Chablis | Domaine Carillon & Domaine Michaut

Chablis is onderdeel van de Bourgogne, maar heeft een eigen herkenbare stijl. De wijnen uit Chablis worden gemaakt van chardonnay. Nog sterker, in Chablis worden alleen witte wijnen van chardonnay gemaakt. Hoewel deze druif meestal ronde, crèmige wijnen geeft, zijn de wijnen uit Chablis strak en beendroog. Het terroir in Chablis zorgt hiervoor. Dit bestaat uit klei, kalk en fossiele schelpdieren. Het is beter bekend als kimmeridge, en dit zorgt voor verfijnde zuren, mineraliteit en strakke droogheid in de wijnen. Een ander verschil met wijnen uit de Bourgogne is dat Chablis op tanks rust en niet op eikenhouten vaten. Met uitzondering van de Grand Cru’s dan. Verder is de appellation Chablis beperkt en mag niet meer worden uitgebreid en zijn er strenge regels over hoeveel er geoogst mag worden. Dat leidt tot schaarste. Tot slot het klimaat, Chablis heeft een redelijk koel klimaat en moet zich in de winter beschermen tegen vorst. Dat doen ze met brandende blikken tussen de wijnstokken. Kortom, Chablis is cool en hot, want geliefd.

Domaine Carillon

Domaine Marguerite Carillon maakt wijnen sinds 1954 in het traditionele Bourgondische dorp Meursault, gelegen in het hart van de mysterieuze Cote de Beaune. Hun 27 hectare wijngaarden liggen verspreid over een groot aantal appellations in de Bourgogne. Daarnaast maken ze ook wijn in en uit Chablis: Om ervoor te zorgen dat de wijnen hun mineraliteit en frisheid behouden, komen de Chablis en Chablis Premier Cru Beauroy zonder houtopvoeding tot stand. De alcoholische fermentatie vindt plaats in RVS op maximaal 16°C. Vervolgens rijpen de wijnen in roestvrijstalen vaten tussen de 9 en 10 maanden.

Resultaat: knisperfrisse wijnen met een mooie zuurgraad en veel fruit. De Beauroy komt van een Premier Cru wijngaard en dat is te proeven. De wijn heeft concentratie en lengte en is net wat zachter dan zijn knisperfrissen Chablis zusje.

Domaine Michaut

Oorspronkelijk komt Michaut uit Épineuil, maar zetelt nu in Chichée met de rivier de Serein die erdoorheen stroomt waardoor het een terroir heeft met frisheid en elegantie. De Premier Cru wijngaard Vaucoupin ligt ten zuidoosten van het dorp Chablis, ten oosten van het dorp Chichée. De vinificatie is traditioneel. De druiven worden bij aankomst op de wijnmakerij geperst met behulp van pneumatische persen. De gisting vindt plaats in thermo-gereguleerde roestvrijstalen tanks. De wijnen rijpen 10 maanden op fijne droesem in roestvrij staal. Resultaat: een beendroge Chablis en een Premier Cru Vaucoupin met lengte, diepgang én frisheid.

Aan u de keuze welke u wanneer gaat drinken. De prijzen liggen grofweg tussen de 15 (voor de Chablis) en 30 Euro (voor de Premier Cru’s). Wijnen zijn verkrijgbaar in de Horeca en bij de betere wijnhandel.

Domaine Carillon en Domaine Michaut zijn onderdeel van Grand Chais de France.

ChvZ

Foto: Chablis-wines.com


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl