Cool climate | Oregon, Patagonië, maar ook België & Nederland

Is het eindelijk mooi weer, komt  er een artikel met een foto van wijngaarden in de sneeuw. Inderdaad, want in dit bericht staan cool climate wijnen centraal. CEO Henrico van Lammeren van Vinites ziet een stijgende interesse in cool climate wijnen: ‘De gastronomische mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Ook met wijnen uit ons assortiment uit het Italiaanse Trentino, de Duitse Ahr, de Loire uit Frankrijk, Niederösterreich, en het Spaanse Galicië. De productie processen bij wijnbouw in dit soort gebieden zijn vaak wat complexer omdat de gebieden minder goed bereikbaar zijn, rendementen lager zijn en het managen van de wijngaard lastiger is. Daar staat tegenover dat cool climate vaak gekoppeld is aan kwaliteit en finesse. Met puur een lagere temperatuur behaal je deze kwaliteit niet, het gaat om het gehele terroir. En dat lukt alleen met gepassioneerde wijnmakers die hard werken voor meer finesse en de gewenste kwaliteit.’

Vinites komt met nieuwe cool climate wijnen uit o.a. België en Patagonië. Over de hele wereld worden cool climate wijnen gemaakt in zowel in Noord-Europa als in gebieden met een bijzonder microklimaat. De nieuwste aanwinst van Vinites is wijnhuis Bodega Otronia, dit is een van de meest zuidelijk gelegen wijngaarden van de wereld. Het smalle langwerpige Patagonië heeft weersomstandigheden met forse wind en soms vorst. De pinot noir van dit huis is dan ook fruitig en licht met een goede structuur.

Ook in Noord-Europa zijn wijngaarden in een koelere omgeving te vinden.  Wijnkasteel Vandeurzen bevindt zich vlak bij de Belgische plaats Leuven. Op de hellende flanken worden met het microklimaat atypische druivenstokken aangeplant die voor een uitdaging zorgen. Deze uitdaging maakt de oogst des te mooier en parels als de albariño, tempranillo en grüner veltliner komen hier goed tot hun recht. De grüner veltliner heeft een Belgische twist met een heel eigen mild aromatisch karakter
Het tweede Belgische wijnhuis is Wijndomein Aldeneneyck. Dit wijnhuis is gelegen op de zuidoostelijke hellingen in de Maasvallei Limburg. Dankzij de relatief warmere luchtstromen ontwikkelen de pinot-druiven zich hier volop met minerale aroma’s en een unieke fruitige smaak.
Vinites heeft ook de pinot noir uit Oregon van Francis Coppola in het assortiment. Waar de Coppola’s uit Napa krachtige blockbusters zijn, is deze pinot noir elegant en verfijnd met veel fruit, frisheid en structuur.

Ook de cool climate wijnen van Vina Tabali uit Chili, de knisperfrisse wijnen van Tiefenbrunner uit Alto Adige en de hoogwaardige albarino Martin Codax uit Galicië zitten in het assortiment van Vinites. Nederland wordt zeker niet vergeten met de kwaliteitswijnen van de Kleine Schorre uit Zeeland.

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl