Clairet de Lisennes

Clairet de Lisennes

bordeaux-clairet-oscars-2013Eeuwen geleden heetten de lichte rode wijnen die vanuit Bordeaux naar Engeland werden verscheept Claret of Clairet. Er was weinig schilcontact en de wijn werd daardoor licht van kleur, net zoals de rosé nu. Vin clar noemde ze dat en dit werd in het Engels claret. Deze wijnen worden nog steeds gemaakt en horen typisch bij Bordeaux, je vindt ze nergens anders.

 

Verschil met rosé is de langere inweking en soms een korte houtopvoeding. De smaak is dieper, voller en fruitiger dan van een rosé. Inderdaad lichte rode wijnen met een zekere crèmigheid.

Naast die lichte wijnen produceerden de 16e eeuwse Bordelaises ook een vinum rubeum purpum, wat we nu perswijn noemen. Méér contact met de kleurgevende schil en daardoor ook meer tannines. In die tijd leerden de Nederlanders de Bordelaises om de vaten te preparen met sulfiet, waardoor de wijn bewaard kon blijven. Voor die tijd een nieuwe vinificatie. De vin clar – claret- en de vinum rubeum purpum bestonden naast elkaar. De laatste methode werd steeds verder verfijnd, tot aan de dag van vandaag. Juist nu is een langere inweking voor deze zwaardere Bordeaux weer populair, de wijnen worden er fruitiger van.

Bordeaux Clairet zoals hij werd gemaakt bestaat gelukkig nog steeds. Winebusiness.nl kreeg het bericht dat er in 2013 door de tegenvallende oogst weinig Clairet is gemaakt. In Nederland zie je de wijn niet zoveel, dus snel Marleen Wondergem van Chateau de Lisennes benaderd. De Clairet van Chateau de Lisennes wordt hier namelijk wel verkocht. In een vrolijke fles. Lisennes heeft, zo vertelt Marleen, wél Clairet 2013. Niet super veel, maar toch. Een bommetje fruit met crème, backbone en finish, met een aangenaam alcoholpercentage van 12 %. Subliem! Bravo!

Charlotte van Zummeren

Verkoopadressen in Nederland verkrijgbaar via export@lisennes.fr

 

Foto: De Clairet de Lisennes 2013 heeft reeds  prijzen gewonnen. Op de foto staat Lisennes tussen mede zilveren Oscar winnaars.


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl