De diversiteit | van Chili

De Chileense wijnwereld kent in de laatste decennia een enorme groei. Deze groei heeft vooral te maken met de beschikbaarheid van Chileense wijnen in de supermarkten over de hele wereld. Ook de plek waar zo’n tachtig procent van de Nederlandse wijninkopen plaatsvinden. Maar ook in de super premium brand is in Chili genoeg te vinden.

Chili is een langwerpig land met tal van appellations van noord naar zuid. Het weer is overal anders in het langgerekte land. Aan de kust is het klimaat koel, aan de Andes zijn de temperatuurwisselingen groot en in het binnenland heerst het warme klimaat met invloeden van de koele Humboldt. De wijnstreken strekken zich uit over 1500 km in de lengte, de klimaatzones verschillen en het oogsten kan wel 2 maanden duren. De meeste wineries hebben wijngaarden in diverse regio’s. In het onderstaande worden de diverse wijnregio’s en klimaten uitgelegd.

Er zijn vijf wijnregio’s in Chili te onderscheiden: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Centrale Vallei en de Zuidelijke Regio.

Atacama Copiapó Vallei & Huasco Vallei. In deze valleien in de noordelijke woestijn van Chili worden vooral tafeldruiven geteeld en druiven voor het wijndistillaat Pisco.

Coquimbo Elqui Vallei, Limarí Vallei & Choapa Vallei met de zones Salamanca en Illapel. Ook hier worden vooral tafeldruiven en druiven voor Pisco verbouwd. Eris wijnbouw, maar nog mondjesmaat.

Acongacua Acongacua Vallei, Casablanca Vallei, San Antonio & Leyda

Aconcagua is een vlakke, dwars over het land liggende regio tussen de bergen van de Andes en de zee. Viña Errazuriz is hier een winery van naam en faam.

De Casablanca Vallei ligt op de kustvlakte, met lage heuvels en flauwe hellingen op minder dan 400 meter boven zeeniveau.

San Antonio en Leyda zijn relatief jonge cool climate gebieden in Aconcagua met o.a. sauvignon en pinot noir.

Centrale Vallei Maipo, Rapel, Cachapoal, Curicó

Maipo Vallei met de zones Santiago, Pirque, Puente Alto, Buin, Isla de Maipo, Talagante, Melipilla De Maipo Vallei is in Chili het gebied met de langste wijnbouwtraditie.

Rapel Valley met de zones Valle de Cachapoal en de zone Valle de Colchagua. De Rapel Vallei is een zeer veelzijdig gebied en kent vele microklimaten. Carmenere speelt hier een grote rol.

De Cachapoal Vallei biedt kruidige aristocratische wijnen.

Curicó Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is meestal om en nabij 15°C, hetgeen een langzame rijping van de druiven tot gevolg heeft, wat ze krachtig maar toch zacht van smaak maakt. Moderne wijnen worden hier door bijvoorbeeld het wijnhuis Miguel Torres gecreëerd. Verder zijn hier o.a. Viña Echevarría, San Pedro en Valdivieso gevestigd.

Maule bestrijkt ongeveer 30% van de totale wijnoppervlakte in Chili en is daarmee het grootste wijnproducerende regio van het land.  Dit gebied vormt een brede, in de lengterichting gelegen vallei met golvende heuvels, aan de westkant afgebakend door de bergen aan de kust en aan de oostzijde door de Andes.

De zuidelijke regio Itata, Bio Bio, Malecco

Itata biedt een vochtig mediterraan klimaat met een jaarlijkse neerslag van tussen de 650-700 millimeter.

De zuidelijkste wijnregio (rond de 600 kilometer van Santiago), is vernoemd naar de rivier de Bío-Bío. Men vindt hier vooral chardonnay, pinot noir, riesling en gewürztraminer.

ChvZ

De organisatie Wines of Chili heeft drie nieuwe top appellations gecreëerd die boven de huidige staan. Dit zijn achtereenvolgens Costa, Entre Cordilleras en Andes. Als 85% van de druiven uit een van deze gebieden komt, mag de subappellation ook vermeld worden. Dit gaat bijvoorbeeld op voor de vele subappellations van Maipo en Rapel Valley. Doel is vereenvoudiging en profilering van het terroir.

Nota bene: de gebieden zijn weer onderverdeeld in subregio’s, maar die komen hier niet aan de orde.

Hieronder worden 12 wijnen uit verschillende appellations besproken.

Ai! Mujer Andina Mousserend 750ml – 2021 – 12,0%

Deze mousserende wijn komt uit Bío-Bío, de zuidelijkste wijnregio ca. 600 kilometer van Santiago is vernoemd naar de rivier de Bío-Bío. In dit koele dal rijpen de druiven langzaam en zijn regens en vorst een realiteit. De jaarlijkse regenval ligt tussen de 700-1200 millimeter en de gemiddelde temperatuur is 14 graden. De temperaturen van dag en nacht kunnen rond de 17 graden verschillen. Ai! Is gemaakt door Mujer Andino met de methode charmat van chardonnay en pinot noir. De naam is een knipoog naar de stad Ay in de Champagne. Een frisfruitige easy drinking mousserende wijn.

Viña Casa Marin Sauvignon Blanc 750 ml – 2022  – 13,5%.

Cipreses Sauvignon Blanc is het vlaggenschip van Casa Marin een winery aan de kust van Chili aan in Leyda. Meervoudig bekroond (o.a. Decanter). De druiven zijn afkomstig van graniet- en kalksteen, blootgesteld aan de koele wind van de Humboldt-stroom. Vaak omschreven als een  typische sauvignon blanc door de groene citrusaroma’s. Dankzij de lage pH en hoge zuurgraad heeft deze wijn een groot bewaarpotentieel. Je kunt de Casa Marin jong drinken of tot 8 jaar laten rijpen.

Amayna Leyda Garces Silva Sauvignon Blanc 750 ml – 2022  – 14,0%.

In 1999 startte de familie Garces Silva hun wijnbedrijf in Leyda, San Antonio. Ze waren een van de eersten daar. Leyda staat garant voor warme dagen en koele nachten, goed voor de aroma’s in druiven. De Amayna sauvignon blanc wordt opgevoed op RVS. Amayna is een wijn met veel fruit, ziltigheid door de ocaaan, lichte rokerigheid en mooie zuren. De sauvignon blanc van Amayna wordt goed gewaardeerd door internationale wijncritici. Het is een sauvignon blanc die ook de niet-liefhebber zal weten te waarderen.

co.pa Cinsault 750ml – 2019 –  13,6%

Deze cinsault komt uit Florida, Itata Valley, in het zuiden van chili. De 80-jaar oude wijnstokken staan granietbodems in het kustgebergte. Er is geen irrigatie, maar voldoende regen. De wijn rijpt in oude eiken barriques én RVS gedurende 15 maanden. De wijn heeft aroma’s van frambozen en aardbeien met een bloemige toets. In de mond zachte tannines met een soepele structuur en fijne zuren. De wijn is fris en complex met een eigen karakter en een aangename afdronk blijft. Er worden ​​slechts 2994 flessen van deze spectaculaire wijn gemaakt. De wijn is getooid met een zegellak capsule.

Maurizio Garibaldi Blend van 56% malbec, syrah en durif  750ml  2016 – 13,5%
De Maipo Vallei is in Chili het gebied met de langste wijnbouwtraditie. De vallei ligt dwars over het land, van het Andes-gebergte in de zuidelijke richting naar de Grote Oceaan. Aan de oostkant ligt de Maipo ongeveer 1.000 meter en aan de westkant 500 meter boven zeeniveau. Door deze natuurlijke helling bestaan er binnen de vallei verschillen in de wijnbouw. Er heerst een warm, mediterraan klimaat met als belangrijkste kenmerken een droge zomer van december tot maart en een gemiddelde neerslag van 330 mm per jaar. De temperatuurverschillen aan de voet van de Andes kunnen in de loop van het wijnseizoen oplopen tot 20°C. De ervaren Maurizio Garibaldi maakt hier aan de kust van Maipo op granieten bodems deze bijzondere blend van malbec, syrah en durif (kruising van syrah). Hand op het label is van Maurizio zelf.

Picunche Grand Reserve cabernet sauvignon Curico Valley 2017 14,0%

De Picunche komt uit Curicó Central Valley. Het landschap is verdeeld in drie duidelijk afgetekende stroken: de grote bergketen van de Andes, de vlakte in het midden en de bergketen aan de kust. De wijngaarden bevinden zich vooral op de vlakte en op de hellingen aan de kust. Deze zone heeft een lichtvochtig mediterraan klimaat en wordt beïnvloed door het hogedrukgebied boven de Grote Oceaan. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is meestal om en nabij 15°C, hetgeen een langzame rijping van de druiven tot gevolg heeft, wat ze krachtig maar toch zacht van smaak maakt. Moderne wijnen worden hier door bijvoorbeeld het wijnhuis Miguel Torres gecreëerd. Verder zijn hier o.a. Viña Echevarría, San Pedro en Valdivieso gevestigd. Dit is een hele soepele, zachte, zwart fruit cabernet sauvignon. Deze wijn zal je verbazen door zijn soepelheid. De wijn is ongefilterd.

Vik La Piu Belle   2020 –  14,5% carmenere, cabernet sauvignon en cabernet franc

Vik is een bijzonder project van de zeer vermogende Noor Alexander Vik. Op de noordelijke hellingen van de Apalta in Colchagua, 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago, wilde hij een Chileense Grand Cru maken. Toppers van oenologen uit Bordeaux werden ingehuurd om dit te verwezenlijken. Daarnaast werd een 5 sterren hotel met dito restaurant ontwikkeld. Het is allemaal top of the bill met o.a. infrarode optische druivenselectie en een ultramoderne vinificatiekelder. De eerste oogst was in 2009. La Piu Belle is de godin van de natuur en kunst. Van het getekende label moet je houden, zullen we maar zeggen. Het is hoofdzakelijk carmenere met fluweelzachte tannines en vel zwart fruit. Een topwijn, kan jaren ouderen.

PULSO Lolol vineyards Colchaqua 2014 13,5%
Deze wijn komt van Colchaqua. Een chique wijn, een blend van voornamelijk malbec en 8% cabernet franc, getooid met een capsule van lak. Opgevoed op meer dan vijf jaar oude barriques en concrett eggs. Het is dus niet echt een houtopgevoede wijn. Er zijn maar een kleine 5.000 flessen van gemaakt. De regio heeft een Mediterraan klimaat: 400 mm neerslag per jaar vooral in de winter, matige tot hoge temperaturen in de zomer gematigd door de briesje dat ‘s ochtends uit de bergen komt en de oceaan in de middag. Het is een kleine vallei omringd door bergen een granieten bodem. Een fruitige, lichte en bloemige wijn.

Kuyen by Antiyal Blend syrah, cabernet sauvignon, carmenere, petit verdot  2019  – 14,5%
Wijngoed Antiyal is in 1996 door Alvaro Espinoza opgestart in Maipo Valley in de buurt van  Santiago. Antiyal betekent De zonen van de zon, en werkt biodynamische.  Het wijnmaken zit Alvaro letterlijk in het bloed, hij komt uit een wijnmakers familie Deanter noemde hem een paar jaar geleden een van de meest invloedrijke wijnmakers ter wereld. Kuyen betekent maan in de native tal Mapuche. Antiyal maakt wijnen met een band met herkomst en cultuur. Een krachtige complexe wijn met veel structuur en zwart fruit.

Teillery Always Organic Cabernet Franc 2019 13,5%alc

Vanaf het begin in  1997 werkt Teillery uit Maipo biologisch zonder toegevoegde sulfieten (NSA-wijnen). Jaar 2014 werd Teillery door de belangrijkste Chileense krant El Mercurio als een van de meest innovatieve wijnmakerijen in het land erkend vanwege de ontwikkeling en lancering van hun 100% biologische wijn.

Zo zijn er wijnen gemaakt van biologisch geteelde druiven waaraan sulfieten zijn toegevoegd en zonder toegevoegde sulfieten 100% biologisch. De cabernet franc is organisch met sulfieten. Het is een wijn met veel structuur en rijp rood en zwart fruit. Zijdezacht en elegant.

Ceniciento Moretta Wines cabernet sauvignon   2020 – 13,8%

Ceniciento is 100% cabernet sauvignon uit Maule. De winery van de familie Guzmán ligt 35 kilometer uit de kust. De bodems zijn van graniet met kwarts. De wijnstokken zijn 25 jaar oud. De alcoholische gisting werd uitgevoerd met inheemse gisten uit de wijngaard. De wijn rustte 10 maanden in gebruikte 400 liter Franse barriques. Er werden 4.900 genummerde flessen gemaakt. In het palatum  framboos en granaatappel, bloemigheid en witte peper. Het een lichte en makkelijk drinkbare wijn, met een grote frisheid en mooie zuren.

Syrah Tardio Casa Reus 375ml  2019  13,0%

Deze Gran Reserva Late Syrah is de eerste zoete rode wijn van Casa Reus uit Valle Central of Central Valley. De syrah wordt aan het einde van de oogst overrijp geoogst om een ​​hoog niveau van zoetheid te bereiken. Door 12 maanden rijping op vat heeft een dieprode kleur, aroma’s van rood en zwart fruit zoals kersen, bramen en tonen van vanille. In de mond is een goede body en balans tussen alcohol, zoetheid en zuurgraad.


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl