De Ch is weer in de maand. En vandaag bespreken we de Premier en Grand Cru producent Marc Hebrart. Voordat we op Marc Hebrart gaan inzoomen eerst nog het volgende. Champagne komt uit het noorden van Frankrijk. Vanuit Brabant rijd je er in vier uur heen. Dat is best wel bijzonder. Vroeger gold die noordelijke ligging als voordeel, omdat de basiswijnen wat meer zuren mogen hebben en je daarop met een noordelijke ligging meer kans hebt. Nu heeft ook de champagne te leiden onder hogere temperaturen. Maar ze kunnen het nog handelen. In de toekomst wordt kleinschalig gebruik van meer resistente druivenrassen mogelijk.
De noordelijke ligging is bijzonder én het terroir. Ooit lag in het noorden van Frankrijk een binnenzee. De grond heeft daardoor fossielen en mineraliteit. De kalk- en krijtbodem ter plekke is soms wel 200 meter diep en is daardoor uitermate geschikt om de wijnen te laten rijpen. In de champagnestreek barst het van de ondergrondse kelders waar de producenten hun champagnes laten rijpen. Onder de stad Reims ligt 250 kilometer aan ondergrondse gangen en kelders. In Epernay heeft Moët & Chandon alleen al een doolhof van gangen en tunnels van 28 kilometers onder de grond.
Een ander belangrijk kenmerk is de methode traditionelle. De basiswijn rijpt bij z’n tweede gisting 18 maanden op gist in de fles en daardoor wordt de mousse fijner. Deze mousse is essentieel voor de kwaliteit van champagne. De Champagne wordt altijd gebotteld in de fles waarin de tweede gisting heeft plaatsgevonden.
In totaal beslaat het Champagne gebied 35.000 hectare verdeeld over 5 regio’s; Vallée de la Marne, Montagne de Reims, Côte des Blancs, Côte de Sézanne (vroeger onderdeel van Côtes des blancs) en Côte des Bar (ook wel bekend als Aube). Côtes de Blancs heeft vooral chardonnay, Vallée de la Marne is sterk in pinot meunier en Côtes des Bar is dé plek voor pinot noir.
Kwaliteit
De kwaliteit van een champagne kun je zien aan de aanduiding Grand Cru en Premier Cru. Die aanduidingen worden gegeven aan de gemeentes waar de betreffende wijngaarden liggen. Er zijn ruim driehonderd gemeentes in de Champagne regio. Grand Cru gemeentes is de crème de la crème voor de beste kwaliteit champagne. 17 van de 301 gemeentes zijn Grand Cru. Premier Cru. 34 van de 301 champagne gemeentes zijn Premier Cru, dus ook van uitstekende kwaliteit.
Marc Hebrart
Jean-Paul Hebrart nam Champagne Marc Hebrart in 1997 over van zijn vader. Jean-Paul heeft het landgoed in de afgelopen 20 jaar langzaam ontwikkeld tot een van de allerbeste huizen in de Marne met percelen in o.a. Le Léon, Mareuil-sur-Aÿ, Dizy, Avize, Oiry en Chouilly.
Jean-Paul oogst, perst en vinifieert elk van zijn meer dan 85 percelen afzonderlijk om harmonieuze wijnen te maken die het terroir weerspiegelen. Een meerderheid van de wijnen voor de champagnes wordt gefermenteerd in staal, een kleiner gedeelte krijgt een opvoeding op oude barriques.
Om maar een idee te geven van de reputatie van Hébrart; In 2014 werd Hebrart genoemd als één van de 100 beste wijnproducenten ter wereld door het Wine and Spirits Magazine.
De champagnes van Hébrart zijn Premier Cru en Grand Cru. Door de lichtvoetigheid, diepgang en fruitigheid zijn de champagnes van Marc Hebrart memorabele champagnes. De Rosé (zowel fruitig als gelaagd), Blancs de Blancs (loepzuivere en mineralig)en Mes Favorites (overwegend pinot noir, een pittige champagne) zijn pareltjes van champagnes.
De Grand Cru Marc Hebrart Noces de Craie is een topchampagne die je niet licht zult vergeten. 100% pinot noir. De Grand Cru heeft een intense volle smaak met volle witte fruitsmaak, toast en rijkdom. Bijna een zwoele champagne. Kan gedronken worden bij bijvoorbeeld truffelgerechten.
Label + achterlabel
Wat weleens vergeten wordt is dat een fles champagne zelf al heel veel vertelt. Laten we eens een kijkje nemen op Marc Hebrart Noces de Craie 2016. Op het voorlabel zie je dat het een Grand Cru is uit Aÿ en een Millisimé uit 2016. Alle druiven komen dus uit 2016.
Marc Hebrart zet altijd veel info op het achterlabel. Eerst wordt de naam Noces de Craie verklaard. De druiven komen van terroir met veel krijt (craie). Het is daarnaast een Grand Cru afkomstig van historische gronden die UNESCO-werelderfgoed zijn. De Noces de Craie is gemaakt van pinot noir van oude stokken waarbij selection massale is gebruikt. Dit is een selectiemethode voor wijnstokken die stokken oplevert met het meeste rendement en het mooiste fruit. De producent neemt stekken van de beste planten en laat die vervolgens groeien.
Ook de Lieu-dit staat op het label, 5 percelen: Cheuzelles, Longchamps, Pruche, Chauffour, Pierre-Robert. Het jaartal 2016 staat hier ook vermeld en de dosage; extra-brut. Dat is 3 gram per liter. Ook de datum van dégorgement krijgt een vermelding: 16 maart 2021. Deze champagne heeft 5 jaar gerijpt. Grofweg geldt hoe dichter bij de datum van dégorgement, hoe frisser. Een Grand Cru krijgt juist meer lengte, toast en diepgang bij het ouder worden.
Tot slot staat er Elaboré par EARL Champagne Hébrart RM 27584-01.
Earl staat voor Exploitation Agricole à Responsabilité Limitée en dat is een soort Franse BV.
RM is een belangrijke afkorting. In de Champagne zijn er een paar relevante beroepsgroepen:
Vendeur au kilo: druiventelers
NM Négociant-manipulant Druivenkopers, champagnemakers, champagneverkopers Bezitten geen eigen wijngaarden, maar maken en verkopen wel champagne.
RM récoltant-maniupulant Wijngaardbezitter die eigen champagne maakt of wijngaardbezitter die druiven verkoopt en champagne terugkoopt
CM coöpérative de manipulation Coöperatie die zelf champagne op de markt brengt.
Marc Hebrart is een RM, een producent die champagnes maakt van zijn eigen wijngaarden. Het nummer erachter is een uniek identificatienummer.
Serveertip
Champagne is op ieder moment van iedere dag een zaligheid, maar de praktijk leert dat in Nederland in december de meeste champagne wordt gedronken. Terwijl zoveel andere momenten ook geschikt zijn. Oudejaarsavond bij de borrel in plaats van om twaalf uur of op Nieuwjaarsdag of op enig ander moment van de dag of van het jaar.
Nog één ding: serveer champagne niet te koud, zoals zo vaak wordt geopperd. Kou houdt iedere smaak uit het glas. Haal de fles uit de koelkast, open hem en laat deze dan gerust een kwartiertje staan.
Schenk de champagne bij voorkeur in wijnglazen. Deze champagne kan lucht gebruiken.
ChvZ
Marc Hebrart zit in het portfolio van VINVINWines
Foto: Jean-Paul Hebrart