De NL markt voor wijn en gedistilleerd
In 2013 was de consumptie van witte wijn in Nederland voor het eerst groter dan die van rode wijn. Deze trend zal zich tot 2018 voorzetten. Over 5 jaar zal de consumptie van witte wijn 17,76 miljoen kisten van 9 liter bedragen, tegen 16,78 miljoen kisten rode wijn. Tussen 2009 en 2013 is de wijnconsumptie in Nederland licht stegen met 1,6%, tot een totaal van ongeveer 40 miljoen kisten van 9 liter, oftewel 480 miljoen flessen. Deze lichte stijging is te wijten aan een daling van de verkopen in 2012 en 2013, ten gevolge van accijnsverhogingen en hun weerslag op de prijs van wijn.
De consumptie zal naar verwachting verder aantrekken in de komende vijf jaar. De Vinexpo/IWSR studie verwacht een stijging van 2,4% tot 2018.
Mousserend
Ondanks het feit dat mousserende wijnen slechts 4% van de markt vertegenwoordigen, stijgt de consumptie ervan meer dan die van de stille wijnen, namelijk 19% tussen 2009 en 2013, vanwege de grote populariteit van mousserende wijnen, en dan voornamelijk Prosecco – ten koste van champagne. De consumptie van champagne is sinds 2007 bijna gehalveerd, van 3,5 naar 2 miljoen flessen per jaar (toevoeging redactie).
Sinds eind 2012 echter lijkt deze groei af te zwakken en zal naar verwachting niet verder aantrekken de komende jaren. Tussen 2014 en 2018 zal de consumptie van mousserende wijnen groeien met 4%.
Met een export van 12,265 miljoen kisten van 9 liter, blijft Frankrijk verreweg de grootste wijnleverancier van Nederland. Eén op de drie in Nederland geconsumeerde flessen wijn komt uit Frankrijk.
Echter, de consumptie van Franse wijn daalt ten gunste van wijnen uit andere landen. Tussen 2009 en 2013, kwamen de grootste importstijgingen op naam van Chili (+49%) en Zuid-Afrika (+33%). Ook Amerikaanse wijnen doen het goed (+35%) maar hun volume is nog relatief klein in absolute zin.
Gedistilleerd
De consumptie van gedistilleerd daalde tussen 2009 en 2013 met 3,5% tot een totaal van 7 miljoen kisten in 2013. Deze trend zal zich de komende jaren voortzetten, maar in mindere mate (-1%).
Tussen 2014 en 2018 zal de consumptie van likeuren en gin licht dalen, met respectievelijk 1,9% en 4,9%. Scotch whisky echter blijft groeien: +30% tussen 2009 en 2013 en +8,4% gedurende de komende 5 jaar.
Bron: studie van ISWR/Vinexpo
Morgen: de wereldwijde wijnconsumptie