Colchagua Chili | Viňa Los Vascos

Viňa Los Vascos is het Chileense pareltje in de portfolio van Lafite Rothschild. Lafite heeft drie châteaux in Bordeaux – Duhart-Milon, Rieussec en L’Evangile – en vier domaines. Van die vier domaines zit d’Aussières in de Corbières, CARO in Mendoza, Long Dai in China en Los Vascos dus in Chili. Zoals Baron Eric Rothschild het verwoordde ‘Being pioneers in Chile was an exciting challenge, and we have chosen a superb location.’

Hoe kwam Lafite hier terecht? Even terug naar het begin.

In het noorden van Chili werden al in de 16e eeuw druivenstokken aangeplant. De familie Echenique, van Baskische oorsprong, legde wijngaarden aan in het Peralillo-gebied van Colchagua rond 1750. De eerste Franse druiven werden in 1850 in de Cañeten-vallei aangeplant. Toen phylloxera de wijngaarden van Europa verwoestte, nam de productie van Chili fors toe. De wijngaarden groeiden van 9.000 hectare in 1870 naar 40.000 hectare in 1900. De eerste export naar Europa vond plaats in 1877. Dat is nu 250 jaar geleden.

Domaines Barons de Rothschild (DBR Lafite) wilde graag in Chili wijn produceren en was op zoek naar het beste terroir, uiteindelijk kozen ze voor de wijngaarden die in het verleden van de familie Echenique en in de tussentijd een paar keer van eigenaar veranderd waren. DBR Lafite viel voor de ligging dicht bij de oceaan en het uitzonderlijke terroir. De overname was in 1988. DBR Lafite noemde het wijngoed Los Vascos, dit betekent De Basken, een eerbetoon aan de Baskische oorsprong.

Château Lafite Rothschild heeft wel het een en ander veranderd. Herstructurering van de wijngaarden, een programma voor nieuwe aanplant, druppelirrigatie, groene oogst en de opbrengsten zijn opzettelijk verlaagd. Voldoende water is altijd voorhanden door de aanleg van waterputten en er is een weerstation in de wijngaard geplaatst. De bodega is gemoderniseerd met rvs-tanks, pneumatische persen, en een kelder voor barriques. Het gastenverblijf in de traditionele Chileense stijl is een geliefd oord voor de vele gasten.

De wijnen

Er werd snel ingezet op een hoofdrol voor de cabernet sauvignon. De stokken die waren aangeplant in 1988 waren aan het begin van het nieuwe millennium helemaal klaar voor de ideeën van DBR Lafite: chique en toegankelijke wijnen. Met de nieuwste technieken werden de wijngaarden geanalyseerd. Van de beste plots komen de Grande Reserves (deze heten vanaf het nieuwe jaar Cromas Gran Reserva) en Le Dix, de icoonwijn die in 1999 haar intrede deed. Ook een sauvignon blanc en chardonnay werden toegevoegd aan het assortiment. De houten vaten, waar de Grande Réserves en Le Dix op rijpen, zijn voor een belangrijk deel afkomstig van de eigen kuiperij van Domaines Barons de Rothschild (Lafite) in Pauillac.

Los Vascos ligt op 40 kilometer afstand van de oceaan op gemiddeld 130 meter hoogte, dat geeft de wijnen een zekere fraîcheur. Het is een grote winery met 640 hectares aaneengesloten wijngaarden 200 kilometer ten zuidwesten van Santiago.

De bodem is vulkanisch met zand-kleigrond en granietzand. Cabernet sauvignon (85%), carmenère (5%), syrah (4%), malbec (1%) en chardonnay (5%) zijn de druivenrassen. Het areaal bestaat uit 15 jaar oude percelen en 40 tot 50 jaar oude percelen. De oudste wijnstokken zijn 70 jaar oud. Sauvignon blanc en een gedeelte van de chardonnay komen van long term contractgrowers uit koelere gebieden.

DBR Lafite maakt haar reputatie om zijdezachte en elegante wijnen te maken helemaal waar in Chili. Wijnmaker Maximiliano Correa staat daar persoonlijk garant voor. Los Vascos produceert een prachtige range wijnen die ook nog eens een bijzonder goede prijs-kwaliteit verhouding hebben. Deze topwijnen zijn bereikbaar voor iedere beurs.

Weetje: De Grande Réserves heten vanaf het nieuwe jaar Cromas Gran Reserva.

Los Vascos – Chardonnay € 10,95: Dit is een milde, fruitige chardonnay. Smaakvol, fris en aangenaam, De wijn biedt een explosie van aroma’s met tonen van meloen, banaan, grapefruit en exotisch fruit. Genieten.

Los Vascos – Sauvignon Blanc € 10,95: Deze wijn heeft een opmerkelijke aromatische expressie in het bouquet met citroen, grapefruit en exotisch fruit. Een zacht stuivend glas met milde zuren die door zijn verdieping menig chardonnay liefhebber zal verrassen.

Los Vascos – Cabernet Sauvignon € 10,95: DBR Lafite weet dat je de liefhebber binnenhaalt met de instapwijn, die moet altijd top zijn. Het gemeenschappelijke kenmerk van alle jaargangen is rijp fruit, frisse aroma’s en een soepele, volle structuur. Deze wijn heeft een sprankelende robijnrode kleur en een aangenaam fruitige neus met aroma’s van zwarte kersen, frambozen en pruimen, met een vleugje kruidigheid. Dit is een zijdezachte, smaakvolle wijn met een soepele tanninestructuur. Een geweldige klassieker en dat voor 11 Euro. Topper!

Los Vascos – Grande Réserve € 15,95: De cabernet sauvignon voor de Grande Réserve komen uit percelen aan de voet van Santa Lucia, waar ze profiteren van een optimale belichting en lichtintensiteit. Omdat het contrast tussen dag- en nachttemperatuur bijzonder extreem is in deze wijngaarden, zijn de omstandigheden bijzonder gunstig voor een langzame rijping, waarbij de periode tussen veraison en rijping oploopt tot 75 dagen. De cabernet sauvignon wordt in de herfst geoogst wat prachtige plaatjes oplevert. De wijn biedt eerst rood fruit en daarna subtiele tonen van laurier, tabak, karamel en koffie. Ook hier weer zijdezachte tannines. Een wegdroomwijn.

Los Vascos – Carmenère Grande Réserve € 15,95: Carmenère is Chili’s eigen trots en bezoekers aan Chili zullen de wijngaarden herinneren met de vroeg verkleurende herfstbladeren van de carmenère. Een verleidelijke wijn met bramen, pruimen en zwarte kersen met tonen van witte peper en kruidigheid die kenmerkend zijn voor dit druivenras. Elegante wijn met zijdezachte tannines.

Los Vascos – Le Dix de Los Vascos  € 49,-: Nu komen we in de categorie Now we’re talking. Ter gelegenheid van 10 jaar DBR (Lafite) in Chili, werd de eerste grande cuvée LE DIX gecreëerd. Le Dix de Los Vascos is afkomstig van 70 jaar oude wijnstokken van een plot die El Fraile heet. Le Dix is een blend van cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah/Sshiraz en carmenere. Dit is een wijn van uitzonderlijke complexiteit, balans en elegantie, met krachtige tannines en aroma’s van zeer rijp fruit, geaccentueerd door kruidige tonen van ceder, laurier en eucalyptus. Dit is een echte eetwijn en kan ook nog jaren ouderen.

Los Vascos is betaalbare klasse met alle kenmerken – stijl, smaak, capsule, label en fles – van Domaines Baron de Rothschild (Lafite).

 

Charlotte van Zummeren

 

De wijn van Los Vascos zijn verkrijgbaar bij de Mitra en de betere wijnwinkel. Voor een adres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl