Prix Culinaire Le Taittinger | Jan Smink gaat voor 3e keer

Door alom bekende corona perikelen is Smink voor derde keer kandidaat voor de internationale competitie tussen topkoks om de Prix Pierre Taittinger, officieel Prix Culinaire International Le Taittinger. De apotheose vindt plaats op 31 januari 2023 in Londen.

Want eerst zouden er natuurlijk de nationale wedstrijden zijn. Jan Smink kwam daar eerder uit als winnaar en door de onmogelijkheid vanwege corona recentelijk iets te organiseren, is hij nogmaals uitverkoren Nederland te vertegenwoordigen. De importeur VinVinWines organiseerde een feestelijke avond in Parkheuvel in Rotterdam om e.e.a. luister bij te zetten. Vitalie Taittinger, opvolger van haar vader Pierre-Emmanuel als CEO, was persoonlijk aanwezig. Vitalie is energiek en outgoing met veel humor, ze praatte met zoveel mogelijk van de vijftig aanwezigen. En hoewel ze nog geen dag in Nederland was, ze arriveerde om 16 uur en haar trein ging de volgende ochtendvroeg om 7 uur, was ze wel degelijk op een zeer aangename wijze prominent aanwezig.

Smink is overigens een titelkandidaat voor de prestigieuze Prix Culinair Taittinger.  Surjahadi Djajapermana (1986), Charly de Wijs (2006), Lars van Galen (2011) en Jonathan Zandbergen (2014) hebben de Prix eerder gewonnen. Ook Smink genoot net zoals de andere aanwezigen van een prachtig 5 gangen diner van Parkheuvel. Organisators Corinne Hofland, Marcel Just de la Pasières en Frank Laurentius vertelden dat ze door het grote aantal aanmeldingen het hele restaurant tot hun beschikking hadden. De ‘normale’ restaurantbezoekers zaten nu in de private dining. De omgekeerde wereld.

En het was een feestje.

In het zeer goed georganiseerde Parkhotel Bilderberg, waar VinVinWines hun gasten had ondergebracht, was de apero en de nazit om na te genieten van een bijzonder culinaire avond.

Het volgende stond op het menu.

Een oester met kaviaar en rösti met Taittinger Brut Reserve werd gevolgd door krab met avocado en kaffier dashi vinaigrette die op zijn beurt werd vergezeld door een Taittinger Brut Millesime 2015. En toen begon het nog grotere genieten met Taittinger Comtes de Champage Rose 2008, een gelaagde mineralige rose champagne. Bij de reerug had Parkheuvel en VinVinWines de juiste keuze gemaakt door een St. Estephe uit magnum te presenteren: Chateau Montrose 2005. De Taittinger Sec Nocturne begeleidde het dessert van vijgen met ijs in een kumquat ‘bitterbal’.

Al meer dan 50 jaar viert Taittinger de kunst van de Franse keuken door het scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op het hoogste niveau. Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor Tattinger.

Om middernacht was het nog heus terrasweer met een temperatuur van boven de twintig graden. De temperatuur, de memorabele gerechten en champagnes maakten het een avond om nooit te vergeten.

ChvZ

Foto: vlnr Frank Laurentius, Vitalie Taittinger, Corinne Hofland, Marcel Just de la Pasières en Jean-Pierre Redont

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl