Arthur Metz uit 1904 is ooit klein begonnen maar is nu een van de marktleiders in de Alsace én onderdeel van Les Grands Chais de France de France. GCF heeft zijn origine in de Elzas en wilde een klasse huis in zijn portfolio. Arthur Metz is door de jaren heen samengegaan met andere wijnhuizen en werkt samen met circa 700 contractgrowers. Sommige wijnen van Arthur Metz zijn speels te noemen. Zo heeft Metz een trendy gelabeld Ice Crémant op de markt gebracht en daarnaast nieuwe moderne moderne witte Elzas blends als Sushi en S’Gelt.
Arthur Metz heeft een behoorlijke productie van 21 miljoen flessen per jaar en is dus geen kleine jongen. Metz is de eerste Crémant producer van de Elzas, na Champagne de meest gedronken mousserende wijn in Frankrijk. Een kwart van de productie van Metz is Crémant d’Alsace. De Crémants worden gemaakt van pinot blanc, pinot gris, pinot noir, riesling, auxerrois en chardonnay. Chardonnay is overigens in de Alsace alleen toegestaan voor Crémant d’Alsace.
De wijnregio Elzas heeft ruim 15.000 hectares van Marlenheim tot aan Thann. De streek is 120 kilometer lang en een paar kilometer breed.
Het domein Arthur Metz ligt aan het begin van de route de vin van de Elzas. In Scharrachbergheim, Epfig en Marlenheim, tussen de wijngaarden, worden de wijnen gemaakt. Arthur Metz gaat voor het optimale karakter van de druif, frisheid, matige alcoholpercentages ( 12 tot 13%) en super fruitigheid.
De volgende druivenrassen vind je in de Elzas: sylvaner, chasselas, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, auxerrois, muscat d’Alsace, riesling, gewürztraminer, klevener de Heiligenstein en chardonnay (voor de crémants).
In 2024 vierde Maison Arthur Metz zijn 120e verjaardag – een speciale gelegenheid om de erfenis, gebouwd op passie en de liefde voor Elzaswijnen en Crémants in de schijnwerpers te zetten.Om het verhaal en de waarden te delen koos Arthur Metz ervoor om een stem te geven aan de alle vrouwen en mannen die al lang bij Arthur Metz werken en het huis gestalte geven. Zij vormen het kloppende hart vormen van Metz in de Elzas; je vindt deze getuigenissen op de officiële sociale mediapagina’s van Maison Arthur Metz. Al deze mensen vertellen over hun dierbaarste herinneringen. ‘Als beheerders van hetzelfde land en dezelfde waarden zijn we verenigd’, zegt Serge Fleischer, algemeen directeur van Arthur Metz hierover.
Metz maakt vele Crémants, en twee toppers. De top Cremants van Arthur Metz:
Crémant 110 Metz is het vlaggenschip van Arthur Metz Crémants d’Alsace, met Crémant 110 vierde Metz de 110e verjaardag van de oprichting van het Huis. De Crémant is exclusief geproduceerd uit geselecteerde jaargangen om de exclusiviteit zuiverheid te optimaliseren. De druiven zijn auxerrois, pinot blanc, pinot noir en riesling. De wijn rijpt meer 48 maanden sur lattes.
Proefnotitie: Expressief met wit fruit als peer, appel, een subtiele mousse met tonen van abrikoos.
Metz Grand Terroir Schiste: Deze Crémant Cuvée Grand Terroir is gemaakt met druiven van de Schieferberg halverwege Colmar en Straatsburg. Dit terroir heeft het een uniek karakter van 500 miljoen oude blauwe schist, door de eeuwen samengedrukte klei. De Schieferberg heeft een helling van 45% tot 55%, de druiven krijgen zo de beste zonne-uren. Dit terroir is uniek voor de Elzas, waar verder een terroir van mergel en kalksteen is. De auxerrois, riesling pinot noir en pinot blanc worden apart gevinifieerd.
Proefnotitie: Floraal met wit fruit en bergamot, tropisch fruit, goede structuur en lengte en fris en romig. Deze crémant is een perfecte maaltijdbegeleider.
ChvZ