Voice of Holland

The Voice of Holland

 

voiceDe stem telt en niet het uiterlijk. Dat is de inzet van het ongekend populaire televisieprogramma The Voice of Holland, waarvan de finale afgelopen vrijdagavond plaatsvond. Het format dat John de Mol heeft gevonden is uniek in het spectrum van de talentenjachten. De kandidaten zingen in de eerste ronde en de juryleden zijn met hun rug naar hen toegekeerd op een rij rode stoelen en kunnen de deelnemers niet zien. De juryleden bepalen met een druk op de knop of de rij stoelen gekeerd wordt om de zanger of de zangeres te zien. De show draaide om de kwaliteit van de stem, dat is wat telt. De blinde auditie in de zang- en showwereld wereld is geboren.

Blind kiezen is in de wijnwereld al een eeuwigheid normaal. Blind tastings vinden aan de lopende plaats in alle landen van de wereld. Daar levert soms heel onverwachte resultaten op. Bijvoorbeeld Domaine Serene uit Oregon, die de eigen wijnen in een sommeliers- competitie tegen die van het Domaine de la Romanée Conti zet. Domaine Serene eindigt daarin bovenaan. Een andere befaamde blind tasting is die waarbij de proefleden dezelfde rode wijn kregen in een eerste glas dat was aangeduid als generieke Bordeaux en het tweede was aangeduid als een Grand Cru. De proefnotities verschilden als dag en nacht, terwijl het dezelfde wijn was. De als Grand Cru aangemerkte glazen kregen in de notities de balans, lengte, complexiteit en intensiteit toegeschreven die ontbraken in de notitie van de generieke Bordeaux.  

 

Chique, prestigieuze huizen doen liever niet mee met wijncompetities, juist uit vrees dat ze in een blind tasting tussen al het andere wijngeweld wegvallen. Daar valt iets voor te zeggen, maar je zou ook zo kunnen redeneren dat kwaliteit altijd komt bovendrijven. Neem The Voice Of Holland. Eén van de finalisten, de enige heer, heeft een uiterlijk dat in vechtsporten misschien normaal is, maar in de zangwereld niet. Tatoeages ‘von kopf biss fuss’ en ook nog gouden voortanden. En juist deze man zong als een zoetgevooisde engel. Stel nou, gewoon even  hypothetisch, dat deze zanger gezien was geweest toen hij in de eerste ronde zong en niet zijn presentatie had mogen doen in een blinde auditie? Dat is na dit weekend natuurlijk niet meer relevant, maar de kans bestaat dat hij het niet had gered.

 

Dat geldt ook voor veel wijnen van onbekende wineries uit minder fameuze appellations. Voor deze wineries en voor de wijnliefhebbers blijven juist blinde wijn tastings leuk. Wijnen die je anders nooit zou zien, komen nu bovendrijven en dat is mooi meegenomen.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl