Alto Adige | St. Michael-Eppan

Een eenheid in veelheid,’ zo wordt er wel over de Kellerei St. Michael-Eppan uit Alto Adige gesproken. St. Michael heeft 380 hectares wijngaarden – en is daarmee één van de grootste in Alto Adige. St. Eppan telt ongeveer 360 druiventelers. 70% van de productie betreft witte wijn. Het bezit per producent is vaak niet meer dan 1 à 2 hectares. De geschiedenis van St. Michael Eppan gaat meer dan 100 jaar terug. Het wijnhuis werd opgericht in 1907 door een groep wijnboeren uit de regio. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde wijnproducenten in Zuid-Tirol.

 

Hans Terzer zit sinds 1977 bij de Kellerei. De Gambero Rosso noemde hem in 2000 een van de beste wijnmakers in de wereld. Zijn Sanct Valentin sauvignon ontvangt al jaren achter elkaar 3 bicchieri, de hoogst mogelijke score. Hans Terzer was de eerste wijnmaker in Alto Adige die witte wijnen liet rijpen op houten vaten, iets wat zijn passie en vakmanschap onderstreept.

Alto Adige

Bolzano is het kloppend hart van Alto Adige. De streek ligt in het uiterste Noorden van Italië tegen de Oostenrijkse grens. Het landschap is ronduit spectaculair met terrassenwijnbouw op de bergketens en uitgestrekte wijngaarden in de dalen. Met ongeveer 330 zonnedagen per jaar is het genieten geblazen in Alto Adige voor zowel mensen als druiven. De streek is zo populair bij toeristen dat er een tekort is aan hotelkamers en de kamers die er zijn, zijn niet voordelig. Alto Adige telt 500.000 inwoners en ieder jaar komen er 2 miljoen toeristen.

In Alto Adige strijden fruitteelt en wijnbouw om de grond. Er staan nu 12.000 hectares met appelbomen en ruim 5.000 met druiven. De appelteelt en ook die van biologische appels is groot en belangrijk. Tot enkele tientallen jaren geleden was de wijnproductie vooral bulk. Opvallend genoeg zijn het – in tegenstelling tot elders in Italië – juist coöperaties geweest die Alto Adige als kwaliteitsregio op de kaart hebben gezet. Sinds de jaren 1980 zijn ze voor kwaliteit in plaats van kwantiteit gegaan. Qua snoeimethodes is er nog veel pergola, ook handig in combinatie met tuinbouw, maar Guyot is duidelijk vertegenwoordigd en steeds populairder.

Witte wijn is met zestig procent de grootste partij. Gewürztraminer (574 ha) wordt steeds meer aangeplant. Daarnaast staan er o.a. weissburgunder, chardonnay, silvaner, kerner, vernatsch, schiava, blauburgunder, lagrein en pinot blanc . Ook is er veel pinot grigio aangeplant, 649 ha. Chardonnay en pinot bianco liggen rond de 540. Schiava is met een kleine 789 ha het meest aangeplant. Lagrein heeft 468 ha en pinot noir 443 ha. In totaal staan er ruim 23 druivenrassen. Er wordt geëxperimenteerd met hybriden, o.a. solaris en regent.

Er zijn drie herkomstbenamingen, alle 3 DOC: Lago di Caldaro voor Schiava, Valdadige DOC voor geheel Alto Adige en Trentino en Alto Adige DOC met zeven subregionen: Colli di Bolzano, Meranese, Santa Maddalena, Terlano, Valle Isarco, Valle Venosta en Lago di Caldaro. De wijnen van St. Michael zijn allen gebotteld onder Alto Adige.

De wijnen van St. Michael

Hans Telzer maakt meerdere ranges van de meeste genoemde druivenrassen. Resp. de Classic, de instaplijn met witte en rode wijnen met prijzen tussen de 13 en 20 Euro. De Linea Selezione met rode en witte wijnen variërend in prijs tussen de 14 en 24 Euro. Daarna de Fallwind Chardonnay en Pinot Noir. De premium lijn Sanct valentin met witte en rode toppers tussen de dertig en veertig Euro gevolgd door de Wine Collection Sauvignon en Pinot noir. Tenslotte de icoonwijn Appius een mineralige knisperfrisse bergwijn, een blend van chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc en pinot gris (100+ Euro). Het is een range met oplopende kwaliteiten en iedere wijn heeft een uniek eigen karakter. De witte zijn fris en knisperig, echte bergwijnen. De rode zijn over het algemeen wat lichter en zeer fruitig.

Charlotte van Zummeren

Importeur is Wine & Spirits

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl