Zoomen met | De Marken

Voor de derde keer organiseerde het het Instituto Marchigiano Di Tutela Vini i.s.m. Faye Cardwell Wine Events & Communication en Fred Nijhuis een zoomtasting met wijnen uit de Marken. Het was ditmaal voornamelijk rode wijn uit de Marken én 2 maal wit.  Het wijngebied de Marken ligt in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Het is een prachtig heuvelachtig gebied met mooie vergezichten. De streek heeft gematigd zeeklimaat. Naast mooie temperaturen, kan het er qua behoorlijk tekeergaan. Zo sta je in de plenzende regen, zo zit je je te warmen in de zon. Voor wijnmakers heeft dit natuurlijk de nodige consequenties. Iets waarmee ze moeten leven.

De Marken kent  11 DOC’s en 4 DOCG’s. De streek produceert een kleine 900.000 hl per jaar. De Riserva’s van Di Jesi en Matelica zijn opgewaardeerd naar D.O.C.G.

Verdicchio

Fred Nijhuis hield een interessante en adequate inleiding. Nijhuis is een Italië-expert met veel kennis van iedere regio in dit fascinerende land. Hij refereerde weer aan de gewoonte om alle witte druiven in Italië trebbiano te noemen, terwijl het toch vaak hele andere druiven zijn. In de Marken heet verdicchio gewoon verdicchio, het is maar dat u het weet.

Verdicchio is namelijk de belangrijkste witte druif. Deze druif is vooral bekend van Verdicchio dei Castelli di Jesi, de heuvels ten noordoosten van Ancona, die tot 500 meter kunnen glooien. Classico geeft het historische productiegebied bij de stad Jesi aan. Superiore op het label wijnen duidt op een half procent meer alcohol dan classico, riserva’s hebben nog eens een half procent extra. Passito en Spumante worden ook binnen deze DOC gemaakt. Hoewel Castelli di Jesi bekend is om zijn amfora flessen, worden de beste Verdicchio’s juist niet in deze fles gebotteld. De goedkope Verdicchio, bedoeld voor massaproductie, vind je in deze amfora flessen. De DOC Verdicchio Castelli di Jesi produceert 24 miljoen flessen per jaar.

Verdicchio di Matelica, een bergachtig gebied in de provincie Macerata, is veel kleiner en produceert een tiende van hetgeen Di Jesi voortbrengt. Een klein broertje dus. Het terroir heeft meer mineralen, maakt de wijnen iets pittiger. De stijl van de producent is doorslaggevend. Sommigen houden van  een geoxideerde stijl met een droge, bijna sherryachtige smaak. Opvoeden op hout, late harvest en gericht op ouderen, het komt hier allemaal voor. Het is zaak je goed te laten voorlichten over de stijl van de wijn om niet voor verrassingen te komen staan. D.O.C. Matelica Reserva is complexer en 18 maanden gelagerd. Sommige wijnen kunnen wel 20 jaar ouderen.

Bij beide Verdicchio’s geldt dat 15% van de blend mag bestaan uit andere witte rassen.

Montepulciano

Montepulciano is de belangrijkste rode druif, maar de druif is weer anders als in het nabijgelegen d’’Abruzzen. Robuuster met meer tannines. Rosso Conero is een redelijk bekende DOC in de omgeving van Ancona met 100% montepulciano. Serieus, fruitig en redelijk doordrinkbaar. Kan in het algemeen drie jaar liggen. Grootte van deze D.O.C. is 300 ha. De D.O.C.G. Rosso Conero Riserva rustt 24 maanden en kan 5 jaar ouderen. De DOC Rosso Piceno is doorgaans een blend van montepulciano en sangiovese. Superiore betekent hier dat de wijn uit Ascoli Piceno komt. Rosso Piceno is qua volume de grootste rode DOC. De DOC Serrapatrona is een kleine maar fijnen appellation. De kleinste DOC is Lacrima di Morro d’Alba, een fruitig product van de druif lacrima.

Ook hier – waar niet – groeien internationale rassen –  IGT Marche-wijnen. Chardonnay, Sauvignon blanc en pinot grigio,cabernet sauvignon, merlot en syrah doen het hier redelijk aardig.

Tasting

De zes flessen rode en witte wijn waren van tevoren opgestuurd en de producenten zitten present bij het eerder genoemde Instituto om via zoom e.e.a. toe te lichten. Colpaola en coöperatie Belsario komen uit Matelica, wijnen met intensiteit en mineraliteit. Twee verschillende stijlen ook, de een lichter dan de andere. De Rosso Conero komt van de bekende producent Umani Ronchi. Verder staan een IGT Rosso van bio-producent Tenuta Santi Giacomo e Filippo, een DOC Serrapetrona van Fontezoppa – een subregio van 66 hectare met de zeldzame vernaccia nera – en een Conero DOCG Riserva van Moncaro op de proeftafel. Dit zijn Stuk voor stuk serieuze wijnen, geen wegtikkertjes. Je moet erbij eten. Rood uit de Marken heeft iets kauwbaars, wijnen waarmee je je gasten kunt verrassen. Wijnland Italië is groter dan Toscane en Piemonte, de Marken is daar een goed voorbeeld van.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl