Zuid-Afrika | Nederburg

Op 1 november 1791 werd de immigrant Philippus Wolvaart eigenaar van de Nederburg boerderij met 49 ha wijngaarden. De boerderij ligt tussen de Berg en Palmiet rivieren, beter bekend als Paarl. Rond de historische boerderij liggen de kelders waar in de jaren dertig al wijn bij lage temperatuur werd vergist, voor die tijd revolutionair. Ook vandaag de dag worden de wijnen daar op eigentijdse manier vervaardigd. Traditie en talent gemixt met passie, precisie en geduld resulteert in klassiek gestructureerde wijnen met levendige fruitsmaken. Nederburg’s wijnen vol fruit en finesse worden wereldwijd beloond.

Nederburg is de meest bekroonde wijnmakerij van Zuid-Afrika en heeft meer prijzen, trofeeën, medailles en onderscheidingen gewonnen dan welke andere wijnproducent. Nederburg is o.a. in 2011 uitgeroepen tot Winery of the Year door de Platter’s Wine Guide en stond dit jaar 2023 in Drinks International op #45 Most Admired Wine Brand. Nederburg is ook voormalig winnaar van de Zuid-Afrikaanse producent van het jaar op de International Wine & Spirit Competition. In eigen land is Nederburg twee keer uitgeroepen tot de meest succesvolle wijnmakerij op de Old Mutual Trophy Wine Show.

Naast de goede kwaliteit van de wijnen, staat duurzaamheid ook hoog in het vaandel bij het wijnhuis. Een aantal pilaren van Nederburg die zeker benoemd mogen worden:
• ISO14000 gecertificeerd voor verantwoord milieubeheer.
• Een waterbesparing van 40% gerealiseerd door een aantal aanpassingen in het productieproces, zoals het opvangen van regenwater en hergebruiken voor het koelen van tanks.
• Gebruik van zonne-energie om een groot deel van de activiteiten binnen de wijnmakerij van stroom te voorzien.
• Het recyclen van flessen via moederbedrijf Distell.
• Lid van WIETA (Wine and Agricultural Ethical Trade Association) die eerlijke werkomstandigheden binnen de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie bevorderd.

Walraven Sax heeft 5 wijnen van de Nederburg Heritage Series:

The Anchorman is een eerbetoon aan Philippus Wolvaart. Een zwoele stevige chenin blanc met een ouderdomspotentieel van zeker 10 jaar.

The Young Airhawk herdenkt Arnold Graue, wijnmaker en vliegfanaat. Hij is ook met een klein vliegtuigje verongelukt. Deze sauvignon blanc is expressief en zeer smaakvol, een mustdrink voor niet sauvignon blanc liefhebbers.

The Beautiful Lady is opgedragen aan Ilse Graue. De echtgenote van Johann Graue, een Duitse immigrant die in 1937 Nederburg kocht. Ilse was een geboren gastvrouw, haar rozentuin staat nog steeds op het landgoed. De gewürztraminer is prachtig diepzinnig en ongeëvenaard.

Brew Master eert Johann Graue, een visionair met klonen en koele fermentatietechnieken. De wijn is een krachtige blend van cabernet sauvignon, malbec, merlot en petit verdot. Weliets bij eten.

The Motorcycle Marvel is genoemd naar Günter Brözel die van 1956 tot 1989 keldermeester was. Op zijn BSA-motorfiets croste hij door de wijngaarden. Hij droeg stevig bij aan de goede reputatie van Nederburg. Én: 1n 1985 werd hij de eerste Zuid-Afrikaanse wijnmaker van het jaar. Ook een rode blend, maar iets zachter dan de voorafgaande met carignan, grenache, mourvèdre en shiraz.

W.O.

Nederburg is onderdeel van Distell. De diverse ranges van Distell komen ook uit de diverse W.O.’s. Een groot bedrijf als Distell heeft eindeloze keuzes op het gebied van terroir.

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Proeverijen · Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl