Toscane | Suvereto en Val di Cornia

Toscane is een gigantische wijnstreek met om en nabij de 70.000 hectares. Chianti en Chianti Classico zijn de bekendste, maar ook Montepulciano, Montalcino en San Gimignano blazen een aardig partijtje mee. Enige jaren geleden kwamen Montecucco, Morellino di Scansano en Bolgheri boven drijven. Maar er zijn nog veel meer kleinere wijnstreken in Toscane, kijk maar eens naar de wijnkaart van Toscane in dit artike.  Onder Bolgheri ligt de stad en de streek: Suvereto en Val di Cornia. In de praktijk presenteren deze twee namen dezelfde wijnstreek: Suvereto. Dit omvat 820 hectares aan de Toscaanse kust. Er wordt voornamelijk gewerkt met Europese rassen. De wijnen profiteren van een frisse zeelucht en hebben het nadeel van een relatieve onbekendheid. Er is een DOCG Val di Cornia , en ook een DOC met blends van cabernet sauvignon, merlot en sangiovese. De meeste wijnen worden echter gebotteld onder IGT.  Er os daarnaast een DOC voor wit, Val di Cornia Bianco, voor wijnen van vermentino en ansonica.

De vijf meest aangeplante rassen zijn cabernet sauvignon , sangiovese, merlot, vermentino en cabernet franc. Het terroir geeft een eigen accent aan de wijnen. De galestro, leisteenklei, gecombineerd  met een gevarieerd klimaat met enerzijds zeewind en anderzijds beschermd door de heuvels. Het is een biodivers landschap met veel bossen en olijfbomen. Suvereto kent mooi aanbod meer zeer gevarieerde wijnen. DOC, DOCG en IGT, maar ook amforawijnen en super-Tuscans. Je vindt eigenlijk van alles in Suvereto. Smaakvolle krachtige rosés, aromatisch wit en mousserend tot krachtig rood.

In de streek ligt het prachtige historische plaatsje Polupania, wat voor de Etrusken tot de eerste eeuw voor Christus een toegangspoort was. En ook Suvereto is nog een relatief onbekend historisch autoluw stadje. San Vicenzo is een andere bekende stad. Toscane is in sommige plaatsen zoals Florence, San Gimignano en Montalcimno een tourist trap geworden. Maar in Suvereto, Val di Cornia en omstreken merk je daar gelukkig weinig van. In de wintermaanden kun je in Suvereto een bom afsteken. In het voorjaar en in de zomer is het drukker, er zijn festivals bijvoorbeeld, maar het blijft karakteristiek. Laten we hopen dat het zo blijft.

Producenten

De streek telt ongeveer dertig producenten waarvan Tua Rita en Petra de belangrijkste zijn. Tua Rita is een bekend domein en een van de eerste wijnhuizen in Sureveto. Virgilio en Rita Tua wilden in de jaren 80 aan de Toscaanse kust rustig gaan leven. Maar het liep wat anders. Ze gingen wijnmaken.  Ze waren een van de eersten in de streek. Ze begonnen met 2 hectare, na 10 jaar hadden ze er negen. Anno 2024 heeft Tua Rita 30 hectare en wordt het bedrijf geleidt door Stefano Frascolla, schoonzoon van Rita. Zijn zoon Giovanni staat al in de startblokken, hij is wijnmaker en heeft ook management gestudeerd. Er wordt biologisch gewerkt en veel van hun wijnen zijn op allocatie beschikbaar

Ook Petra, de winery in een schitterend complex van architect Mario Botta met een trap die nergens toe leidt met 140 treden aan de buitenkant in het midden van de winery, is zeer bekend. Maar er zijn vele anderen. Hierna volgen enkele lichtende voorbeelden die uitstekend uit de proeverij kwamen. Wit en rood worden door elkaar opgenoemd.  Bijvoorbeeld Tenuta Casadei met een geweldige viognier. Terradonna met een 100% sangiovese. Petra met de Quercegobbe van 100% merlot. De syrah van Renis. De cabernet sauvignon en cabernet franc van Tenuta La Batastina. De L’Assioli van Rigoli met merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon. Petrucci e del Plata met een Nubio cabernet sauvignon. De welbekende producent Tua Rita voedt de ansonica op amfora op en daarmee vallen ze op.

Suvereto kent vele parels is de moeite van het ontdekken waard. Her en der, links en rechts zijn er wijn van Suvereto beschikbaar in Nederland. Best of Wines heeft de wijnen van Tua Rita in het assortiment.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl