Chili | Escudo Rojo

Walraven|Sax organiseerde afgelopen maandag een proeverij en lunch met managing director en hoofdwijnmaker Emmanuel Riffaud van Escudo Rojo.  Escudo Rojo is van Baron Philippe de Rothschild. Roth is Rojo en Schild is Escudo. Dit rode schild is dan ook het symbool op de flessen van Escudo Rojo.

Escudo Rojo is het Chileens familiebedrijf van Baron Philippe de Rothschild, het eeuwenoude wijnbedrijf uit Bordeaux. Naast Mouton bezit de familie nog veel meer wijnhuizen: Chateau Clerc Milon, Chateau d’Armailhac, Mouton Cader, Domaine de Baronarques en overzee Opus One, Almaviva, Mapu en dus Escudo Rojo. Barones Philippine de Rothschild is het enig kind van Baron Philippe en vanaf 1997 zette zij met haar aanstekelijke energie en krachtige persoonlijkheid het bedrijf voort. De barones maakte in 1997, samen met het beroemde wijnbedrijf Concha Y toro, een nieuwe wijn; Almavia. Na het zien van het grote succes plantte zij 60 ha in Maipo en het resultaat zien wij nu her en der in de winkels staan.

In Escudo Rojo is duidelijk het vakmanschap van de wijnmakers van Baron Philippe de Rothschild te vinden. Bij dit Chileense wijnhuis worden prachtige Chileense wijnen geproduceerd die ieder jaar strak en elegant zijn. Door middel van infrarood stralen analyseerde Rothschild de beste terroirs, de zgn. microblocks en begonnen met het blenden van de most van deze microblocks. Dit blenden van de diverse terroirs is kenmerkend voor de Rothschilds. En dat betekent dat de jaren kunnen verschillen maar de stijl van het huis hetzelfde blijft.

In Maipo staat chardonnay, cabernet sauvignon, syrah, cabernet franc en petit verdot. Het klimaat is daar perfect om wijnen van goede kwaliteit te kunnen produceren. Er heerst een semi-landklimaat, met invloeden van de Grote Oceaan, arme grond, een permanente irrigatie, perfecte zonligging, overdag hoge temperaturen en koele nachten. De druiven die hier worden geselecteerd komen van de beste percelen en vormen de basis voor soepele en elegante wijnen.

Waarom Chili?

Chili heeft veel te bieden, genoeg ruimte, verschillende klimaatzones die perfect zijn voor de wijnbouw. Chili heeft 137.000 ha wijngaard en is 1500 km lang. De oceaan, de bergen, de kuststreek, de Andes en de diverse klimaatzones, helder toch?

Barrique

In de afgelopen jaren is het toasten van de Franse barriques voor de wijnen van Escudo Rojo verminderd. Van zwaar getoast is het nu licht tot medium. Dit zegt iets over de ontwikkeling van de stijl van het huis maar ook dat men goed kijkt en luistert naar de veranderde smaak van de consument. Men wil een lichtere verteerbare wijn en niet meer die enorme vanille bommen waar je het fruit niet meer in terug kunt proeven.

Daarnaast kijkt men duurzaamheid, watergebruik, energiegebruik, groene energie, gebruik van bestrijdingsmiddelen e.d. Ze hebben dan ook het certificaat gekregen van Sustainable Wine of Chili .
Met het telen van biologische druiven is men ook voorzichtig begonnen. Op naar een betere wereld!

Vier jaar na de dood van de barones begon het bedrijf In 2018 met het maken van de bijzondere wijn Barones P. Het moest een dijk van een wijn worden met een sterke persoonlijkheid en een charismatische afdronk, net zoals Philippine.
Het is een blend van 5 druivenrassen uit verschillende terroirs. Carmenere, petit verdot, cabernet franc en syrah. De druiven worden met de hand geoogst, ontsteelt en gecontroleerd op de juiste rijpheid. Dit wordt gedaan door een hypermoderne machine die dit door middel van een laser kan controleren en met speciale luchtpufjes worden de druiven gesorteerd. Je moet dat een keer gezien hebben. Heel bijzonder en interessant.

Barones P. rijpt op nieuwe en gebruikte Franse barriques.  De al volledige uitverkochte 2018 heeft veertien maanden op hout gelegen.  Deze special edition is op zijn hoogtepunt na 3 tot 5 jaar maar je kunt deze wijn wel bewaren tot 15 jaar. Er komen in November 600 flessen op de Nederlandse markt en daar moeten we het helaas mee doen.

Voor wie daar niet op wil wachten. Links en rechts in stenen winkels en o.a. bij Perfecte Wijn zijn diverse wijnen van Escusdo Rojo te koop voor billijke prijzen, Mouton Rothschild vind je niet voor deze tarieven. Bijvoorbeeld een hele ronde, zachte chardonnay met milde zuren, een kenmerkende mintige en verslavende carmenère, een mildfruitige cabernet sauvignon. De topper Escudo Rojo Origine is een wijn van 100% Cabernet Sauvignon. Deze wijn rijpt gedurende 12 maanden op oud en nieuwe barrique. Fruiitg, strak en elegant, echt Escudo Rojo.

Het paradepaardje en meest bekende wijn van Escudo Rojo is de Escudo Rojo Gran Reserva, een blend van de diverse rode rassen. 1 jaar op barrique, veel zwart fruit, een snufje vanille, chocolade, en koffie. Complex, elegant en fruitig en dat voor 14,5 Euro. Echt een topper uit Chili.

Adios uit Chili!

 

Barbara Verbeek en Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl