Victoria | Tahbilk

Er is een nieuw Australisch huis op de Nederlandse markt. Een huis dat voornamelijk wijnen maakt van Rhône rassen: Tahbilk is de naam, voorheen chateau Tahbilk. De naam heeft niets te maken met een Kroatische afkomst o.i.d. De oorspronkelijke bewoners, de Taungurung, noemden de plaats van de huidige winery ‘tabilk tabilk’, wat ‘plek van vele waterpoelen’ betekent. Een naam die het landschap perfect omschrijft. Het wijnhuis en de wijngaarden liggen in Central Victoria, 138 kilometer ten noorden van Melbourne, in Nagambie Lakes, één van de slechts zes wijngebieden ter wereld waar het klimaat beïnvloed wordt door de nabijheid van zoet water. Het wijngoed wordt ook nog eens doorkruist door de Goulburn River. De Taungurung zaten dus helemaal goed met hun typering van plek van de vele waterpoelen.

Familiebedrijf

Tahbilk bestaat sinds 1860 en is daarmee het oudste wijnbedrijf in Victoria dat 100% familiebezit is. Tahbilk werd in 1925 gekocht door Reginald Purbrick en het is nu in handen van de vierde en vijfde generatie Purbricks: Alister, Reginald’s achterkleinzoon, en Alisters dochter Hayley. Tahbilk ging niet mee met de massaproductie van de jaren zestig, maar legde zich volledig toe op het maken van kwalititetswijnen, met nadruk wijnen om bij te eten. Tahbilk heeft daarmee een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Australische kwaliteitswijnen.

Rhône-rassen en pre-phylloxera wijngaarden

Het wijngaardareaal van Tahbilk omvat 200 hectares en is aangeplant met witte Rhône variëteiten als marsanne, viognier en rousanne, en rode Rhône variëteiten als shiraz, grenache en mourvédre. Daarnaast ook cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, chardonnay, riesling, semillon, sauvignon blanc en pinot gris.

Tahbilk is ook de trotse eigenaar van aantal heel oude wijngaarden, waaronder percelen cabernet sauvignon uit 1949, marsanne uit 1927 en zelfs een aantal shiraz-percelen die dateren uit 1860, nog van voor de phylloxera.

Duurzaam

Er is hard gewerkt om het Tahbilk Wetlands & Wildlife reservaat te herstellen, onder andere door 160 hectare van het wijngoed te transformeren tot natuurreservaat met natuurlijke begroeiing. Tahbilk is een van de acht wijnmakerijen wereldwijd die CO2-neutraal gecertificeerd is en heeft de CO2-uitstoot met 26% verminderd sinds 2012.

De wijnen

Tahbilk is niet alleen goed voor mens, milieu en omgeving, maar maakt ook nog eens prachtige wijnen. In Nederland staan 8 wijnen in de schappen van de betere wijnwinkel en daar zitten een paar hele bijzondere tussen. De consumenten adviesprijs staat erbij.

De wijnen van Tahbilk zijn fris, strak en elegant en kunnen stuk voor stuk moeiteloos ouderen. Zowel wit als rood.

Tahbilk- Viognier € 9,95: De Tahbilk Viognier heeft vele prijzen gewonnen. De wijn kan het best jong gedronken worden, het vele fruit met tonen en aroma’s van steenfruit komen dan het mooist naar voren.

Tahbilk- Marsanne € 9,95 : Tahbilk’s betrokkenheid met dit druivenras gaat terug tot 1860 toen een aantal stekken werd verworven in  de St. Huberts-wijngaard in Victoria’s Yarra Valley. Het bleek later om marsanne te gaan. Denk hier niet aan de vettige Rhône wijnen, deze marsanne heeft een andere smaaksensatie. Een wijn met frisse zuren, florale tonen en kamperfoelie, toast en marmelade.

Tahbilk- Roussanne Marsanne Viognier € 14,50:  Tahbilk en de drie druivenrassen in deze blend gaan al heel lang samen: sommige nog steeds bestaande percelen marsanne werden al in 1927 aangeplant. Deze wijn wint jaarlijks vele prijzen. Roussanne brengt zwoelheid, marsanne de minerale strakheid en viognier steenfruit en florale tonen. De wijn heeft een frisse afdronk.

Tahbilk- 1927 vines Marsanne € 25,00: Het paradepaardje van de witte wijnen, de stokken komen uit 1927 mind you! Een fris fruitige wijn met veel mineraliteit, een tinteling en diepgang. Een bescheiden alcoholpercentage van 11%. De ontwikkeling van de wijn gebeurt voornamelijk op fles en dat maakt dat deze witte wijn wel dertig jaar kan ouderen. Het huidige jaartal is 2014, schrik daar dus niet van!

Tahbilk- Shiraz  € 14,50: De druiven voor deze shiraz komen van zeer oude wijnstokken . De vergisting plaats vindt in 115 jaar oude open gistkuipen, deels gevolgd door een rijping in grote oude vaten van Frans eikenhout. Warms, aards en kruidig met een ruggengraat van soepele tannines.  Deze wijn kun je zeker 10 jaar opleggen.

Tahbilk- Cabernet Sauvignon € 14,50: Tahbilk heeft 28 ha cabernet sauvignon-wijngaarden; de oudste percelen dateren zelfs van 1949. De wijn wordt ambachtelijk en op traditionele wijze gevinifieerd en op Frans eikenhout gelagerd. Zwart fruit, steenfruit en witte peper, mint en mokka. Soepel en aangenaam en door zijn stevige body kan de wijn zo tot  2035-2040 verder rijpen

Tahbilk- Grenache Shiraz Mourvedre € 14,50: De begindagen van Tahbilk waren in 1860: tot op de dag van vandaag beschikt het wijngoed nog over shiraz-percelen die in dat jaar zijn aangeplant. Amazing! Aromatisch, smakelijk en met body. Rood fruit van de grenache, sappige en kruidige shiraz-tonen en het pittige karakter van de mourvèdre.

Tahbilk- Old Vines Cabernet Shiraz € 25,00: Nog een paradepaardje van Tahbilk. Cabernet Shiraz noemen ze CS in Australië. Deze komt van hele oude stokken. Veel zwart fruit met specerijen, veel body. Een wijn in de categorie Now we are talking! Fasten your seatbelts. Zwoel en fruitig met mooie zuren. Zal zich blijven ontwikkelen, maar is nu niet te versmaden.

Een verkoopadres in de buurt? Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl