Domaine de la Baume | Prijs-kwaliteit-topper uit de Languedoc

De Languedoc is een fascinerende streek met veel geschiedenis en een wat ruimere wijnwetgeving. Sommige wijnhuizen weten het allerbeste uit de Languedoc naar boven te halen en een van die huizen is Domaine de la Baume. Domaine de la Baume is een ongekende prijs-kwaliteit-topper uit de Languedoc.

De Languedoc

Het wijnlandschap in de Languedoc is een ware lappendeken en dat behoeft enige uitleg. Er bestaan 36 appellations en de aard van de appellations varieert naar aanleiding van de ligging. In het westen van de Languedoc wordt er gewerkt met Atlantische rassen zoals cabernet sauvignon en merlot. Richting de Middellandse Zee wordt er meer grenache, cinsault etc. verbouwd. De verdeling is gebaseerd op de ligging en het klimaat. In het westen is het koeler met meer regen, daar gedijen de Atlantische rassen beter. In het zuiden komen de geconcentreerde wijnen van o.a. de meer tot hun recht.

De La Baume

Domaine de la Baume is gelegen in het hart van de Languedoc bij Servian, tussen Béziers en Pézenas. Het wijnhuis ligt 20 kilometer landinwaarts van de Middellandse Zee, 50 meter boven de zeespiegel. De la Baume bezit ruim 160 hectare en voor La Grande Olivette werken ze samen met zorgvuldig geselecteerde growers. De stille wijnen van De la Baume worden gebotteld onder IGP Languedoc, de Crémant is een product van het dichtbijgelegen Limoux. De la Baume was – toen nog in Australisch bezit – het eerste bedrijf dat nachts oogstte in de Languedoc. En dat doen ze nog steeds.

Even terug

De naam Domaine de la Baume is afgeleid van het woord ‘baume’, dat betekent ‘grot’ in het Frans. Bronshandelaren gebruikten de grotten op het terrein namelijk voor opslag in de 14e eeuw. De hoofdgebouwen van het domaine werden overigens 350 tot 150 jaar geleden gebouwd van steen uit een lokale groeve. In 2003 werden Domaine de la Baume aangekocht door Les Grands Chais de France (LGCF). Les Grands Chais de France is een van de grootste wijnproducenten van Frankrijk en de grootste exporteur van Franse wijnen wereldwijd.

Wijnmaker

Frédéric Glangetas, GCF Head Winemaker South of France, werkt sinds 2004 bij De La Baume en kent de Languedoc van have tot gort Frédéric deed veel kennis op bij Penfolds, Yalumba, Matua en werkte jarenlang voor Jaques & Francois Lurton. Domaine de la Baume won onder zijn leiding meer dan 50 medailles en is al drie keer genomineerd tot Beste Wijnbedrijf van Frankrijk.

En dat is niet voor niets.

Domaine de la Baume maakt ongelofelijk goede wijnen voor betaalbare prijzen. Ik zou bijna zeggen, vertel het niet verder. Maar ze maken gelukkig genoeg om met zijn allen ervan te genieten.

Onder Vignobles Les Baume brengt het huis de volgende wijnen uit.

Cremant de Limoux: Een heerlijk frisse mousserende wijn van chardonnay.  Licht goud van kleur met mineraliuteit, brioche en noten. Een soepele zachte verfrissende uitgebalanceerde Crémant, met een verleidelijke finish.

Limoux Chardonnay: Deze chardonnay is net zoals zijn collega’s getooid in een stevige fles en is zacht, romig, met frissen zuren en  mineraliteit. Echt een hele mooie chardonnay.

Corbieres: Corbières is een bekende appellation met carignan, grenache, syrah en mourvèdre als druivenrassen. De wijn heeft een mooie kersenrode kleur. De neus is erg aromatisch en op het palatum vind je zwart fruit en zoete kruiden. In de mond verleidt de wijn met zijn kracht en aanhoudende afdronk

Picpoul de Pinet: Picpoul de pinet is een wit druivenras en binnen de appellation wordt alleen witte wijn gemaakt. Zachte, fijne wijn met aroma’s van acacia en meidoorn. Een frisse wite wijn met een fijne balans tussen zuurgraad en structuur.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl