E Noho Ra Aoteroa

New Zealand Tasting: E Noho Ra Aoteroa

In het zeer centraal gelegen New Zealand House van de New Zealand Growers in London was het woensdag 29 oktober ‘new releases’ wat de klok sloeg. In het Penthouse van het New Zealand House op de achttiende verdieping aan de Haymarket, met een mooi zonnetje en een schitterend uitzicht over Londen, stonden 180 new releases het journaille op te wachten. Een keur van Britse wijnjournalisten zoals Michael Edwards, Oz Clarke en Godfrey Spence lieten hun gezicht zien net zoals enkele collega’s van het vaste land. Ook Nederlandse importeurs waren present. Frank Donker van Groupe LFE en Vincent Lensveldt, Europees manager van Villa Maria, stonden zij aan zij aan de proeftafels.

Donker ‘dit soort proeverijen zijn voor mij altijd interessant. Deze tasting hier in Londen in de enige met zoveel wijnen van één land. Lensveldt ik ben ook altijd benieuwd naar de wijnen van andere wineries in Nieuw Zeeland. Hoe staat de concurrentie ervoor’. Voor Donker is het ook belangrijk om letterlijk zij aan zij op te trekken met de importeurs ‘we nemen niet alleen maar producten af. Samen proberen we de merken het beste te positioneren. En dat is voor mij en Groupe LFE heel belangrijk.

De 180 wijnen zijn grofweg in te delen in ‘varietal’ categoriën. Sauvignon blanc en pinot noir waren het meest vertegenwoordigd met Marlborough en Central Otago. Maar ook de niche Martinborough Wairarapa liet zijn licht schijnen met sterren als Craggy Range, Murdoch James en Escarpment van mister Pinot Noir Larry McKenna. Verder nog chardonnay – en varietal die met vertegenwoordigers als Villa Maria en Esk Valley een eigen crispy NZ aura krijgt, daarnaast enige blends – rood en wit -, en verder syrah, grüner veltliner en een enkele sparkling wine.

Pinot Noir

De Nieuw Zeelandse pinot noir is een brand aan het worden met het kenmerkende fruit en soms een licht maar niet vervelend stofje van het hout. Uit Marlborough is pinot noir licht en mineralig, uit Central Otaga stevig en robuust net zoals uit Martinborough. Maar ook streken als Nelson, Hawkes Bay en Gisborne blazen een partijtje mee, maar de belangrijkste gebieden blijven Marlborough en Central Otago. Felton Road uit Central Otago was met vijf exemplaren aanwezig, de drie ‘instappers’ Bannockburn, Calvert en Cornish zijn het meest doordrinkbaar, terwijl Block 3 en Block 5 meer ruimte nodig hebben bijvoorbeeld bij een maaltijd. Maar dat dit een kwaliteitsproducent is, staat buiten kijf. Niet goedkoop, zelfs op deze proeverij één van de meest kostbare producenten met prijzen vanaf 28 pond. Vele pinot noir producenten uit Marlborough maken ook mooie producten. Babich, Saint Clair, Villa Maria, Spy Valley en Cloudy Bay natuurlijk zijn aansprekende namen in het pinot landschap aldaar.

Sauvignon blanc

Nieuw Zeeland is het natuurlijk hét land op het gebied van de sauvignon blanc. De druif groeit op ruim 20.000 hectares, het overgrote deel van de totaal aanwezige 32.000. Het ‘grassy, spicy, pungent, tropical’ karakter van de Nieuw Zeelandse druif is wereldwijd bekend. Het overdrevene van de eerste jaren wordt langzamerhand gematigd en meer ingetogen, hoewel sommigen zoals Yealands – in Awatare naast Marlborough – het scherpe karakter houden. Mission Estate, Villa Maria – alweer inderdaad, maar deze producent maakt nu eenmaal overal goede wijnen – Babich, Ara en Cloudy Bay maken ronde en zeer aangename producten.

London Tasting

Fascinerend en leuk om de nieuwe releases te proeven en leuk om te zien hoe vele professionals het harde werk van Chris Stroud van New Zealand Wine Growers én de Nieuw Zeelandse wijnen weten te waarderen. Een vleugje Nederland paste goed bij deze dag. E Noho Ra Aoteroa!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl