Wijnoplichter Kurniawan | Uitgezet naar Indonesië

De Amerikaanse immigratiedienst heeft bevestigd dat Rudy Kurniawan gedeporteerd is naar zijn geboorteland Indonesië. Zoals gemeld door AP, werd Kurniawan, die de afgelopen zeven jaar in de gevangenis heeft doorgebracht, vorige week op een commerciële vlucht van Dallas | Fort Worth International Airport naar Jakarta gedeporteerd. In een verklaring van de Amerikaanse immigratie- en douanedienst (ICE) staat dat de 44-jarige Kurniawan ‘een bedreiging voor de openbare veiligheid is vanwege zijn zware veroordelingen’. Kurniawan zat sinds zijn vrijlating uit de gevangenis afgelopen december in hechtenis van de Amerikaanse immigratie- en douanedienst.

De Indonesische staatsburger bracht zeven jaar door in Correctional Institution Reeves, een particuliere gevangenis in Texas met een capaciteit van 3763 gevangenen, waarmee het een van de grootste privégevangenissen ter wereld is. Hij werd op 6 november vrijgelaten uit de Reeves-faciliteit en werd onmiddellijk in hechtenis genomen door de ICE.

Volgens de New York Post was Kurniawan bang dat hij ‘de slechtste stoel in het vliegtuig’ zou krijgen en probeerde hij het recht te krijgen om zijn eigen First Class-stoel te kopen op de vlucht vanuit de VS. In december 2013 werd Kurniawan door een jury in New York schuldig bevonden aan wijnfraude ter waarde van meer dan 1 miljoen dollar.

Kurniawan werd schuldig bevonden aan fraude voor het maken van nepwijnen die hij tussen 2004-2012 voor 1,3 miljoen dollar verkocht, en ook voor bankfraude omdat hij nepwijnen als onderpand gebruikte om een ​​lening van 3 miljoen dollar te krijgen. Hij zou in 2006 maar liefst 12.000 flessen counterfeit wijn hebben verkocht op een veiling.

NL tekst ChvZ. Bron: TheDB Kurniawan

Over zijn fraude is destijds de Docu Sour Grapes gemaakt. Hieronder het bericht dat Winebusiness.nl daarover publiceerde:

 

Hoe heeft de grootste wijnoplichter ooit, jarenlang wijnhandelaren en verzamelaars kunnen misleiden door bekroonde kwaliteitswijnen te vervalsen en voor exorbitant hoge prijzen te verkopen?

2Doc: Sour Grapes gaat over Rudy Kurniawan, de grootste wijnoplichter ooit, die bekroonde kwaliteitswijnen van gerenommeerde wijnhuizen namaakt en voor exorbitant hoge prijzen verkoopt maar uiteindelijk toch wordt ontmaskerd. Hoe heeft deze “rockstar of wine tasting” de rijke wijnhandelaren en –verzamelaars jarenlang kunnen misleiden?

De traditionele, gerespecteerde wijnwereld wordt omstreeks het jaar 2000 geconfronteerd met de nieuwe rijken, bij wie het niet om verfijnde smaak gaat maar die dure wijnen voornamelijk als lucratieve beleggingsobjecten zien. De prijzen schieten omhoog: in 2000 brengen wijnveilingen wereldwijd 92 miljoen dollar op. In 2008 is dat al vervijfvoudigd tot 478 miljoen dollar. In dit speelveld overspoelt de jonge enthousiaste Rudy Kurniawan aan de vooravond van de economische crisis van 2008 de Amerikaanse markt met zijn zelfgemaakte wijnen, zogenaamd van befaamde wijnhuizen.

Met zijn enorme kennis van wijnjaren en een uitzonderlijk goed smaakpalet doet Rudy mee met de grote spelers. Al snel worden zijn wijnen via veilingen door superrijke handelaren gekocht. Biljonair Bill Koch geeft bijvoorbeeld 2,1 miljoen dollar uit voor 200 van Rudy´s flessen. Maar er hangt ook een waas van mysterie om hem heen. Hoe succesvoller hij wordt, des te meer vragen mensen zich af wie hij is en waar hij vandaan komt. En zijn die oude wijnen van luxe wijnhuizen die hij verkoopt wel echt?

Uiteindelijk overspeelt hij zijn hand: een Bourgogne-wijn die hij aanbiedt, komt uit een jaar waarin deze niet geproduceerd blijkt te zijn. 2Doc: Sour Grapes is een reconstructie van een karakteristiek “nieuwe kleren van de keizer”-verhaal.

Regie Jerry Rothwell en Reuben Atlas, een internationale coproductie met o.a. VPRO.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl