Crémants de Luxemburg | Bernard-Massard

Luxemburg is vermaard om zijn mousserende wijnen. Het honderd jaar oude bedrijf Bernard-Massard speelt daar een grote rol in. Luxemburg is al jaren met afstand het grootste wijnland binnen de Benelux. Het Groothertogdom telt 1300 hectares. Luxemburg is een Groothertogdom dat grenst aan Frankrijk, Duitsland en België. In een ver verleden is onze eigen Willem I Groothertog geweest. Veel Luxemburgers vinden dat hun dialect op Nederlands lijkt en denken dat dit daardoor komt. Het lijkt op ZwitsersDuits.

Luxemburg is een piepklein staatje met een oppervlakte van ruim 2.500 vierkante kilometer (Nederland is ruim 41.000 vierkante kilometer). Er wonen 600.000 mensen van wie de helft niet de Luxemburgse nationaliteit heeft. Tijdens werkdagen stromen nog eens 400.000 mensen van buiten het land in. Het land is enorm groen en heuvelachtig. Mooi om in rond te rijden en door het vele groen rustgevend.

Luxemburg is modern en open. De Groothertog en groothertogin kunnen net zoals de premier gewoon op straat aangesproken worden als zij daar lopen. Er is zwangerschapsverlof voor man en vrouw en iedereen mag na 40 jaar met pensioen.

Luxemburgse wijnbouw

De wijngaarden liggen in een smalle strook langs de Moezel, van Schengen – ja, deze stad ligt dus in Luxemburg – in het zuiden tot Wasserbillig in het noorden. De wijngaarden liggen op zuidelijke en zuidoostelijke hellingen om optimaal van de warmte te genieten.

In 1911 werd de Fédération des Associations Viticoles du Grand-Duché de Luxembourg opgericht. Nu zijn er 50 wijndomeinen en ongeveer driehonderd grapegrowers. 90% van de productie is wit, 10% is rood. In 1972 zijn alle wijngaarden geherstructureerd, de wijngaarden waren te versplinterd. Weinig wijngaarden zijn ouder dan 1972, maar ze zijn er gelukkig een paar vergeten. De AOP Moselle Luxembourgeoise bestaat sinds 1985. Gemiddeld wordt er jaarlijks zo’n 130.000 hectoliter geproduceerd, 25% daarvan zijn Crémants. In 1991 werd Crémant de Luxembourg ingevoerd.

Bernard-Massard

In 1921 richt Jean Bernard de firma Bernard-Massard op, genoemd naar zijn achteraam en die van zijn vrouw Anne Massard. Jean was keldermeester in de Champagnestreek en keerde voor liefde en handel terug naar zijn geboorteland Luxemburg, gewapend met de kennis die hij had opgedaan in de prestigieuze huizen van Reims en Epernay. Hij richtte het nieuwe bedrijf op aan de oevers van de Moezel om mousserende wijnen te produceren volgens de méthode champenoise, nu beter bekend als methode traditionelle, en zo werkt Bernard-Massard nog steeds.

Sinds de oprichting heeft Bernard-Massard de nodige stormen weerstaan waaronder de grote depressie in 1929 en twee wereldoorlogen. Om activiteiten te diversifiëren, richtte Bernard-Massard een negociant op en begon prestigieuze buitenlandse wijnhuizen in te voeren. Tegelijkertijd begon een campagne om de consument ervan te overtuigen dat Crémants voor ieder moment zijn, niet alleen voor feestelijke momenten. En daar zijn ze aardig in geslaagd. In 1996 kocht het bedrijf Château Fontesteau in Bordeaux en begon het zijn wijnen internationaal te verkopen. In 1996 deed Bernard-Massard zijn intrede in Finland, waar zijn wijnen nu tot de top 10 van bestverkochte wijnen behoren. In Nederland huist Bernard-Massard nu bij De Monnik Dranken.

De Crémants van Bernard-Massard zijn gemaakt als champagnes, zijn vriendelijk en toegankelijk én betaalbaar.  Winebusiness.nl proefde de volgende Crémants.

Bernhard-Massard Selection Brut € 15,-: Gemaakt van chardonnay, pinot blanc, chenin. Een fijne mousse, minimaal een jaar rijping. Fruitig, bloemig en aangenaam.

Bernard-Massard Chardonnay: 100% loepzuiver en knisperfris en veel wit fruit als appels en peren.  Droog, maar niet té droog. € 16,–

Bernhard-Massard de l’Ecusson Brut: zacht, fruitig, aromatisch. Het vlaggenschip van Bernard-Massard. In 2017 later werd de cuvée de l’Ecusson door het prestigieuze Engelse tijdschrift Decanter uitgeroepen tot beste mousserende wijn in zijn categorie. Gemaakt van chardonnay, pinot blanc, pinot noir en riesling. Een heerlijke doordrinkbare Crémant.   € 17,–

Bernhard-Massard Organic Brut: Gemaakt van chardonnay, riesling, pinot noir en pinot blanc. Een fris en zuiver glas gemaakt van biologisch verbouwde druiven. Bernard-Massard is voor een deel van zijn wijngaarden biogisch gecertificeerd, biologisch is de toekomst tenslotte. € 20,-

Bernard-Massard Selection Demi-Sec: Gemaakt van chardonnay, pinot blanc en chenin blanc en niet zo zoet als je zou verwachten van een demi-sec. Een aangename crémant die werkelijk overal bij past, ook het aperitief of zelfs bij foie-gras. € 15,-

 

ChvZ

 

Nota bene, de prijzen zijn Consumenten Advies Prijzen en kunnen variëren. Voor een verkoopadres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl