Een icoon in de Italiaanse wijnwereld is niet meer.

In memoriam Franco Biondi Santi

 

francobiondisantikleindoor Heleen Schreuder

De ‘Gransignore’ en ‘beschermheer van de Brunello’ Franco Biondi Santi is dit weekend op 91 jarige leeftijd heengegaan. Een icoon in de Italiaanse wijnwereld is niet meer. Franco Biondi Santi stond decennialang aan het hoofd van het gelijknamige familiebedrijf.  Het begon allemaal bij zijn grootvader Ferruccio Biondi Santi, die rond 1870 met een kloon van de Sangiovese een unieke wijn maakte en die vervolgens door zijn zoon Tancredi werd geperfectioneerd.

Het was ook deze Tancredi, een van de belangrijkste enologen van zijn tijd, die zich inzette voor het verkrijgen van een eigen unieke denominatie voor zijn wijn en die de wijn de bekendheid wist te geven die zij tot op heden nog altijd geniet. Onder de naam Brunello di Montalcino verwierf de wijn wereldfaam.

 

In 1955 mocht de wijn zich als enige Italiaanse wijn scharen onder de 12 beste wijnen van de wereld in een uitgave van het prestigieuze wijntijdschrift The Wine Spectator! Sindsdien heeft de familie veel onderzoek geleid naar de juiste productiemethode voor het beste resultaat. Franco Biondi Santi wist meel veel kennis en toewijding de familietraditie voort te zetten en gold in de jaren 90 als een van de leiders van de zogheten Italiaanse revolutie in de wijnbouw. Er kwam een nieuwe wijnwet voor heel italie, waarmee het accent onherroepelijk verlegd werd van kwantiteit naar kwaliteit.

 

Het bedrijf Biondi Santi is onderleiding van Franco uitgegroeid tot een van de toonaangevendste wijnbedrijven in heel italie en is van 4 ha. naar de huidige 25 gegroeid. Het Consorzio del Brunello, waarin Biondi Santi sinds 2004 weer zitting heeft, gedenkt de grootmeester als ‘ symbool van de hoge kwaliteit van Italiaanse wijn in de hele wereld’.


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl