Champagne Aubry | Vergeten druivenrassen en meer

In Jouy-lès-Reims in het hart van de Montagne de Reims hebben de broers Pierre en Philippe Aubry – afkomstig uit een meer dan twee eeuwen oude wijnmakersfamilie – er een missie van gemaakt om oude en vergeten druivenrassen terug te halen. Ze begonnen in 1986 en in die missie zijn ze ruim geslaagd.

Broer Pierre is oenoloog en Philippe heeft biologie gestudeerd en ze hebben het vak van hun vader geleerd. Ze wilden terroir champagnes maken met respect voor traditie, originaliteit en creativiteit.

De wijngaarden van Aubry liggen in Jouy-lès-Reims ten zuidwesten van Reims. De 12 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 50 verschillende percelen en die worden apart gevinifieerd. Terroirchampagnes, dat is en blijft het uitgangspunt. Wat Aubry onderscheidt van andere champagneproducenten zijn de onbekende en de haast vergeten druivenrassen. Dit is gelukkig nog toegestaan door het Comité Interprofessionel de Vins de Champagne. Dit zijn petit meslier, arbanne, fromonteau en enfumé beter bekend als pinot gris. In de wijngaarden vonden ze nog enkele oude exemplaren van wingerds van deze rassen, die hebben ze gestekt en weer aangeplant. Chardonnay, pinot meunier en pinot noir staan uiteraard ook in de wijngaarden.

De broers wilden voor het 200 jarig bestaan van hun wijnmakersfamilie de bijzondere champagne van de vergeten druivenrassen klaar hebben. In 1993 konden ze voor het eerst de petit meslier en arbanne oogsten en in 1994 de fromonteau en enfumé. De champagne van deze vergeten druivenrassen heet Nombre d’Or. En dan heb je echt iets speciaals in handen.

Sommige champagnes worden geblend met een reservewijn die afkomstig is uit een solera-systeem. De solera is bekend uit de Jerez waar wijn in een solera wordt aangevuld met nieuwe jaren. Onderop, uit de vaten die dan gebruikt worden, liggen de oudste jaren. De totale flesrijping bedraagt minimaal 18 maanden, maar voor de prestige cuvées Le Nombre d’Or, Aubry de Humbert en Aubry Ivoire et Ébène loopt dit op tot wel 4 jaar. Het zijn schitterende wijnen met veel complexiteit, lengte, zachte mousse en frisse zuren. De broers Aubry maken ook bijzondere millesimé’s zoals 1995, 1996, 2002, 2008 en 2012.

Best Of Wines Champagne Aubry  heeft zes champagnes van Aubry in het assortiment waaronder Le Nombre d’Or en Ivoire et Ébène. De Brut en Brut Rosé laten zien waar de broers Aubry toe in staat zijn. De Brut is zeer rijp met tropische tonen en de Brut Rosé is door zijn fruitigheid lichtvoetig.

De prijzen van de Aubry vriëren van € 35 voor de Brut tot € 81 voor de Sable rosé. Dit is een zeer goede prijskwaliteitverhouding.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl