Organisch uit de Provence | Chateau des Aspras

De Provence in het zuiden van Frankrijk is welbekend als dé rosé-streek. Toch valt daar nog een hoop te ontdekken. Organische wijnbouw bijvoorbeeld, wijn maken zonder chemische middelen. Zo ligt in de Provence het eerste organische dorp van Frankrijk. Dit dorp heet Correns en een van de producenten daar is Chateau des Aspras. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw heeft de familie Latz van Chateau des Aspras, samen met de andere wijnboeren, definitief de overstap gemaakt naar organische wijnbouw.

De Provence

De rosé’s van de Provence hebben een kenmerkende eigenheid. Lavendel is typisch voor de Provence net als de garrigue, lage kruidige plantenbegroeiing.  De Provence is trouwens één van de oudste wijngebieden ter wereld, dankzij de Phoeniciërs. De Romeinen veroverden rond 200 v. Chr. het gebied, noemden het Provincia Romana en gingen verder met wijn maken. Het gebied kent vele druivenrassen en terroirs, met als belangrijkste de kalkhoudende klei. De druivenrassen zijn grenache, syrah, tibouren en rolle. Er zijn vijf appellations: Côtes de Provence, Côteaux Aix en Provence, Les Baux de Provence, Côtes de Provence Pierrevert en Côteaux Varois. Chateau des Aspras maakt wijnen in de Côtes de Provence.

Chateau des Aspras

Des Aspras ligt langs de Argens-vallei, aan de noordelijke grens van de appellation Côtes de Provence. Het landgoed ligt prachtig ingebed in de omgeving met 32 hectare wijngaarden, de wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van zeventien jaar. De specifieke kenmerken van dit land, omgeven door kalkstenen heuvels met witte aarde, gaven het de naam ‘asper – asper’, de rotstuin, de doorn of ruwheid van een land in het Latijn. De wijnstokken worden sinds 1995 biologisch geteeld.
Gottfried (1907-1971) en Lisa (1920-2002) Latz kochten Chateau des Aspras in 1961. Nadat ze in de jaren dertig nazi-Duitsland waren ontvlucht en vervolgens voormalig Congo na de onafhankelijkheid hadden verlaten, begonnen ze helemaal opnieuw. Ze werden wijnboeren. In 1971 overlijdt Gottfried en zijn zoon Michaël volgt hem op. Deze krijgt op zijn beurt drie zonen, die inspireerden tot de merknaam Les Trois Frères. Lisa werkt nog lang op het Chateau. Zij overlijdt in 2002. De range à Lisa is een eerbetoon aan haar.

Drie jaar na de oprichting van de AOC Côtes de Provence (1977) verkoopt Chateau des Aspras al zijn gehele productie, wat op dat moment redelijk uniek was. Rosé wijnen uit de Provence waren toen nog niet zo populair als nu.  Naast de rosé’s hebben ook de witte wijnen uit Correns een goede reputatie en daar profiteert Aspras volop van, want het huis maakt prachtige witte wijnen. Het Carlton Hotel in Cannes is een van de vaste afnemers van Aspras, dat zegt wel iets.

De wijnen

Chateau des Aspras Les trois Frères Rosé: deze complexe en expressieve rosé onthult een palet van gevarieerde aroma’s zoals klein rood fruit, witte perzik of zelfs bergamot, aangevuld met een bloemige noot. Deze wijn kreeg onlangs 91 punten van Parker.

Chateau des Aspras Les Trois Frères Blanc: lichtgele kleur met groene reflecties. Een complexe neus met exotische tonen van verse amandelen en rabarber. Een ronde, zwoele wijn met een goede lengte, een frisse afdronk en tonen van exotisch fruit.

Domaine des Aspras à Lisa Rosé: intense en heerlijke wijn, gedomineerd door rood fruit, zoals framboos. De smaak is rond en zacht. Aangename afdronk met tonen van rood fruit.

Domaine des Aspras à Lisa Blanc: lichtgele kleur met groene reflecties. Frisse neus met fruitigheid van grapefruit. Op het palatum zacht en fris. Een klein vleugje licht levendige zuurgraad gecompenseerd door een mooie finesse in de afdronk. Easy-drinking en aangenaam.

ChvZ

 

Wijnimport Dikkers importeert de wijnen van Chateau en Domaine des Aspras.

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl