Naturae van Gerard Bertrand

 

Gerard Bertrand’s Naturae

naturaeEr wordt vaak gesproken over wijn zonder toegevoegde sulfiet of enige chemische elementen. Kan dat wel? Gérard Bertrand, wijnboer uit de Languedoc, is het gelukt, na 3 jaar intensieve research. Puur natuur en met Terra Vitis keurmerk, wat geregistreerd en gecontroleerd schoon werken garandeert. De wijnen zijn zuiver en aromatisch  Merknaam is ’Naturae’, de range omvat een chardonnay, een syrah, een cabernet sauvignon en een Corbières.

 

Naturae
Naturae is het resultaat van 3 jaar research door Gérard Bertrand en zijn team. Het selecteren van de geschikte wijngaardpercelen is hier van groot belang. De wijnstokken en druiven moeten perfect zijn, met een gezond en compact bladerdek. De druiven moeten optimale rijpheid bereiken. Het perfecte evenwicht tussen suikers en zuren en de rijpheid van de tannines is essentieel, want er wordt verder niet meer aan gesleuteld. Ook moet er binnen een heel kort tijdsbestek worden geoogst om oxidatie te voorkomen. Zowel de rode als de witte wijnen worden op traditionele wijze gevinifieerd. Een natuurlijke werkwijze waarbij het gebruik van hulpstoffen tot het uiterste wordt beperkt. Zowel in de wijngaard, die Terra Vitis gecertificeerd zijn, als bij het wijn maken wordt geen sulfiet of enige andere toevoeging gebruik.

 

De botteling vindt heel vroeg plaats nl. van december tot maart. Zo wordt zo snel mogelijk de pure, oorspronkelijke expressie van elke wijn bewaard. De rijping vindt dus plaats op fles. De rode wijn heeft daarvoor gekoeld op tanks gerust. Als extra service wordt op het achterlabel vermeld dat, omdat er is afgezien van enige toevoeging, de wijnen het best voor een bepaalde datum gedronken kunnen worden. Voor de oogst 2012 is die datum 31 augustus 2014.

 

Proefnotitie

De rode wijnen hebben 10 dagen op de lees gelegen en zijn gedurende deze tijd overgepompt voordat ze zijn overgestoken. Dit leidt bij de Corbières tot een ongekend vrolijke, fruitige stijl. De blend van grenache, syrah en carignan zal daar ongetwijfeld toe bijdragen. De 100% syrah en cabernaet suavignon zijn geconcentreerde producten met respectievelijk spicy en krachtige stijl. Hoewel de chardonnay volgens de fiche technique net zoals de andere drie rode wijnen een malolactische gisting heeft ondergaan, is dit in neus en palatum niet te merken. Goed koelen is het adagium, waarbij de liefhebbers van tropisch fruit en vanille volop aan bod komen.

 

Bertrand belooft..

Dat de wijnen aromatische, authentieke wijnen, gezond en milieuvriendelijk zijn. En dat de wijnen onderscheidend en premium zijn. Aangezien de wijnen op de markt concurreren met andere conventionele en biologische producten is dat uiteraard een must en een uitdaging.

 

De labels hebben een eco-ontwerp die de duurzaamheid benadrukt. De doos is van ongebleekt karton, de donkere anti-UV fles is zwart glas voor de rode wijnen en
rookkleurig voor de witte. Grote natuurkurken sluiten de wijn optimaal af.

 

Conclusie

Aan de eko en pure verwachtingen voor deze range voldoet Bertrand maximaal. Dit huis uit de Lanquedoc is natuurlijk al niet de eerste de beste producent en de Naturae wijnen hebben een oprecht verhaal, een eigen gezicht én eigen smaak. Voor € 8,95 en € 9,95, deze laatste prijs is alleen voor de Corbières, haal je echt iets natuurlijks met een eigen verhaal in huis

 

Charlotte van Zummeren

 

Verkoopadressen via www.naturae.nl


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl