Pol Roger | Editie 19: Cuvée Churchill 2012

Een raspoliticus, een strateeg, oorlogsheld, een fenomeen en een taalkunstenaar. De man leek niet te slapen en werkte altijd. Tussendoor was hij een liefhebber van het goede des levens; wijn, champagne, sigaren en sterke drank. Winston Churchill quotes leiden een eigen leven, de man was scherp en vol met humor. Met het champagnehuis Pol Roger had hij een sterke band want hij was gek op hun champagne. Hij leerde Odette Pol-Roger kennen na de tweede wereldoorlog in Frankrijk en ze werden goede vrienden. Ook deze vriendschap en zijn liefde voor de champagne luisterde hij op met zijn befaamde uitspraken. Toen hij destijds het huis bezocht van Odette Pol-Roger in Epernay, No 44 Avenue de Champagne zei hij over dit adres: ‘the most drinkable address in the world’. Een andere keer zei hij tegen Odette Pol-Roger, naar wie hij zijn racepaard had genoemd, ‘invite me during the vintage and I’ll press the grapes with my bare feet’. Zijn racepaard Pol Roger won overigens een race, die van Kempton Park in het Kroningsjaar 1953.

Churchill dronk iedere dag champagne, naar verluidt in halve liters. Het ging echter om een speciale fles. ‘a half bottle is too little and a bottle too much.’ Het Huis maakte daarom voor hem de Imperial pint bottle, ongeveer een halve liter. ‘I neither want it – Champagne and Brandy –  nor need it, but I should think it hazardous to interfere with the ineradicable habit of a lifetime.’ Alle sterke verhalen daargelaten, Churchill dronk niet iedere dag een fles, maar slechts een paar glazen in de ochtend. Toch beweerde hij: ‘When I was younger I made it a habit never to take strong drink before lunch. It is now my rule never to do so before breakfast’.  Naar verluidt gingen er in de laatste tien jaar van zijn leven 6.000 flessen Pol Roger door zijn handen, dat zijn er ruim anderhalf per dag. Het bezoek van de familie Churchill genoot ongetwijfeld mee. Churchill biograaf Andrew Roberts merkt in zijn boek Churchill De Biografie op dat Churchilll zijn persoonlijke huishoudelijke financiële administratie tiptop op peil hield, ook de flessen Pol Roger én de sigaren werden geteld.

Uit de nauwkeurige persoonlijke financiële administratie van Churchill blijkt dat hij in zijn leven meer dan 250.000 sigaren rookte.

Brexit

Wat zijn champagne-consumptie betreft schat het champagnehuis in dat op basis van oude facturen dat Churchill tijdens zijn leven 42.000 flessen Pol Roger heeft besteld – wat volgens het huis, in vergelijking met zijn sigarengewoonte, bijna tam lijkt. Dit totaal komt overeen met ongeveer 2 flessen oftewel pints per dag vanaf 1908 – de datum van de eerste factuur – tot aan zijn dood in 1965. EU-reguleringen maakten een einde aan dit formaat voor de UK, nu schijnt deze maat weer terug te komen.

Iedere verjaardag kreeg Churchill – hij werd 90 – van Pol Roger een aanzienlijk aantal flessen cadeau, die zitten dus niet bij de 42.000 gefactureerde flessen. Op al zijn reizen, en hij reisde gruwelijk veel, ging er steevast een kist Pol Roger mee.

Tien jaar na zijn overlijden lanceerde Pol Roger te zijner ere een speciale Churchill cuvée met een wit label zwarte rand. Dit jaar 1975 kwam in 1984 op de markt. Het idee was een champagne te maken die net zo robuust en rijp was als Winston Churchill zelf. Toentertijd alleen gebotteld in magnums. De lancering gebeurde op Blenheim, het kasteel waar Churchill was geboren. De achterneef van Odette – zij en haar man hadden geen kinderen -, Christian Pol-Roger, zegt over de Cuvée : ‘The composition is not disclosed – Winston Churchill never asked about the exact composition of our cuvées – but pinot noir dominates, blended with Chardonnay. The grapes are from Grand Cru vineyards under vine in Churchill’s lifetime’. Deze champagne heeft de rijke, rijpe stijl van voor de Tweede Wereld oorlog. Robuust, rijk, rijp en vol. Churchill had namelijk een simpele definitie van smaak ‘My tastes are simple, I am easily satis­fied with the best’.

Het is geen verrassing dat Pol Roger in de Churchill familie populair bleef. Winston’s schoonzoon, Christopher Soames, Tory, Cabinet minister, onderhandelde in de jaren zeventig met het toenmalige Rhodesië over onafhankelijkheid. Hij had één ding op zijn boodschappenlijstje staan voor zijn verblijf in Harare: 48 flessen Pol Roger White Foil, de Engelse naam vanwege de witte folie, hier heet het Brut Réserve, ‘so that I can drink a bottle every day.’

Dit jaar is de 19e editie van de Cuvée Winston Churchill gelanceerd. In 46 jaar zijn er negentien edities verschenen. Het witte label met de zwarte rand is vervangen door blauw met goud en het uitgesneden gouden profile van Churchill. De fles wordt geleverd in een prachtige blauwe doos waar op een leren flapje het jaar 2012. En de jaren van Cuvée Winston Churchill kunnen nogal verschillen.

De cuvée Winston Churchill 2012: een champagne die je kan opleggen tot 2045. Geel met een fijne mousse en véél toast en diepgang. Ook een stevige jongen met veel structuur, backbone en tropisch fruit. Bloemig, tonen van honing, licht rokerig en vooral veel lengte. Dit is een kanon van een champagne.. Drink deze in een gewoon wijnglas, deze champagne wint zoveel aan smaak als-ie een graad of tien is en ruim in zijn jasje zit. De complexiteit en gevarieerdheid aan smaken- brioche, appeltje, peertje, viooltje, mango, mineraliteit – komt dan prachtig omhoog. De cuvée 2012 kan ook met gemak een paar dagen in de koelkast staan, geniet een paar dagen van deze zalige champagne.

Als Winston Churchill nog geleefd zou hebben, zou geen enkele fles Pol Roger en zeker de Cuvée Winston Churchill in de winkels zijn beland, die had hij hoogstpersoonlijk opgedronken. Gelukkig is voor ons Pol Roger gewoon verkrijgbaar.

Charlotte van Zummeren

De Bruijn Wijnkopers is de trotse importeur

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl