Château Maris | Bij de Hema

Château Maris is een wijnhuis opgericht door een pionier in biologische wijnen: Robert Eden. Samen met sustainable investor Kevin Parker is hij sinds 1997 eigenaar van Château Maris. Het wijnhuis ligt in de hoger gelegen wijngaarden in de Minervois, in het Cru-gebied La Livinière. Vanaf het begin zijn de wijnmakers al bezig het wijnhuis zo biologisch en biodynamisch mogelijk te maken. Zo maken ze gebruik van zonnepanelen en is de wijngaard opgebouwd uit blokken van hennep planten, die biologisch afbreekbaar zijn en tevens goed ventileren waardoor de wijnen in een optimaal klimaat worden geproduceerd. Daarnaast is de wijngaard niet alleen CO2 neutraal door o.a. deze bijzondere blokken en zonnepanelen, maar levert het ook energie terug aan de omgeving. Het team, dat al sinds twintig jaar onveranderd is, werkt als een familie zonder enige hiërarchie in het bedrijf en vervoeren de druiven enkel te voet of per fiets naar het wijnhuis, die vlakbij de wijngaard staat.

Dat wijnen van Maris nu verkrijgbaar zijn bij HEMA is niet zomaar, dit wijnhuis is een voorloper op het gebied van duurzame landbouw wat naadloos aansluit bij de duurzame doelstelling van HEMA. Al 25 jaar produceert Château Maris wijn met respect voor de natuur en worden ze met diverse certificeringen erkend voor de positieve impact op mens en milieu. De ‘Couleur de 2021’ wijnen zijn in zowel wit als rood beschikbaar bij HEMA voor €8 per stuk.

De kleurrijke biologische wijnen van Maris zijn zowel biologisch als vegan gemaakt zonder extra toegevoegd sulfiet. Twee zuivere wijnen met een opvallend kleurrijk etiket, dat niet alleen correspondeert met de naam ‘Couleur’, maar tevens de kleuren van de wijnen reflecteert die door het wijnhuis worden gemaakt. Château Maris werkt op diverse vlakken aan een duurzame omgeving, dit is ook terug te zien bij de etiketten op de flessen evenals de verpakkingsdozen welke gemaakt zijn van gerecycled papier.

De ‘Couleur de Maris Rouge’, gemaakt van biologische Syrah en Merlot druiven, is een teaser voor de cuvées van 2021 die ze op de biologisch-dynamische wijngaard maken. 2021, een jaar dat wijnbouwers deed schrikken (zij het wat minder hier in het zuiden van Frankrijk) gaf uiteindelijk dit prachtige geschenk, een soepele rode wijn met weelderig fruit van rode bessen en kersen en helder van kleur. Een lichte stijl, zeldzaam voor de Languedoc die zich perfect leent om gekoeld te drinken. De kleurrijke biologische witte wijn ‘Couleur de Maris Blanc’ is gemaakt van de beste Chardonnay druiven. De biologische Chardonnay druiven gebruikt in deze blend zorgen voor fruitige witte wijn. De druiven worden beschermd tegen invloeden van zuurstof en hout en is daarom knisperend fris.

Het is dan ook niet voor niets dat Château Maris is uitgeroepen tot één van de vijf meest ‘environmentally friendly wineries in the world’ (geconstateerd door Wine Spectator). Alle bovengenoemde punten zijn nog maar een greep uit de duurzame manier van werken bij Château Maris. Daarvoor zijn ze uiteraard erkend door de meerdere biodynamische en biologische certificeringen die het wijnhuis telt: Ecocert, Biodyvin, Demeter, Trees for Jane en B-Corp. Die laatst genoemde certificering kregen ze als eerste wijnhuis binnen Europa. Een bijzondere mijlpaal welke wellicht een stukje uitleg vereist. B-Corp is een label (of certificering) dat wordt erkend door de VN en de Europese Commissie. B Corporation®-certificering promoot bedrijven die hun bedrijf transformeren in een deugdzame kracht voor het goede: goed voor werknemers, goed voor gemeenschappen en goed voor het milieu.

Over HEMA
Sinds 1926 streeft HEMA naar een beter alledaags leven in een mooiere wereld. De producten en diensten van HEMA kenmerken zich door duurzaamheid, goede kwaliteit en een typisch Nederlands ontwerp voor een scherpe prijs. HEMA heeft 32.000 eigen producten en diensten, 750 winkels en 19.000 medewerkers. www.hema.nl


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl