Coteaux du Giennois – Domaine de Villargeau

Op de heuvels langs de Loire tussen Gien en Cosne-sur-Loire ligt een relatief nieuwe AOC van Centraal Loire. Deze Coteaux du Ggiennois ligt geografisch in zowel de Bourgogne als de Loire – de departementen van Nièvre en Loiret – en bestaat sinds 1998. Het telt slechts 200 hectares, maar de geschiedenis gaat eeuwen terug. Koning Karel de Kale noemde de wijngaarden al in 849 en aan het hof van koning Philippe Auguste in 1218 werden nog steeds wijnen gedronken uit de wijngaarden van Giennois. In januari 1566 bezocht koning Karel de IX met zijn moeder Catharine de Medici Cosne en ook zij mochten proeven en drinken de lokale wijnen. Het kasteel van Cosne werd overigens gebouwd tussen 1254 en 1262 door de Bisschop van Auxerre. Hij plantte wijngaarden en maakte een wijnkelder in het kasteel.

De 200 hectares omvatten 14 gemeenten en de wijnstokken groeien op kalksteen bodems. Sommigen wijngaarden staan op de terrassen van de Loire in Gien, andere liggen in het verlengde van Sancerre en Pouilly met aan de oostkant kalksteen en aan de westkant vuursteen.vDe rode wijnen zijn blends van gamay en pinot noir; frutig door de gamay en aromatisch door de pinot noir, of mono-cepages. De witte wijnen van sauvignon blanc zijn bloemig en knisperig fris. De rosé’s zijn licht peperig en fruitig. Twee derde van de wijngaarden zijn met sauvignon aangeplant.

Domaine de Villargeau

Dit domein is een belangrijke producent. In 1991 legden de broers Jean-Fernand en François Thibault wijngaarden aan op zuid en zuidwestelijke gelegen heuvels die niet meer aangeplant waren sinds de phylloxera. Sinds 2012 voeren zij het Terra Vitis label. De 20 hectares van Villargeau zijn voor drie kwart met sauvignon blanc aangeplant. Rosé wordt gemaakt van pinot noir en de rode wijnen van gamay en pinot noir. Deze rode wijnstokken groeien op ‘kimmeridgian marl over limestone clay’en dit geeft de wijnen een aangename frisheid, fruitigheid en body. Villargue heeft geen blend maar juist weer aparte rode wijnen van pinot noir en gamay. Hun topwijnen zijn de Les Licotes van pinot noir en La Belle Paresseuse – een knappe, luie vrouw -. Ze worden alle twee alleen in het beste jaar gemaakt, de Paresseuse heeft tijd nodig. Net zoals knappe, luie vrouwen.

ChvZ

Foto: Marc Thibault met vuursteen


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl