Roadtrip door | Wijnland Hongarije

Sommige landen zijn meer bekend om hun bestuurders dan om de wijnen. Zo ook Hongarije. De naam Orban doet bij iedereen een belletje rinkelen, maar niet de wijnen. Hoog tijd om eens kennis te maken. Hungarian Wines organiseert een roadtrip door Hongarije met journalisten van diverse landen.

Over de geschiedenis van Hongarije is veel bekend. Hongarije was een Oostblokland en veel Hongaarse bewoners zijn na de opstand en het neerslaan daarvan in 1956 naar het buitenland gevlucht. Het land heeft nu een kleine 10 miljoen inwoners en is ruim twee keer zo groot als Nederland. De wijnproductie is gemiddeld 3,5 à 4 miljoen hectoliter per jaar waardoor Hongarije in Europa op een respectabele 7de plaats staat na Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Roemenië. Ongeveer 2/3 van de wijnen is wit. Hongarije telt 22 herkomstgebieden die wettelijk erkend zijn. Hongarije ligt grofweg op dezelfde breedtegraad als de Rhône.

Hongarije werd onder het communisme uit de internationale wijnmarkt gedreven. Vignerons werden toen verplicht om hun druiven naar een coöperatie te brengen, waar ze gemengd werden met druiven van andere domeinen om er een anonieme wijn van te maken. Gelukkig kwam daar een einde aan met de val van de Muur in 1989. Er is een toen begonnen met kwalitatieve inhaalslag. Nog steeds zijn Tokaj en Stierenbloed bekende wijnen. Buitenlandse investeerders hebben grote wijnhuizen in Tokaj zoals Oremus, Diznokö en Dereszla en Grof Degenfeld. Die investeerders hebben een enorme kwaliteitsimpuls gegeven.

Roadtrip

Boedapest is de hoofdstad van Hongarijeen een samensmelting van de twee steden Buda en Pest. Deze twee stadsdelen liggen ieder aan een zijde van rivier de Donau. In twee eeuwen tijd is Boedapest uitgegroeid van een vijftigduizend inwoners tellende stad naar een metropool waar bijna twee miljoen inwoners leven. Met ruim 4 miljoen bezoekers per jaar is Boedapest veruit de belangrijkste toeristische bestemming in Hongarije. Het kan zich wat betreft bezoek meten met Amsterdam, Los Angeles en Moskou. Boedapest trekt zelfs meer bezoekers dan Praag, Berlijn en Wenen. (Met dank aan Budapest voor beginners).

Deze dagen bezoeken we het prachtige chique restaurant Felix in het centrum van Budapest. Felix heeft een schitterend klassiek barok interieur en een panoramisch uitzicht op de Burchtheuvel en de Donau. Het restaurant, dat ontbijt, lunch en diner serveert, is ontworpen door Miklós Ybl, beter bekend als de hoofdarchitect van het operagebouw van Boedapest. Qua prijzen en sfeer pretendeert Felix meer dan de trendy plekken, maar je kunt er gewoon jezelf zijn. Geen ‘stiff upperlip’.

Op de kaart staan Hongaarse klassiekers met een twist zoals Foie met Japanse ponzusaus. Goulashsoep en aranygaluska, dit zijn zoete gistbroodjes bedekt met gemalen walnoot en gesmoord in romige vanillevla. Een wanzinnig populair nagerecht.

Tokaj

Dezelfde middag rijden we in een kleine twee uur naar Tokaj, naar de winery Beresbor. Deze is sinds 2003 in handen van de jonge eigenaren Bsrnaby en Melanie die ook nog actief zijn in de pharmaceutische industrie. Door gebruik te maken van een moderne aanpak en ultramoderne technologie maken ze topwijnen sinds 2003. Het is een kwestie van smaak. Hoe meer suiker in de Tokaj, zoals bij de Essenzia, hoe logger de wijn. Met 5 of 6 Puttonyos is het net wat aangenamer.

De volgende dag rijden we 3,5 uur naar de wijnregio Mátra op bezoek bij Dubicz. De productie en handel van druiven en wijn in Gyöngyös en omgeving was ook belangrijk in de Middeleeuwen

In Gyöngyös waren de kelders niet buiten de stad, maar onder de woonhuizen. Ook Dubicz zit nog in een eeuwenoud pand in de stad. Op termijn is een verhuizing naar een nieuw pand ingepland. Dubicz is sinds 100 jaar een familiebedrijf. Vooral de chardonnay en harslevelu vielen hier zeer positief op.

Twee uur rijden later arriveert het gezelschap in Hajós Baja bij de winery en guesthouse Koch. József Koch arriveerde in 1746 in Hajós, Koch was een van de 13 families die het dorp stichtten, en in 1748 vestigde hij zich in Császártöltés. Hij was de eerste handelaar in het dorp. Hij begon met wijnbouw en wijnmaken, en dit werd 10 generaties lang van vader op zoon doorgegeven. De huidige eigenaar is in 1969 geboren en is oenoloog. In Hajós-Bajai kunnen wijnen van hoge kwaliteit worden geproduceerd, dat is zijn heilige overtuiging. Koch heeft 130 hectares en maakt een uitgebreid portfolio aan wijnen die hij overal verkoopt, ook via de webshop. Bij Koch viel vooral de kadarka op.

Pannonhalma

Op de derde dag rijden we 3,5 uur naar de abdij van Pannonhalma. De Abdij van Pannonhalma is een rooms-katholieke territoriale abdij van de Orde der Benedictijnen, in Pannonhalma, Hongarije. De abdij werd opgericht in 996 en staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de abdij wordt uitstekende wijn gemaakt. Dit oudste wijndomein van Hongarije kwam terug onder de eeuwenoude naam Pannonhalmi Apátsági. In het begin van de 18de eeuw was de abdij een begrip in Midden-Europa. De monniken maakten wijnen die tot de beste van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk behoorden. W.O. II en het communisme maakten hier een einde aan. Na de val van de muur kregen de monniken 55 hectare terug. Begin van het millennium hielp de Hongaarse wijnkenner Tibor Gál de abdij weer terug te komen. O.a. bekroond met de prestigieuze titel Hongaars wijnhuis van het jaar 2010.

In dezelfde abdij is er die middag een wijn event georganiseerd door Agnes Nemeth van Hungarian Wines. Diverse wineries, ook de wineries die de pers berzocht in de press trip, geven act de presence. Iedere winery is sponsor van een prijs in de wijnschrijfwedstrijd.

WebWineWriting gaat niet uitsluitend over Hongaarse wijnen. De onderwerpen zijn breder en dit jaar is er ook een videocategorie toegevoegd.

Bij deze jaarlijkse zomerwijnwedstrijd beoordelen gerenommeerde juryleden de artikelen en selecteerden de finalisten, waarna de lezers en kijkers op hun favorieten konden stemmen – met dit dubbele systeem zijn de winnaars niet alleen goede schrijvers, maar ook influencers. De jury bestond uit experts als Rose Murray Brown MW, Wojciech Bonkowski en Charlie Arturaola.

Dit jaar zijn er 61 inzendingen ingediend uit verschillende landen: Hongarije, Polen, Zweden, Spanje, Italië, de VS en het Verenigd Koninkrijk. De winnaars staan hier Winnaars Hongaarse wijnschrijf wedstrijd.

Het event was het eind van de wijnroadtrip. Conclusie: Hongarije is meer dan zijn voorman, Hongarije is ook wijn.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl