De CH | Zit in de maand

De Ch zit in de maand. Links en rechts wordt de consument in deze donkere dagen voor kerst overspoeld met reclames en aanbevelingen voor mousserende wijnen en met name champagne. Van de grofweg 3,5 miljoen flessen champagne die Nederlanders jaarlijks drinken, wordt dan ook het overgrote deel in december genuttigd. Champagne heeft de naam, het terroir en de appellation, maar er zijn nog meer bubbels. Er worden wereldwijd zo’n 2 miljard àndere mousserende wijnen gemaakt. Albert Heijn stuurde een selectie van de mousserende wijnen uit het uitgebreide assortiment toe.

Hoe komt de mousse in de fles?

De méthode traditionnelle is kenmerkend voor de Champagnestreek. Tot 1994 heette dit proces methode champenoise, maar dat vond de Europese Unie te verwarrend met andere mousserende wijnen. Methode traditionelle betekent dat er een tweede gisting op fles plaatsvindt. Bij de eerste gisting wordt de basiswijn gemaakt, vervolgens wordt aan deze basiswijn een mengsel van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist toegevoegd, de zogenaamde liqueur de tirage. De wijn gaat opnieuw gisten en de koolzuurgas wat daarbij vrij komt, blijft in de fles en lost op de wijn leidend tot een prise de mousse. Champagne, Crémants en o.a. Cava worden zo gemaakt. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, doch met andere druivensoorten en kortere rijping op de lees.

De methode charmat of cuve close. Naamgever aan deze methode is Eugène Charmat. De wijn gaat in een drukbestendige tank en daarin vindt na toevoeging van gist en suiker de tweede gisting plaats. Prosecco, Sekt en Muscato d’Asti zijn de belangrijkste voorbeelden.

Dit zijn de belangrijkste methodes, maar er zijn nog meer. In de Limouxstreek bijvoorbeeld gaat de eerste gisting door, of begint opnieuw en het gist wordt niet verwijderd. Dat levert enigszins troebele wijnen op, de methode ancestrale voor o.a. Blanquette de Limoux en Clairette de Die.

Albert Heijn

Aanrader: houd de aanbiedingen in de gaten, vanaf 27 december worden er heel veel champagnes en mousserende wijnen afgeprijsd.

Albert Heijn heeft een groot aanbod van mousserende wijnen én onder AH Excellent een eigen champagne, een Premier Cru van de beter gelegen wijngaarden: Duc de Laurence. Serveer deze niet direct uit de koelkast, zet de fles een half uurtje eerder klaar. Loepzuiver, beendroog, maar niet té droog, wit fruit en elegant. Voor een premier cru champagne prachtig geprijsd € 25,99 Deze champagne kun je zo een jaar bewaren, ik zou het wel weten: AH Excellent Champagne Duc de Laurence

AH Excellent Selectie Prosecco  In de Excellent Selectie zitten de beste producten van Albert Heijn, zo ook bij deze prosecco. Fris, fruitig en droog. Heerlijke bubbel voor bij de ontbijtbrunch.
€ 7,99

Arthur Metz Cremant d’Alsace Bio Crémant suit de Elzas zijn populair. Zo ook deze Arthur Metz van een van de grootste Crémant producenten. Het is een blend van auxerrois, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, riesling en heeft een licht en aangenaam zoetje naast het witte fruit. Met deze crémant maak je iedereen blij! € 12,99

Diane de Frion Champagne Brut Vanaf 27 december staat deze Champagne voor op de bonusfolder en dan is deze nog veel goedkoper dan € 17,29 Goedkopere champagnes zitten vaak wat hoger in de zuren, en dat is gecombineerd met oliebollen geen fijn idee. Gooi er een scheutje likeur bij, dan is het echt genieten!

Een prijs-kwaliteit toppertje uit Zuid-Afrika, op dezelfde manier gemaakt als Champagne is Krone MCC Brut Vintage MCC staat voor Methode Cap Classique wat een tweede gisting op fles inhoudt. De Krone MCC Brut Vintage is fris en fruitig denk aan appel, peer en citrusvruchten. Het is een vintage, dus alle druiven komen uit een jaar, dit zie je in Zuid-Afrika vaak met MCC. Voor € 9,99 heb je een hele goede prijskwaliteit verhouding.

Een goed betaalbaar alternatief is uitmuntende Crémant de Bourgogne van Antonin Rodet à € 9,99, die wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne met alleen  minder maanden lagering op de fles. Crémants zijn een heerlijk betaalbaar alternatief voor de liefhebbers van de methode traditionelle. De streek die achter crémant staat, zoals in dit geval Bourgogne, geeft de gebruikte druiven aan. In de Bourgogne is dat chardonnay en pinot noir. Prachtige prijs-kwaliteit verhouding € 10,99

ChvZ

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl