Crozes-Hermitage en Saint-Joseph | Domaine de la Ville Rouge

Vele vakantiegangers zullen er deze zomer op weg naar het zonnige zuiden langsrijden: de Rhône, één van de grootste wijnstreken van Frankrijk. Tussen Vienne en Avignon ligt aan beide zijden van de rivier de Rhône de gelijknamige wijnstreek die zich uitstrekt over 250 gemeenten en 6 departementen. Een grote jongen dus. De Rhône kent een noordelijke en een zuidelijk gedeelte. In het noorden speelt syrah de hoofdrol, in het zuiden grenache.

Domaine de la Ville Rouge ligt in het hart van het noordelijke gedeelte bij het plaatsje Mercurol. Het domaine is opgericht in 1919 door Paul Girard en is nog steeds in familiebezit. In het begin van de twintigste eeuw had het Domaine slechts een paar hectare aan wijngaarden, inmiddels telt Domaine de la Ville Rouge twintig hectare wijngaarden in Crozes-Hermitage en Saint Joseph, dit zijn twee Cru’s met een lang verleden. Crozes-Hermitage is de grootste Cru, de wijnen van Saint-Joseph bestaan al sinds de 16e eeuw. Ze werden gedronken door de koningen destijds, de Jezuïeten gaven Saint-Joseph zijn huidige naam. Domaine de la Ville Rouge werkt dus duidelijk op historische wijngronden.

Biodynamie

Een state-of-the-art vinificatiekelder én biodynamie kenmerken Domaine de la Villa Rouge. De wijnen zijn biologisch gecertificeerd sinds 2012. Ook is het bedrijf aangesloten bij Biodyvin, een biodynamische organisatie van wijnboeren die erop let dat iedereen zich aan de strenge richtlijnen houdt.

Anno 2022 staan Edgar en zijn zoon – oenoloog en wijnmaker – Sébastien aan het roer. Sébastiens vrouw is verantwoordelijk voor logistiek en administratie. Sébastien heeft een natuurlijk ecosysteem binnen de wijngaarden gecreëerd met honingplanten die bijen aantrekken, natuurlijke mest, hagen en vogelhuisjes. Op het Domaine wordt gewerkt met de bio-dynamische maankalender waar er bijvoorbeeld op fruitdagen wordt geoogst.

Door het vakmanschap van Edgar en Sébastien en het bio-dynamische werken zijn de wijnen van Domaine de la Ville strak, elegant en loepzuiver. De alcoholpercentages zijn vriendelijk en de wijnen passen in de hedendaagse milieuvriendelijke tred. Én ze zijn bijzonder!

De wijnen

Domaine de a Ville Rouge Crozes-Hermitage Blanc Nathan: Een zeer zachte charmante, crèmige en fruitige witte wijn – denk aan perzik – met een bescheiden alcoholpercentage van 12,5%. Deze biologisch-dynamische cuvée uit de Crozes-Hermitage is gemaakt van 60% marsanne en 40% roussanne van 40 jaar oude stokken. De druiven worden met de hand geoogst en de trossen worden vervolgens in zijn geheel geperst. De wijn rijpt 9 maanden op zijn eigen velletjes in eikenhouten vaten. Een zaligheid! CAP € 27,–

Domaine de la Ville Rouge Crozes-Hermitage Rouge Eclat: Een stevige wijn met veel structuur en zwart fruit. Een eetwijn! Een biologisch-dynamische rode wijn uit Crozes-Hermitage van 100% syrah van wijnstokken van tachtig jaar oud. Na een handmatige oogst worden de druiven op traditionele wijze gevinifieerd en de wijn rijpt gedurende 12 maanden op eikenhout. Een prachtig ronde, rijke wijn met een lange afdronk. CAP € 17,–

Domaine de la Ville Rouge Saint-Joseph Potier: Een strakke en elegante fruitige rode wijn met een satijnzachte structuur. Deze biologisch- dynamische rode wijn komt uit Saint Joseph. Gemaakt van 100% syrah afkomstig van wijnstokken van tachtig jaar oud. De wijn rust 12 tot 14 maanden op eikenhout. Een rijke, expressieve wijn met rood fruit en een vleugje tabak. CAP € 35,–

Drinkadvies

De rode wijnen smaken licht gekoeld het beste. Leg ze een uurtje voor het drinken in de koelkast. De rode zijn heerlijk bij vleesgerechten en de BBQ. De Crozes Hermitage Blanc Nathan is verrukkullluk om zo te drinken en kan makkelijk gecombineerd worden met vis, kip en wit vlees.

De Monnik Dranken is de trotse importeur. De Wijnen van Domaine de la Ville zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Info over de verkrijgbaarheid? Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl