Rhône | Domaine Clavel

De Rhône is een prachtige streek met vele topproducenten. Een daarvan is Domaine Clavel, Clavel zit aan de rechterkant van de Rhône in Saint-Gervais. Claire Clavel is vigneron en wordt ondersteund door haar vader Denis. Domaine Clavel maakt deel uit van Terra Vitis en HVE: organisaties van wijnboeren die wijngaarden zo duurzaam mogelijk bewerken en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken. Domaine Clavel is een van de wineries van Grands Chais de France.

Rhône

De Rhône is een van de grootste wijnstreken van Frankrijk. Tussen Vienne en aan beide zijden van de rivier de Rhône strekt deze grote wijnstreek zich uit over 250 gemeenten en 6 departementen: Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard. De Rhône kent een noordelijke en een zuidelijke gedeelte. Er zijn drie appellations, AOP Côte du Rhône, AOP Côte du Rhône Villages en de Cru’s zoals Cornas, Lirac etc. De Rhône Villages kennen 18 gemeenten waaronder bijvoorbeeld Chusclan, Cairanne en Saint Gervais. Saint-Gervais is het dorp van onze hoofdrolspeler vandaag.

Domaine Clavel

Saint-Gervais is typisch dorpje in het zuiden van Frankrijk, en ook een van de achttien Côtes du Rhône Villages dorpen. Dankzij de Mistral en de Cevennen geeft het terroir en het micro-klimaat frisheid aan de wijnen. Vigneron Claire Clavel komt van een familie die al sinds 1640 bezig is met wijn. Ondersteund door haar vader Denis en haar team zorgt Claire goed voor de 80 hectares in familiebezit. De wijngaarden liggen in 5 gemeenten: St Gervais, St Michel d’Euzet, Carsan, Bagnols sur Cèze en St Nazair. Deze diversiteit is een grote troef door de verschillende terroirs. Domaine Clavel werkt met respect voor het milieu. In lijn met deze filosofie sloot Domaine Clavel  aan bij Terra Vitis en HVE, organisaties die garant staat voor schoon werken in wijngaard en kelder.

Maan

De maan oefent invloed uit op de wijnstok, maar ook op de verschillende stadia van wijnproductie, zo is de overtuiging van Claire Clavel. ‘Wijn is een levend product dat blijft evolueren in de tijd. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de maaninvloeden van de wijnstok tot de fles‘, aldus Claire.

De wijnen

Domaine Clavel maakt drie ranges van o.a. grenache en syrah, en viognier en rousanne.

De easy drinking AOP Côtes du Rhône Regulus in sappig rood, crèmig wit en fruitige rosé.

Regulus Rouge: grenache, syrah en marselan (kruising tussen cabernet en grenache). Mooie karmijnrode kleur, helder en diep. Rood fruit meteen lekker vleugje cacao. De smaak is zacht en rond, met een mooie aroma’s van vers fruit. Lange afdronk op zijdezachte tannines.
Regulus Blanc: Viognier, grenache en marsanne. Deze wijn heeft een mooie lichtgele kleur met gouden tinten. Exotisch en wit fruit, peer, perzik. Levendig, subtiel citrus en tropisch fruit en een mooie frisheid. Heerlijke doordrinker.
Regulus Rosé: Hoofdzakelijk syrah aangevuld met 10% grenache. Een mooie lichtroze kleur. De smaak is rond en fris, met perzik en citroen. De wijn heeft lengte.

Onder AOP Côtes du Rhône Villages een sappig krachtige Chusclan (Cordelia) en een zachte Saint-Gervais wit en krachtig rood (Syrius).

Chusclan Cordelia: Prachtige kersenrood. Een aromatisch bouquet met rijp fruit (zwarte kers en framboos), kruiden en specerijen, ook mineraliteit. Delicaat,
en geconcentreerd, zoethout en zijdezachte tannines.

Syrius Saint Gervais Blanc: Van viognier en rousanne. Helder en helder, deze wijn heeft een mooie bleke goudgele kleur
met heldere hints. Elegant met een mooie complexiteit, met citrus, abrikoos en meidoorn. Vol en rijk. De balans tussen frisheid en volume is perfect, dat geeft deze wijn een lange afdronk

Syrius Saint Gervais Rouge: Syrius mag de naam van het dorp Saint Gervais dragen en behoort tot de beste uit de regio. Deze premium selectie druiven komen van een terroir van rode klei en kalksteen wat tot wel 200 meter diep reikt. Dit maakt het enorm hard werken voor de druivenstokken met als resultaat; een wijn met een enorm karakter en rijping potentieel. De wijn heeft een mooie volle smaak en een heerlijke kruidigheid.

Er is ook een gastronomische lijn Claire de Lune Saint Gervais in wit en rood.

Claire de Lune Blanc: Viognier en rousanne, opvoeding op de lees. Mooie glinsterende lichtgouden kleur. Een zacht tropisch karakter, crèmig en vol met het mooie fijne zuren.
Het is een krachtige en goed uitgebalanceerde wijnmet een goede lengte

Claire de Lune Rouge: Voor de Clair de Lune worden de allerbeste druiven geselecteerd. De vinificatie vindt plaats in gebruikte eikenhouten vaten. Deze keuze is bewust gemaakt om niet te veel houtinvloeden te hebben in de wijn. Wat er wel aan hout inzit geeft deze wijn een enorme diepgang en balans.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl