Wijnkoper van het jaar

De wijnkoper van het jaar

Jan JanssenVoor de 32e keer heeft Hubrecht Duijker zijn wijnkoper van het jaar geselecteerd. De ontvanger van het virtuele schouderklopje, gepubliceerd in het novembermagazine van hubrechtduijker.com, is Jan Janssen, eigenaar-directeur van Heeren van Heusden. Dit door hem anno 1983 begonnen bedrijf, in het fraai gerestaureerde vestingstadje Heusden, geldt als een soort vaste waarde binnen de vaderlandse wijnhandel. Dit vooral dankzij een strict kwaliteitsbeleid en een aantal sterke agentschappen, waaronder die van Léon Beyer en Louis Latour. Het selecteren van producenten geschiedt streng en zorgvuldig. ‘In principe zijn we alleen geïnteresseerd om een producent te vertegenwoordigen als die in zijn productiegebied kwalitatief tot de topvijf behoort.

Uit de desbetreffende regio neem ik van een aantal in aanmerking komende producenten proefflessen mee die vervolgens met ons vaste proefpanel van vier personen (een dame en drie heren) worden beoordeeld. Tijdens deze proeverijen valt het definitieve oordeel of, en zo ja met wie wij zullen starten.

Als bedrijfseconoom begon Jan (1945) te werken bij Allied Breweries, deed vervolgens wijnstages in Bordeaux en Bourgogne, en werd in 1975 directeur bij Walraven & Sax, een baan die hij afsloot met een zomercursus marketing aan Harvard University. De marketing van zijn eigen onderneming geschiedt enerzijds naar restaurants (40 procent van de omzet) via vijf vertegenwoordigers, vier mailings en de Heerendag in Heusden (lezing, proeverij, lunch), anderzijds naar particulieren via maandelijkse aanbiedingsbrieven, het culinair cahier Entre Nous, twee druk bezochten openhuisdagen en de inloopproeverijen op elke vrijdagmiddag. Zijn belangrijkste uitdaging? ‘Niet de grootste worden, maar wel een van de beste zijn.’ Buiten het bestuderen van lokale geschiedenis is een van zijn hobby’s ‘lekker eten en drinken in binnen en buitenland. Wat niemand zal verbazen.

Tekst geschreven door Hubrecht Duijker


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl