D.O. Ribera del Duero | Combineren op grote hoogte

De D.O. Ribera del Duero viert 21 juli a.s. haar 40-jarig bestaan. Met de ondertekening van het officiële document in het metrostation Retiro in Madrid in 1982, werd het officiële startschot gegeven voor een kwaliteitsmerk dat er in slechts vier decennia in geslaagd is zijn wijnen tot de meest gerenommeerde ter wereld te maken.

Het gebied trapt haar veertigste verjaardag af met een recordaantal van meer dan honderd miljoen labels in 2021. Een onwijs knappe prestatie, kijkend naar de situatie gedurende de pandemie. Dit recordaantal etiketten toont het absolute vertrouwen van de consument in de wijnen van oorsprongsbenaming Ribera del Duero en de vastberadenheid van de wijnbouwers en wijnmakers om zich in te zetten voor kwaliteitswijnen die het uitzonderlijke terroir van het gebied tot uitdrukking brengen. De veelgeprezen robles, jonge wijnen met een korte rijping op eikenhout, tonen ook een zekere opmars in de wijnwereld.

Een andere belangrijke stap in de nog jonge geschiedenis van de DO Ribera del Duero, is dat er sinds 2019 witte wijnen van de albillo mayor geproduceerd mogen worden onder de merknaam DO Ribera del Duero. Waar de Spaanse denominación de origen vooral bekend staat om haar rode en rosé kwaliteitswijnen met als belangrijkste druivensoort de tinto fino oftewel tempranillo, is de albillo mayor een inheemse variëteit.

Combineren op grote hoogte

In Nederland werd dit heuglijke feit gevierd met een lunch op hoog niveau voor journalisten, sommeliers en bloggers. Restaurant Cielo zit op de negentiende etage van het Inside hotel aan de Zuidas. Spaans restaurant en een hotel met Spaanse roots. Op de begane grond zit tapasbar Tierra. Bij negen verschillende Ribera del Duero wijnen zes gangen en een dessert. Een houtgelagerd rosé Pinna Fidelis, 3 Cosechas, een Crianza, twee Reservas en twee Gran Reservas. De gerechtjes waren, zeker als je veel trek had, best wel klein. Maar naarmate de negen gangen vorderden, en er op verzoek brood bij kwam, werd dat allengs goed gemaakt. Pata negra, carpaccio kalfswang met entrecote, het waren allemaal pareltjes en datzelfde kan gezegd worden van de wijnen:
Arzuaga Navarro Crianza 2018
Lagar de proventus Cosecha 2018
Pradorey Cosecha 2018
Aalto PS Cosecha 2018
Carramimbre Reserva 2015
Vinedos del Linaje Garsea Reserva 2011
Gran Callejo Gran Reserva 2016
Alenza Gran Reserva 2019

De aanwezigen kregen een gepersonaliseerde Crianza caadeau waarop een tekening van de gast. Erg leuk!

Over Ribera del Duero
Ribera del Duero beslaat meer dan 25.000 hectare, telt 307 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijnen hebben hun karakter te danken aan de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero. De wijngaarden liggen op 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en koude winters. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek. Ribera del Duero wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pitch PR & Communicatie. ‘Made to move you’.  Ribera del Duero


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl