Franse export stabiel in 2013

Franse export stabiel in 2013

wijnglazenNa twee recordjaren bleef de export van Franse wijn in 2013 stabiel met een omzet van € 11,1 miljard, een daling van 0,4% ten opzichte van 2012. De wijnindustrie levert daarmee opnieuw de op een na grootste positieve bijdrage aan de handelsbalans van Frankrijk, na de luchtvaartsector. De chemische en cosmetische industrie staat op de derde plaats. 2013 was een pittig jaar en uit de lichte daling in het totale exportvolume van 3,3% ten opzichte van 2012 blijkt dat de concurrentie op de internationale markt hevig is.

 

Ondanks deze daling bleef de omzet van de wijnexport min of meer gelijk aan die van 2012: € 7,6 miljard (-0,1%). De export van niet-mousserende wijnen daalde met 1,1%, terwijl de export van champagne en andere mousserende wijnen met 1,3% steeg.
De economische situatie had wereldwijd duidelijk zijn uitwerking op de wijnconsumptie. In China vertoonde de export van wijn een sterke daling: 12,5% in volume en 14% in waarde. De economische neergang en het anti-corruptiebeleid van de Chinese overheid hadden een negatieve invloed op de consumptie van luxeproducten. Toch biedt de Chinese markt gezien de groeiende middenklasse nog altijd potentieel. De cijfers voor Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk bleven stabiel met respectievelijk +0,6% en +0,1% qua volume en +0,7% en -3,8% qua waarde. In Europa doet de Duitse markt het goed met een stijging van de export van 4,1% in waarde. Deze trend is ook zichtbaar in de Noordse landen: de Deense en Noorse export zijn vorig jaar respectievelijk met 4,2% en 20,1% in waarde toegenomen.
Louis Fabrice Latour, voorzitter van de Franse federatie van wijn- en sterkedrankexporteurs: ‘Ondanks het huidige economische klimaat en de veranderende wereldwijde markt voor wijn en sterke dranken was 2013 een opmerkelijk goed jaar. Van alle sectoren levert de wijnsector nog steeds de grootste bijdrage aan de Franse export. Desondanks zullen alle zeilen moeten worden bijgezet om ook de komende jaren te kunnen blijven groeien, investeren en innoveren.’
Bron: FEVS, februari 2014

Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl