Franschhoek | Wildeberg

God’s own country wordt Zuid-Afrika wel genoemd, een land om verliefd op te worden. Diversiteit in natuur met woestijn, savanna’s, steppen en lommerrijk landschap met veel bloemen en aardige mensen, you name it, het is er. Wild life, een mooi klimaat en prachtige wijnen. En daar gaat dit artikel over: de wijnen van Wildeberg uit Franschhoek. Zuid-Afrika is al tijden een groot speler op de internationale wijnmarkt. Met 100.000 hectare – ongeveer net zo veel als Duitsland – en 10 miljoen hectoliter per jaar trapt Zuid-Afrika een aardig balletje mee. De meeste wijnbouw concentreert zich op de Westkaap met het mooie en effectieve mediterrane of subtropische klimaat.

Ook Franschhoek ligt op de Westkaap, dit is een wijnstad bij uitstek en dat is Franschhoek al heel lang. Wist u dat het dit jaar 364 jaar geleden is dat de Kaapse wijn werd gedronken en geschonken? Op 2 februari 1659 schreef de Nederlander Jan van Riebeeck in zijn dagboek: ‘Vandaag, God zij geprezen, is voor het eerst wijn gemaakt van Kaapse druiven’. Deze zin markeert de geboorte van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Een gebeurtenis die nog steeds elk jaar wordt gevierd.

Franschhoek is al vanaf het begin een gevestigde wijnregio. In Franschhoek vinden we de winery Wildeberg, en Wildeberg heeft een bijzonder verhaal. Wildeberg ligt bovenop een wild begroeide berg in Franschhoek aan de uiterste rand van de zuidoostelijke hoek van de Kaap.  De kadastergrens van Wildeberg ligt daar waar de kuststreek plaats maakt voor de met bavianen bezaaide weg naar Grabouw.

Bio-diversiteit en duurzaamheid

Wildeberg ligt op een groot natuurterrein waarvan maar een klein gedeelte met wijnstokken is bebouwd. Het landgoed is de ultieme biodiversiteit ten voeten uit. In Bordeaux en Italië planten wijnbouwers nu bomen aan om de biodiversiteit te bevorderen. Bij Wildeberg is dat al van meet af aan zo. Jan du Plessis Rossouw (zeg maar JD) – Zuid-Afrikaanser kan het niet- studeerde oenologie in Stellenbosch om daarna verder te gaan in het bedrijf van zijn ouders. Naast de 10 hectare in Franschhoek, bezit Wildeberg ook wijngaarden in andere delen van de prachtige Westkaap, ook wel de Wildeberg terroirs genoemd.

De druiven zijn vnl. Europees – cabernet franc, syrah, sauvignon en semillon – een de vinificatie gebeurt met geduld, inheemse gisten en traditioneel op barriques of foeders. Wildeberg werkt schoon en duurzaam en maakt 4 ranges: De instapper Wild House, de in een Haut-Brion achtige fles gestoken range Coterie, de Wildeberg Terroirs en de Franschhoek range.

In Nederland zijn bij de horeca en wijnspeciaalzaken de volgende wijnen verkrijgbaar:

Wild House Chenin Blanc: Deze chenin blanc wordt op RVS gemaakt: vlot, fris en fruitig, tropisch, bloemig en vrolijk.

Wild House Shiraz: Genereus, vol en toch fris met een vleugje mineraliteit van de zandige, granieten bodems van Paarl. Natuurlijk gefermenteerd in RVS, 50% van deze blend rijpt verder in Franse eikenhouten vaten van 300 en 600L. Easy drinking en toegankelijk.

Wildeberg Coterie Semillon-Sauvignon Blanc: Coterie wordt met inheemse gisten gevinifieerd en licht gefilterd om het ruige maar ook elegante karakter van het terroir weer te geven. Semillon (80%) uit Franschhoek wordt gefermenteerd op grote foeders waarna deze nog 10 maanden rijpt op Franks-Oostenrijks eikenhouten vaten. De overige 20% sauvignon blanc druiven vinifiëren op RVS.

Wildeberg Coterie Cabernet Franc Malbec: 60% cabernet franc en 40% malbec uit Franschhoek en Paarl. Met de hand geoogst, natuurlijk gefermenteerd. Rijpt op nieuwe en oudere Franse eiken demi-muids gedurende 18 maanden. En elegante, zachte en soepele wijn met zoelheid en kruidigheid.

Wildeberg Terroirs Chenin Blanc Paarl: 100% bush vine chenin blanc van 40 en 42 jaar oude droog wijngaarden op de Tafelberg en Paarl’s met graniet en leem .Natuurlijk gefermenteerd, fris, strak en intens aromatisch, met tonen van peer, citrus en fynbos, een fijne complexiteit en veel lengte in de afdronk. Een superwijn.

Wildeberg Terroirs Sauvignon Blanc Stellenbosch: 100% sauvignon blanc van wijngaarden uit Stellenbosch op de hellingen van Simonsberg. Bleek, droog, bloemig en intens, dit is een ingetogen sauvignon blanc met citrus, grapefruit, smakelijke rokerigheid, tropische tonen en aanwezige zuren. Niet te koel drinken!

Wildeberg Franschhoek Semillon White: 100% bush vine semillon uit Fransschhoek. Op het label is het overigens zoeken naar de vermelding van het druivenras dus bewaar of onthoud deze melding. Semillon is nu echt een bewezen druivenras in Zuid-Afrika, er komen prachtige varietal wijnen vandaan. Gerijpt in 50% nieuwe vaten van 500 liter, met milde zuren, een tropisch karakter, mineraliteit en een lengte van hier naar Kaapstad. Een wijn die je niet snel vergeet.

Wildeberg Franschhoek Red: een blend van hoofdzakelijk syrah met cabernet franc uit Franschhoek. Cabernet franc doet het uitstekend bij Wildeberg., deze druif geeft sappigheid aan de syrah.  Zacht, elegant, fris en kruidig met veel en smakelijk zwart fruit.

Wildeberg is een pareltje uit Franschhoek. Na het proeven zal het niemand meer verbazen zijn dat Master of Wine Tim Atkin deze wijnen hoog waardeert en altijd opneemt in zijn toplijst.

Dikkers is de trotse wijnimporteur.

Chapeau!

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl