Douro | DOW’s Port

Port is een heerlijke hartverwarmende drank, die koel niet te versmaden is. Vandaag zetten we de Port’s van DOW’s in het zonnetje.

Even terug

Wat is Port? Port is een versterkte wijn, de gisting wordt gestopt door toevoeging van aguardente, een soort brandewijn. Niet alle suikers vergisten daardoor, wat de Port zijn zoete smaak geeft. Port heeft een alcoholgehalte van 18 tot 20 %.

Port wordt gemaakt in de Douro streek in het noorden van Portugal. De wijngaarden liggen aan weerszijden van de rivier de Douro. De druivenstokken zijn geplant volgens de zgn. terrassenbouw. Via de terrassen kunnen de boeren makkelijker bij de druivenstokken.  De Douro meandert door het dal en de streek is volgens velen een van de mooiste wijnstreken ter wereld.

Als je Port zegt, of Douro, zeg je ook Vila Nova de Gaia. De wijnhuizen oftewel quinta’s die Port maken in de Douro streek verscheepten hun tonnen met wijn naar Vila Nova de Gaia waar ze rusten in de pakhuizen van de Port Shippers, die de Port letterlijk ‘verschepen’ dan wel exporteren. In de Douro is het te warm om de wijnen te laten rusten. Het klimaat in Porto en Villa Nova de Gaia is door de ligging bij de Atlantische Oceaan milder.

Aan de ene kant van de rivier heet het Vila Nova de Gaia en aan de andere kant Porto. Porto is een stad met enorme hoogteverschillen. Gelukkig rijden er genoeg bussen en taxi’s, alhoewel je voor een rit in die laatste een zekere doodsverachting moet hebben. Portugezen rijden als gekken.

DOW’s

Het verhaal van Dow’s is wat ongewoon in vergelijking met andere grote Porthuizen. Het begon in 1798 toen Bruno da Silva, een Portugese koopman uit Porto zich in Londen vestigde vanwaar hij wijn uit zijn geboorteland importeerde. Meestal was het andersom, Engelsen gingen in Portugal wijnen verhandelen. Het uitbreken van de Napoleontische oorlogen bracht het bedrijf van Da Silva in gevaar. Onverschrokken vroeg Bruno da Silva letters of marque aan – koninklijke goedkeuring om een ​​koopvaardijschip uit te rusten met kanonnen – om een ​​veilige doorgang naar Bristol en Londen te verzekeren. En hij kreeg die toestemming waardoor zijn bedrijf sterk groeide.

Nadat zijn zoon en opvolger samenging met een ander bedrijf heette het bedrijf Silva & Cosens. In 1877 fuseerde Silva & Cosens met een ander toonaangevend havenbedrijf, Dow & Co. Hoewel kleiner dan Silva & Cosens, was Dow & Co een zeer hoog aangeschreven Portproducent geworden met een bijzonder goede reputatie voor zijn Vintage Ports. Daarom werd besloten om DOW’s als merknaam over te nemen. DOW’s is inmiddels eigendom van de 4e generatie van de gerenommeerde Symington familie.

Druiven

DOW’s is de eigenaar van de twee mooiste quintas van de Douro, Senhora da Ribeira en Bonfim. Ze zijn aangekocht in 1890 en 1896, hierdoor is DOW’s één van de eerste wijnhuizen die investeerde in premium wijngaarden.

Tientallen druiven zijn toegestaan om te gebruiken in Port. De meest gebruikte voor rode Port zijn touriga franca, tinta roriz, tinta barroca, touriga nacional en tinto cão. Voor witte Port spelen donzelinho branco, sercial, folgasão, gouveio branco, malvasia fina,  rabigato branco, viosinho en verdelho de hoofdrol.

In the old days werden de druiven voor Port letterlijk met voeten getreden in grote betonnen bakken, de zgn. lagares. Dat gebeurt nog steeds bij sommige producenten voor speciale Ports, maar er wordt ook gebruik gemaakt van de zgn. autovinificatie, een doorlopend automatisch proces.

Verder is de opvoeding van belang, op fles of in vaten die in de Douro pipes heten, ze zijn groter dan de barriques die voor wijn gebruikt worden, zo’n 550 liter.

Winebusiness.nl proefde de volgende 4 Ports:

DOW’s Masterblend White Port: Deze witte Port rijpt voornamelijk op RVS, dit voegt fris- en fruitigheid toe aan het zachte nootachtige karakter van de wijn. Deze Port heeft hele fijne zuren. Heerlijk!

DOW’s Masterblend Ruby Port: DOW’s Master Blend Ruby is gemiddeld 3 jaar gerijpt op pipes en wordt gebotteld wanneer hij op dronk is. Jong, fruitig, sappig en zéér doordrinkbaar.

DOW’s Masterblend Tawny Port: DOW’s Tawny Port Master Blend rust drie jaar op kleine barriques combineert en daarin verschilt de Tawny van zijn Ruby-zusje die in grote pipes verblijft. Deze Port is een fruitbommetje met véél kersen. Denk Mon Cheri en genieten maar. Koelen!

DOW’s 20 Years Old Tawny: Dit is een Port in de categorie now we are talking. 20 jaar lang heeft deze Port op vaten gerust en dan ontstaat er een prachtig samenspel tussen het fruit en de alcohol. Zijdezacht met rijp fruit, vijgen en noten. Een Port die bij iedere slok een ander gezicht laat zien. Heeft veel verdieping. Perfect al vloeibare bonbon na het diner. Genieten!

Port en kaas!

Port en kaas is een match made in heaven. De licht zoete kracht van de Ports kan prima combineren met alle soorten kaas. Denk bij witte schimmelkazen aan witte Port. Harde kazen kunnen goed uit de voeten bij de Masterblend Tawny en 20 year Old Tawny. Roodschimmel en blauwe kazen voelen zich thuis bij zowel wit als rood.

Alle Ports kunnen het best gekoeld worden!

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl