Proeven in Fort Vechten

Proeven in Fort Vechten

LFE 012Al luisterend naar de radio op de snelweg, komt er een toepasselijk lied op de radio. Het blijft namelijk maar stormen in Nederland. Op de maandag in deze herfstige week in het voorjaar is het weer dringen geblazen op de agenda van proeverijen. Iedereen wil een graantje meepikken van deze gewilde dag. Groupe LFE heeft al snel Fort Vechten in Bunnik ingepland en zo staan we in de snerpende wind op een ijzig koud parkeerterrein in Bunnik. Maar waar is het fort?

Gelukkig rijdt collega Duijker voorbij en deze gebaart geduldig hoe we bij het fort kunnen komen. En het blijft droog. Binnen het fort zien we een prachtige langgerekte ruimte met verzonken lichten in de vloer en links en rechts in de nissen diverse producenten die het proevend publiek opwachten. Brand Ambassadeur Christophe Viatour van Vranken | Pommery staat het dichtst bij de ingang met Heidsieck & Co Monopole, de instaprange van het bedrijf.

Pommery staat in het naastgelegen pand waar een aparte proefzaal is ingericht voor de wijnen van Groupe du Vin. Een jong initiatief. Sinds de Wine Professional zijn 22 leden dan wel ambassadeurs in de Groupe du Vin vertegenwoordigd die in diverse regio’s verspreid over het land een speciale range voor de horeca aan de man brengen. Casa Silva en Esk Valley zijn bijvoorbeeld huizen van deze groep. Marketing manager André Koopman ‘het is een actief bestand, het kan jaarlijks wisselen en aangevuld worden’.

Heidsieck & Co Monopole

LFE 015Om terug te komen op Heidsieck Monopole: dit blijkt een aangename entry level champagne te zijn, de rosé heeft aanstekelijk fruit in het palatum terwijl de Brut een herkenbare toast heeft. Iets verderop staat Madame Tiphaine Palant de Hegarat – inderdaad très chique – met de wijnen van Barton & Guestier. Dit huis bestaat al sinds 1720 en ter ere daarvan brengt B&G – gehuld in een ouderwetse brede fles met korte capsule – een range premium wijnen uit. De Reserve Privé 2012 van voornamelijk cabernet sauvignon is ongelofelijk soepel en zacht. Dit is het paradepaardje, collega’s zijn een Bordeaux Rouge, Medoc, Graves Blanc en Sauternes. Barton & Guestier is sinds drie jaar onderdeel van Castel, volgens Tiphaine voelt B & G zich erg thuis bij deze Bordelaise firma.

Verderop wacht Julien Ducos me op met de wijnen van Tariquet. Dit zo succesvolle huis uit de Bas Armagnac heeft net zoals hun goede wijn geen krans nodig. In wijnminnend Nederland zijn ze meer bekend om de gegiste druivensappen, maar hun Armagnacs – toch de originele corebusiness – mogen er ook wezen. De Blanche Armagnac – een ongelagerde fruitige, kleurloze en transparante versie – is een hit in Frankrijk. Bij de wijnen gaat de voorkeur uit naar de gelijktijdig gefermenteerde chardonnay en sauvignon blanc en de Chardonnay Tête de Cuvée. Ducos en Palant de Hegerat zijn bereid samen op de foto te gaan, wat toch ook weer een mooie Europese gedachte is.

Weltevrede en Marques de Cacares

LFE 007Weltevrede en Marques de Cacares staan tegenover elkaar gepositioneerd. Zowel Stijn van Weltevrede als Florent Thibaut van Cacares blijken welbespraakte ambassadeurs van hun bedrijf. Stijn verhaalt over het Weltevrede Edge of Life Fund. Van iedere verkochte fles wijn gaat vijftig cent naar het Fund, de gelden worden gestoken in diverse projecten om kansarme jongeren aan een betere toekomst te helpen. En vijftig cent is best veel, want Weltevrede uit Robertson in Zuid/Afrika hanteert redelijke tarieven voor de wijnen. Het huis is gespecialiseerd in chardonnay die in zowel de Tasty als Terroir Estate Range mooie producten oplevert. De Cigarbox Shiraz – in deze range krijgen de wijnen een smaaklabel mee – is een mooie zwarte peperige wijn. Ze gebruiken staves hier, maar dat mag de pret niet drukken.

Marques de Cacares is de nummer tien van Rioja en ze maken veel wijnen. Niet alles staat hier, Thibaut schenkt als eerste een wijn uit Rias Baixas in, die ze daar maken in samenwerking met een lokale wijnmaker: de Deusa Nai Albarinho. Hierin ruik en proef je de rieslingachtige smaak van de albarinho, precies zoals het hoort. Ook deze twee heren uit Spanje en Zuid/Afrika gaan met elkaar op de foto met directeur Marcel Kerkmeester in het midden.

Teruglopend naar het parkeerterrein waaien twee collega’s van Winelife in mijn richting. The answer my friend is blowin’ in the wind blijkt ook eind maart een waarheid als een koe.

Charlotte van Zummeren

Uiteraard stonden veel meer wijnen op de tafels, in bovenstaand verslag staat slechts een selectie. Voor meer informatie over wijnen en prijzen: Groupe LFE


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl