Domaine de l’Amaurigue | Al 25 jaar succes in de Provence

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het Nederlandse echtpaar Dick & Enie de Groot eigenaren werden van Domaine de l’Amaurigue in Le Luc in het hart van de Provence. Wat destijds als een hobby begon, is uitgegroeid tot een serieus wijnbedrijf dat gerund wordt door de hele familie. Inmiddels bestaat het assortiment uit maar liefst 4 verschillende rosés, witte en rode wijnen, sparkling rosé – gemaakt met de methode traditionelle – en zelfs olijfolie. Alle wijnen zijn wereldwijd verkrijgbaar en winnen herhaaldelijk medailles bij competities.

In die 25 jaar is er veel gebeurd. Sinds de aankoop van het vervallen Domaine in 1998 investeert de familie veel in het verbeteren en moderniseren van de wijngaard, het productieproces en de wijnstokken. De wijngaard is gegroeid van 30 naar 50 hectare. Nieuwe oogstmachines, roestvrij stalen tanks, pneumatische persen en een hightech bottelmachine staan nieuw in de kelders. Er zijn ook tegenslagen: brandhaarden door de droogte, bevroren druivenknoppen door de vorst en op dit moment tekorten op grondstoffen en prijsstijgingen op glas en karton. Maar Domaine de l’Amaurigue draait gewoon door.

2022

Na een zeer hete en droge zomer, heeft l’Amaurigue met een vroege oogst in augustus toch een mooi volume druiven kunnen binnenhalen, waarvan de kwaliteit excellent is. Het l’Amaurigue team en wijnmaker Jean Marie Quef presenteren de nieuwe vintage 2022.  De smaak is uitmuntend is heeft qua geur en kleur de typische Provençaalse kenmerken.

De wijnen

De speciale cuvée Fleur de l’Amaurigue rosé werd in 2003 geïntroduceerd door de familie de Groot en is vernoemd naar dochter Fleur. Grenache en cinsault vormen de blend, en de kleur is zalmroze. De wijn is vol en expressief met bloemigheid en veel fruit. De Edition Limitée Grande Cuvée Le Grand de l’Aumerique gaat weer een stapje hoger in verfijning. dit is een wijn waarvan je gaat zingen: subtiel, frisfruitig en met minerale lengte. De rode Fleur de l’Amaurique van grenache, cinsaut en mourvedre heeft de kruidigheid van het Provencaalse terroir, gecombineerd met een soepel karakter en zwart fruit. Gekoeld is deze het beste. De witte l’Amaurigque van rolle is superfruitig, zelfs fruitiger dan vergelijkbare wijnen. De rode, witte en Le Grand l’Amaurigue zijn feestelijk gebotteld in flessen met een geribbeld patroon aan de onderzijde.

Top op the bill is de mousserende La Reine de l’Amaurique Méthode Traditionelle: het fruit springt het glas uit, terwijl de verdieping evident is. Fruitige frisheid met een respectabele lengte. Deze moet je gedronken hebben!

Het hele jaar 2023 viert de familie de Groot haar 25-jarig bestaan zoals de onthulling van de nieuwe vintage cuvée 2022 in Hotel de L’Europe, de Art & Vin op 30 juni op het estate waar een expositie van lokale kunstenaars samengaat met een feestelijke avond met rosé. Verder organiseert het team van l’Amaurigue nog een Lazy Sunday bij Merlet*, een ladieslunch, golfwedstrijd en een geheel verzorgde reis naar de wijngaard. Via social media zijn er o.a. bijzondere rosé flessen te winnen in groot formaat.

Awards

Domaine de l’Amaurigue wijnen worden jaarlijks worden bekroond met o.a. de Médaille d’Or op het Concours Général Agricole de Paris en goud op de Decanter World Wine Awards in Londen.

Bron: pb bewerkt door ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl