De Ch is in de maand: Champagne Pol Roger

Een raspoliticus, een strateeg, oorlogsheld, een fenomeen en een taalkunstenaar. Dit zijn enkele kwalificaties van de sterke persoonlijkheid Winston Churchill, die leefde van 1874 tot 1965. De man leek niet te slapen en werkte altijd. Tussendoor was hij een liefhebber van het goede des levens; wijn, champagne, sigaren en sterke drank. Met het huis Pol Roger had hij een sterke band, hij was gek op hun champagne.

Toen hij het huis bezocht van Odette Pol-Roger in Epernay, No 44 Avenue de Champagne, noemde hij het: ‘the most drinkable address in the world’. Een andere keer zei hij tegen Odette, naar wie hij zijn racepaard had genoemd, ‘invite me during the vintage and I’ll press the grapes with my bare feet’. Sir Winston Churchill dronk iedere dag champagne, naar verluidt in halve liter of ‘pint’ glazen. Het ging echter om een speciale fles: ‘a half bottle is too little and a bottle too much.’ Het Huis maakte daarom voor hem de ‘Imperial Pint Bottle’, ongeveer een halve liter. ‘I neither want it – Champagne and Brandy –  nor need it, but I should think it hazardous to interfere with the ineradicable habit of a lifetime.’ Alle sterke verhalen daargelaten, Churchill dronk in eerste instantie niet iedere dag een fles, maar een paar glazen in de ochtend en daarna bij de lunch. Dan hebben we het uitsluitend over Pol Roger Champagne, want:‘When I was younger I made it a habit never to take strong drink before lunch. It is now my rule never to do so before breakfast’.

In de laatste tien jaar van zijn leven gingen wél 6000 flessen Pol Roger door zijn handen, dat zijn er ruim anderhalf per dag. Na zijn overlijden heeft Pol Roger ter ere aan Churchill een speciaal label met zwarte band op de markt gebracht. In 1984 introduceerde Pol Roger de Cuvée Sir Winston Churchill. Christian Pol-Roger verklaart: ‘The composition is not disclosed – Winston Churchill never asked about the exact composition of our cuvées – but Pinot Noir dominates, blended with Chardonnay. The grapes are from Grand Cru vineyards under vine in Churchill’s lifetime‘. Deze champagne heeft de rijke, rijpe stijl van voor de tweede wereld oorlog.

Het is geen verrassing dat Pol Roger in de Churchill familie populair bleef. Winston’s schoonzoon, Christopher Soames, Tory, Cabinet minister, onderhandelde in de jaren zeventig met het toenmalige Rhodesië over onafhankelijkheid. Hij had één ding op zijn boodschappenlijstje staan voor zijn verblijf in Harare: 48 flessen Pol Roger White Foil, ‘so that I can drink a bottle every day.

Van Pol Roger zijn in Nederland o.a. de volgende champagnes verkrijgbaar. In de betere wijnwinkels of via Pol Roger Shop :

  • Brut Réserve: een klassieker! Heeft fruit in de breedte en mineraliteit in de diepte. Toast en een mooie mousse. Véél champagne voor relatief weinig geld.
  • Rich demi-sec: niet zomaar een wat zoetere champagne. Rijp én chique. Iets hoger dosage dan Brut. Bijzonder goed bij vis- en schaaldieren óf blauwe kaas. Let bij desserts erop dat deze niet zoeter zijn dan deze champagne, dat is zonde van de subtiele smaak.
  • Brut Millesimé 2006: een zwoele champagne met tropisch- en steenfruit en een lengte om U tegen te zeggen. In deze champagne zitten alleen chardonnay en pinot noir in de blend. Elegantie van de witte druif en kracht van de pinot. Heeft acht jaar gerijpt in de kelders van Pol Roger. Deze millesimé 2006 van Pol Roger is een feestje. Een champagne om van te genieten.
  • Verder nog een  loepzuivere aromatische Blanc de Blancs 2002, een Brut rosé 2006 die zo verleidelijk is met zowel verse aardbeitjes en frambozen als dieper liggend steenfruit en lengte. Je rent ervoor. Voor nog geen zeven tientjes is dit een prijs- en kwaliteittopper. Ook de hierboven genoemde cuvée Winston Churchill is verkrijgbaar, nu in Millesimé 2002. Een champagne die ondanks zijn leeftijd nog steeds kan ouderen. Fijne mousse en toast, een mineraliteit van hier tot Tokyo. Bloemig, fijn, licht fruitig en veel verdieping.

Charlotte van Zummeren

Pol Roger Shop

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl