Cévennes | Cave Saint Maurice

Je hebt coöperaties en je hebt coöperaties. Er zijn coöperaties met een mindere naam en er zijn coöperaties die top zijn. Over zo’n coöperatie hebben we het vandaag: Cave Saint Maurice in de Cévennes.

Cévennes? Dit is het gebied boven Montpellier. De wijngaarden liggen daar aan de voet van de berg, letterlijk in het Frans: Piedmonte. Net zoals de Italiaanse equivalent Piemonte.

IGP

Cévennes is een IGP, de categorie die onder AOP komt. Eisen aan de IGP zijn: druiven moeten uit het betreffende productiegebied komen, de wijnen moeten van gespecifieerde druivenrassen komen, beperkte opbrengst en een minimum alcoholgehalte. Vroeger heette deze categorie Vin de Pays. Na een reorganisatie, want er waren wel heel veel Vin de Pays, zijn er nu minder IGP’s. Er zijn zes IGP’s  op regionaal niveau zoals Languedoc, Loire en Bordeaux. Dertig IGP’s opereren op departementaal niveau en zijn genoemd naar een van de Franse departementen, bijvoorbeeld Aude en Gard. De grootste categorie betreft de IGP’s die naar een gebied of historisch erfgoed zijn genoemd, zoals Cité de Carcassonne, Alpilles én Cévennes. Dit zijn er ruim 80.

Cave Saint Maurice

Cave Saint Maurice is opgericht in 1924 in Saint Maurice de Cazevieille tussen Nimes en Alès. Het is de grootste coöperatie van de Cévennes met 215 leden – wijnboeren – en in totaal 2000 ha. Saint Maurice is altijd gefocust geweest op volume om aan de groeiende vraag van wijnhandelaren uit diverse landen te kunnen voldoen. Aan het begin van het millennium is het roer omgegaan. Sinds 2017 werkt de Cave gecertificeerd biologisch. Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Saint Maurice is ook de eerste die al in 2014 het certificaat Vignerons Engagés kreeg. Impact op het milieu, economische duurzaamheid, het omgaan met personeel en partners, gescheiden afvalverwerking en duurzame energie zijn onder meer belangrijke uitgangspunten.

Productie van kwaliteitswijnen, met respect voor mens, milieu en consumenten, is het doel dat Cave Saint Maurice nastreeft. En dat levert prachtige wijnen op die vooral in de horeca te vinden zijn.

De wijnen

Importeur Dikkers heeft de portfolio van Cave Saint Maurice in het assortiment. Er zijn twee ranges: Le Petit Maurice met vijf kwaliteits-mono-cépage-huiswijnen en Poujol Lacoste met een witte en rode versie. Alle wijnen komen van minimaal twintig jaar oude wijnstokken.

Le Petit Maurice Sauvignon Blanc: een  zachte sauvignon blanc met passievrucht, wit fruit en frisheid. Een milde wijn.

Le Petit Maurice Chardonnay: elegante wijn met vers wit fruit, witte bloesem en een vleugje vanille. Op het palatum peer, honing en een lichte toets van hout.

Le Petit Maurice Viognier: een superzachte wijn met citrus en perzik. Levendig en robuust met rijpe abrikoos en een stevige aanhoudende afdronk.

Le Petit Maurice Grenache Rosé: een mooie zalmroze Provencekleur. Levendig en mineralig, fris met veel rood fruit. Zacht en plezant.

Le Petit Maurice Merlot: Een soepele wijn met backbone. Prima om zo te drinken, maar ook uitstekend als maaltijdbegeleider. In de mond zachte tannines, rijpe pruimen, sappig en jammy en een mintje.

De andere range is dus Poujol Lacoste. De naam verwijst naar een van de eerste percelen van de coöperatie. Het is nu de naam van twee van hun beste wijnen. Het zijn populaire wijnen in binnen- en buitenland.

Poujol Lacoste Viognier: dit is de hogere viognier en dat belooft inderdaad wat. Een boterzachte wijn met aroma’s van mango en meloen, zoethout en vanille, prachtig in balans met behoud van zijn frisheid. Als je deze blind proeft, zou je deze kunnen aanzien voor een Condrieu. Heerlijk.

Poujol Lacoste Merlot Cabernet Sauvignon: een krachtige, elegante wijn met specerijen. Rijk en vol, fijne houttonen en bessen, bramen en cassisfruit. Mooie lengte en finesse. Een kanjer.

 

ChvZ

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl