De familie Folonari maakt op verschillende plekken in Toscane wijnen. Doordat de familie vrij veel wijnen maakt onder verschillende namen en appellations, is het niet altijd duidelijk wie die wijnen gemaakt heeft. Italiaanse wijnlabels zijn sowieso een uitdaging, zeker als er nog Colli’s – heuvels – op staan, want daar zijn er nogal wat van in Italië. Maar dit terzijde. Als je de labels van de wijnen van Folonari goed bestudeerd, zie je op het achterlabel in het klein Ambrogio & Giovanni Folonari staan. Ambrogio is de zoon van oprichter Nino en Giovanni de kleinzoon. Ambrogio en Nino leiden het bedrijf nu. Francesca en Angelica Folonari, de zussen van Giovanni, zijn ook betrokken bij de bedrijfsactiviteiten.
Giovanni’s grootvader Nino begon in 1967 met wijnmaken. Toscane is een voorbeeld van bio-diversiteit en zo ook het landgoed Zano, waar Nino begon. Van de 60 hectares zijn er 45 bebouwd met sangiovese, cabernet sauvignon en merlot en de andere 15 zijn landelijk met bossen, hei en gras. De twee panden die op het terrein stonden hebben de Folonari’s omgebouwd tot super-de-luxe gastenverblijven met alles erop en eraan: Borgo del Cabreo en Relais La Pietra. Fransesca en Angelica zwaaien hier de scepter.
Waar in Toscane?
Folonari heeft meerdere locaties in Toscano. Het al eerdergenoemde landgoed Zano ligt tussen Greve en Montefioralle. Het andere landgoed heet Casa di Sala ligt in Panzano op de hoogste heuvels van het Chianti Classico gebied. Op deze twee locaties maakt de familie Folonari hun topwijnen. Burgundylike wijnen maken was al lang een wens van de Folonari’s. De druiven voor deze Super Tuscans van chardonnay en pinot noir komen van Panzano met een heuvelachtig terroir rijk aan kalkhoudende klei. Perfect terroir voor chardonnay en pinot noir. Het terroir van Zano met grind, witte klei en mergel was weer beter voor de sangiovese, cabernet sauvignon en merlot. Deze drie druiven gebruiken ze voor de productie van de andere Super Tuscan Cabreo.
Super Tuscans zijn Toscaanse wijnen die naast sangiovese ook cabernet sauvignon en merlot bevatten en daarom onder IGT zijn gebotteld. Ook wijnen die van één enkel niet Toscaans druivenras zoals chardonnay – La Pietra – en pinot noir – Black – worden gemaakt, worden Super Tuscans genoemd. Hogere appellations verbieden deze blends of mono-cepages. Al meer dan veertig jaar maakt de familie Folonari Super Tuscans met karakter en elegantie. Ze waren een van de eersten die zich eraan waagden.
De Folonari’s maken daarnaast ook wijn in o.a. Morellino en Montecucco.
Sinds kort zijn de mooie wijnen van Folonari ook in Nederland verkrijgbaar en wel via VinVinWines
De volgende wijnen proefde Winebusiness.nl.
- Montecucco Sangiovese In de heuvels bij de provinciehoofdstad Grosseto in Toscane bestaat sinds 2011 een nieuwe DOGG: Montecucco – spreek uit Montekoeko. Het ligt niet zo ver af van Brunello di Montalcino. De wijngaarden liggen gemiddeld op een hoogte van 150 tot 400 meter op de hellingen van de berg Amiata en de bodem is rijk aan stenen. Anders dan het soms gelikte landschap van Toscaanse met het schijnbaar gemillimeterde landschap en de keurig opgestelde cypressen, oogt het landschap van Montecucco rommeliger. Dat is niet zo verwonderlijk, want van de ongeveer zeventig bedrijven zijn er maar enkelen die uitsluitend wijnbouw bedrijven. En daarvan is de familie Folonari er één van. En hier staat op het label Tenute Folonari, de druiven komen uit Porrona. Een 100% sangiovese gerijpt in Franse barriques. Een complexe en stevige wijn met bloemigheid, gedroogde kersen, hout en cacao en een zekere frisheid. Wel iets bij eten! € 18,19
- Morellino di Scansano Morrellino is een sangiovese kloon uit de Maremma. Het blijft sangiovese met zuren, fruit en tannines. De frisheid in de wijn is typisch Morellino. Veel kersen en bessen, zachte zuren en fijne tannines. De smaak is evenwichtig met een lange, afdronk. € 17,59
- La Pietra Chardonnay De eerste witte Supertuscan gemaakt van chardonnay geteeld in Panzano. La Pietra was destijds een revelatie. Een 100% op barrique gerijpte chardonnay. Dat hadden ze nog niet eerder gezien in Toscane. De wijn heeft een aangenaam vol boeket met kamille en gedroogde thee, honing, salie, geneeskrachtige kruiden; citroen- en citroenschil. Intense aroma’s. Mondgevoel met grote frisheid, zoetheid, bitterheid en geroosterd hout. Een zeer complex glas. In aanvang oxidatieve tonen met frisheid en vanille. Daarna huwen deze drie met elkaar. Openzetten of decanteren zal helpen en 15 jaar opleggen kan zonder meer is . Een strak-elegante verrassende chardonnay. € 39,49
- Black Pinot Nero Ambrogio en Giovanni Folonari telen sinds het midden van de jaren tachtig pinot nero. Hiervan werd Black gemaakt, de pinot nero groeit in de heuvels van Panzano. Het is een wijn met aroma’s van rood fruit, granaatappel, en kruidige nuances. In de mond is hij gestructureerd met rood en zwart fruit en soepele tannines en frisheid. Het is een stevige wijn die perfect is als maaltijdbegeleider en garant staat voor leuke discussies. Een pinot nero uit Toscane is tenslotte niet heel bekend. € 42,19
Geniet van de mooie wijnen van de familie Folonari.
ChvZ