De top van Nieuw-Zeeland | Craggy Range

Als er één wijnland is met een adequate marketingstrategie, is dat Nieuw-Zeeland. Het land produceert ongeveer 1% van de wereldwijde wijnproductie, toch kent iedereen Nieuw-Zeeland. Resultaat van een uitgekiende marketingcampagne door de jaren heen. Het land maakt al wijn sinds het begin van de 19e eeuw, maar kwam pas echt op gang eind jaren zeventig. En toen ging het snel.

En dat lokte nieuwe wijnentrepreneurs naar het land zoals het echtpaar Peabody. Toen de Australische zakenman Terry Peabody Nieuw-Zeeland bezocht in 1997, maakte hij kennis met agrariër en Master of Wine Steve Smith. Peabody wilde altijd al wijn maken en een en een werd twee.

In Nieuw-Zeeland ontdekte Terry nieuwe mogelijkheden en potentie die hij nog nergens anders gezien had. Zijn ambitie was niet alleen om te wedijveren met de mooiste wijnstijlen in de wereld, zijn ambitie was gewaagder. Hij wilde nieuwe wereld klassiekers maken, topwijnen voor de gastronomie en wijnkenners.

Peabody en Smith hebben een voorkeur voor single vineyards en zij selecteerden de beste percelen om daar vervolgens enkel druivensoorten te planten die perfect passen bij het betreffende terroir. Craggy Range was het eerste wijnhuis op het zuidelijk halfrond dat een dergelijke aanpak hanteerde voor meerdere regio’s in Nieuw-Zeeland. Hun beste wijngaarden liggen in het noordoosten van het noorder eiland: Gimblett Gravels en in het zuiden bij Martinborough, daar waar het terroir perfect is voor pinot noir. Wist u trouwens dat Martinborough maar 1% van de totale Nieuw-Zeelandse wijnproductie verzorgt? Bijna al hun wijngaarden hebben oorspronkelijke Maori namen. Te Muna betekent bijvoorbeeld geheime plaats.

Craggy Range heeft één van de meest geavanceerde wineries ooit gebouwd in Nieuw-Zeeland met prachtige betonnen eieren, ze waren de eerste in Nieuw -Zeeland. De prijswinnende wijnen van Craggy Range zie je nu in de beste restaurants en vertegenwoordigen de top van Nieuw-Zeeland.

En terecht.

De wijnen

Importeur Oud Reuchlin & Boelen heeft acht wijnen van Craggy Range in het portfolio. We bespreken er hier een paar. Om te beginnen de twee kanjers uit Martinborough:

Craggy Range Pinot Noir, Te Muna Road Vineyard:

Nieuwe-Zeelandse stijlwereld stijl pinot noir. Sappig, kauwbaar met dat lekker droogje en met veel fruit. 40 verschillende percelen en 8 verschillende klonen liggen aan de basis van deze pinot noir.

Craggy Range Aroha, Te Muna Road Vineyard

De druiven komen van 2 percelen met een mineralige bodem. Complex, robuust, stevig en rijk. Hallelujaa! Aroha betekent in Maori liefde.

Craggy Range Chardonnay, Kidnappers Vineyard, Hawke’s Bay

Deze wijn komt uit het warmere Hawke’s Bay met een frisse zeelucht. Een mooie, zachte, aromatische chardonnay met een licht botertje .

Craggy Range Syrah, Gimblett Gravels Vineyard, Hawke’s Bay

Craggy Range bezit ongeveer eenachtste van de grote Gimblett Gravels wijngaard. Het gebied heeft terroirkenmerken van de Medoc en werd daardoor opgemerkt. Goed gebied voor Europese rassen. Een fruitige en elegante wijn met een licht pepertje, precies wat je verwacht van een klassieke syrah.

Craggy Range Sauvignon Blanc, Te Muna Road Vineyard, Martinborough

14 verschillende wijngaarden en  65 wijngaard hectare van kalk en mergel goed voor pinot noir én sauvignon blanc. Na fermentatie op RVS een half rust op barrique. Stuivend en tropisch, vol en fris. Houdt het midden tussen Nieuw-Zeeland en Bordeaux.

De wijnen van Craggy Range zie je vooral in de gastronomie, maar zijn thuis ook niet te versmaden. Craggy Range is Nieuw-Zeeland’s top.

 

Charlotte van Zummeren

 

 

ORB Craggy Range


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl