Chateauneuf-du-Pape | Château La Nerthe

Een bekende naam, en een eeuwenoude geschiedenis. Maar Chateauneuf-du-Pape is nog zoveel meer dan dat. De geschiedenis van het terroir gaat miljoenen jaren terug. Links van de Rhône, ten noorden van de middeleeuwse stad Avignon ligt Châteauneuf-du-Pape. Samen met Tavel is Châteauneuf du Pape het eerste herkomstgebied in de Rhônevallei dat in 1936 de AOC-status kreeg.

De naam is hier letterlijk het voorteken: de naam Châteauneuf-du-Pape werd gegeven aan een kasteel dat in de 14de eeuw gebouwd is voor de Pausen als zomerresidentie toen zij van 1309 tot 1376 in Avignon verbleven. De kerk gaf de wijnbouw ook belangrijke impulsen.

De basis voor het AOC-systeem werd door een groep wijnmakers uit Châteauneuf-du-Pape in 1923. Een paar van de strengste AOC bepalingen voor Châteauneuf-du-Pape betreffen het aanplanten in bushvine van de grenache, het verplicht handmatige plukken én een maximaal rendement van 35 hl/ha. Veel minder dan in bijv. de Languedoc, Bordeaux en de Loire.

De bodem en de ondergrond kunnen uit zeer verschillende lagen zijn opgebouwd. Naast de kenmerkende rotsen zijn er ook bodems die wit uitslaan door de kalk en daardoor ‘besneeuwd’ overkomen. Grofweg kan men stellen dat de bodem in Châteauneuf-du-Pape kalksteen bevat in het westelijk deel, zand en kleigrond met grote stenen op de plateaus, en klei in het lagere noordelijke deel. De grote keien waar Châteauneuf-du-Pape beroemd van is, ook wel galets roules genoemd, slaan warmte op en houden water vast.

Château La Nerthe

Château La Nerthe is een van de tophuizen van Chateauneuf, bejubeld door wijnschrijvers over de hele wereld. La Nerthe is een van de oudste en grootste wijnhuizen van Châteauneuf du Pape en de 92 ha wijngaarden liggen rond het kasteel en dat is best wel bijzonder. Château La Nerthe dateert van de XIVe eeuw, mind you!, toen de wijnbouw begon in Châteuneuf-du-Pape. Joseph Ducos was eigenaar van La Nerthe na de phylloxera-crisishij en heeft de basis gelegd voor het huidige La Nerthe. De familie Richard, met stevige wortels in diverse wijngebieden, is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw eigenaar van La Nerthe.

Vijf eeuwen lang hebben natuurlijke bronnen en een mozaïek van terroirs de wijnen van het landgoed frisheid en elegantie gegeven. Gedurende vijf eeuwen volgen generaties gepassioneerde vrouwen en mannen elkaar op ten dienste van dit unieke terroir van La Nerthe.

Anno 2022 wordt er nog steeds gewerkt in de kelders uit de zestiende eeuw, bezoekers kunnen daarna proeven in een moderne wijnwinkel.

Bio

Op Châteu la Nerthe wordt al sinds jaar en dag biologisch gewerkt. Het terroir is typisch voor de diverse bodemtypes in Châteauneuf-du-Pape: gesteente, rode klei, kalk en zand. Er zijn 57 plots die apart gevinifieerd worden en daarna geblend.

De fles

Sinds 1937 heeft de federatie in Châteauneuf-du-Pape een eigen ontworpen speciale en zeer originele fles: de beroemde fles met het logo in reliëf. Dit logo staat voor een pauselijke tiara boven de sleutels van de Sint Pieter met de inscriptie: Châteauneuf-du-Pape Controlé geschreven in gotische letters rond dit embleem. Sindsdien is de fles in de wereld een fenomeen. Het is zowel een promotie als een garantie voor echtheid.

De wijnen

In Châteauneuf-du-Pape mag voor zowel rode als witte wijn met vele druivensoorten gewerkt worden. Voor rood is dat voornamelijk grenache en syrah en voor wit grenache blanc, marsanne, rousanne en bourboulenc. Dezelfde druivenrassen worden in de Côtes-du-Rhone gebruikt.

Châteauneuf-du-Pape La Nerthe Blanc: Witte Châteauneuf is slechts 7% van de productie van de appellation, je hebt dus altijd iets bijzonders in handen. Zeker met deze fijne, elegante en crèmige wijn van La Nerthe.  De druiven worden volledig rijp met de hand geplukt en direct geperst. Fermentatie bij lage temperatuur meestal in eiken vaten en demi-muids voor roussanne en grenache en in tank en vaten voor clairette en bourboulenc. € 45,99

Châteauneuf -du-Pape La Nerthe Rouge:  Châteauneuf du Pape Rouge van La Nerthe is een stevige jongen die je het beste een uur voor consumptie opent zodat de wijn kan ademen. De wijn toont zijn fruitigheid dan. Zwoel, kruidig en crèmig. De druiven worden met de hand geplukt en ondergaan de malolactische gisting op eikenhouten vaten. Wanneer deze tweede gisting is voltooid, rijpt de 12 maanden in grote vaten. Dit is een topper met balans, lengte, intensiteit en complexiteit. € 45,99

Côtes-du-Rhône Les Cassagnes de la Nerthe Blanc: La Nerthe produceert ook wijnen onder de appellation Côtes-du-Rhone en dat doen ze ongelofelijk goed. Zo goed dat de wijnen concurrenten zijn van hun hogere wijn, maar dat heeft u niet van mij. Ook witte Rhône beslaat nog geen 10% van het afzetgebied. De witte wijn heeft een zeer aromatische neus en veel wit fruit en limoentonen. Een goed uitgebalanceerde wijn, fijn elegant en crèmig. € 15,69

Côtes-du-Rhone Les Cassagnes de la Nerthe Rouge: Een hele zwoele, verleidelijke rode wijn. La Nerthe produceert ook wijnen in de Rhône en dat doen ze ongelofelijk goed. Zeer expressief in de neus: de aanzet is rond met bloemigheid, kracht en zwart fruit gecombineerd met een dichte, robuuste doch soepele structuur. € 15,69

VINVINWines heeft de wijnen van Chateau la Nerthe in haar portfolio, de link aan het begin van de zin leidt meteen naar de pagina met de wijnen.

Alle wijnen van Château La Nerthe, wit en rood, kunnen moeiteloos jaren opgelegd worden.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl