De Ch is in de maand: Champagne Thiénot

Alain Thiénot is een ondernemer pur sang, in ruim dertig jaar heeft hij een wijnimperium opgebouwd. Zijn vader was makelaar en directeur van Champagne Irroy dat eigendom van Taittinger was. In 1970 werd Alain Thiénot makelaar en volgde in 1973 zijn vader op als courtier in Reims. In die periode was er sprake van een crisis in het Champagne gebied. Veel kleine producenten en ook coöperaties hadden toen een enorme voorraad aan onverkochte flessen in de kelders liggen. De oliecrisis aan het begin van de jaren zeventig was daar debet aan. Naar verluidt kocht Alain tienduizenden flessen van de beste kwaliteit die hij kon vinden tegen een bedrag van tien Franse francs per fles. Vier jaar later verkocht hij die tegen dertig francs. Zo vergaarde hij een behoorlijk kapitaal waarmee hij goed gelegen wijngaarden kocht.

In 1985 stichtte hij een eigen champagnehuis. Hij kocht om te beginnen de diepe kelders van het huis Castille in Reims en 6 hectare wijngaarden in Ay, waaronder een perceel van Krug . Later kocht hij wijngaarden in de grand- en premier cru-gemeenten Dizy, Le Mesnil-sur-Oger , Cumières, Pierry en Hautvillers. Inmiddels bezit hij 30 hectares waarvan de helft is gelegen in premier en grand cru wijngaarden, ze voorzien in 60% van het benodigde fruit. De rest wordt gekocht van de wijnboeren in de Champagne. De champagnes rusten in Reims. Thienot heeft hier kelders over een lengte van 2 kilometer.

Dourthe

Alain Thiénot bezit naast Dourthe in Bordeaux ook Château de Ricaud dat Cadillac Côtes de Bordeaux en de zoete Loupiac maakt. In Graves Château Rahoul en Château La Garance. In Saint-Émilion kocht hij Château Haut Gros Caillou met 40 hectare wijngaard. Maison Champagne Thiénot is gevestigd in Taissy, vlakbij Reims. Thiénot bezit daarnaast ook andere champagnehuizen zoals Marie Stuart, Joseph Perrier en Canard-Duchêne. Sinds 2003 hebben dochter Garance en zoon Stanislas Thiénot de leiding over het bedrijf. Alain is als adviseur natuurlijk nauw betrokken.

Champagne Thiénot is een stijgende ster aan de hemel van Reims. Veel befaamde Franse restaurateurs voeren deze Champagne als hun huismerk. Volgens champagneschrijver Michael Edwards komt deze populariteit voort uit het feit dat de warme persoonlijkheid van Alain Thiénot terug te vinden is in zijn champagnes. Quote: ‘The Brut NV is among the top five in Champagne and the Grande Cuvee remarkable for its subtle delicacies’.

Proefnotities

De Brut champagne is de meest verkochte champagne en het visitekaartje van het huis. De wijn bestaat voor 45% uit chardonnay, 35% uit pinot noir en 20% uit pinot meunier. De wijn wordt met 20% reserve uit de kelders aangevuld. Dit is een hele verfijnde en lichte champagne. Soepel, fruitig en vriendelijk. Een goede prijs/kwaliteit verhouding. In december € 24,95 bij de Sligro, ex BTW. Anders vijf Euro meer.

De Rosé bevat 45% pinot noir waarvan een deel stille rode wijn. Verder 35% chardonnay en 20% pinot meunier. Zalmkleurig, net zo elegant als z’n blanke zusje. Fris, soepel, framboos en aardbeitjes. Een feestje bij het aperitief. In december € 29,95 ex BTW bij de Sligro, anders vijf Euro meer.

De Cuvée Alain Thiénot 2007 is een millésimé van 60% chardonnay van de Côte des Blancs en 40% pinot noir van de Montagne de Reims. Een wijn met toast, verdieping, tropisch fruit, gedroogd fruit, stevig met een mooie mousse. Erg goed, nu op dronk. Prijs is voor deze kwaliteit laag. € 69,95 ex BTW bij de Sligro

De La Vigne aux Gamins 2005 is een millésimé blanc de blancs van chardonnay uit de grand cru-gemeente Avize. De productie ligt rond de 4.000 flessen. De druiven zijn afkomstig van oude wijnstokken van één wijngaard. Deze champagne rust op RVS. De 2004 is in de Proefschrift uitgeroepen tot beste champagne boven de 75 Euro. Nu is 2005 op de markt. Zeer delicaat, echt chardonnay fruit, mineraliteit, veel lengte. Klasse. Nu goed op dronk, maar kan nog even hebben. Once enjoyed, never forgotten. Staat voor € 99,95 ex BTW bij de Sligro in de schappen.

Cuvée Alain Thiénot en Les Vignes aux Gamins zijn alleen beschikbaar in de volgende Sligro vestigingen: Forepark Den Haag, Amsterdam, Tilburg, Leiden, Alkmaar, Haarlem, Eindhoven, Maastricht en Den Bosch.

 

Charlotte van Zummeren 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl