Franz Haas

Franz Haas

 

franz haas‘I will take you there by car, but I prefer the ladies from the group. Guys can go with Hans’. Franz Haas laat er geen twijfel over bestaan dat hij de dames weet te appreciëren. Haas is ook een liefhebber van het goede leven, humor en mooie wijn uiteraard. Zijn wijngaarden liggen in Alto Adige, bij Montagna en Egna, op de hellingen van de Cislon. De hoogte varieert tussen de 240 en 800 meter en de morene grond bevat zand, klei en kalksteen. ‘I started in 1982 to select low yielding vines and create high density vineyards between 6.000 and 12.5000 vines per hectare’.  Het is een prachtige druk beplante helling daar boven op de berg. ‘I have also planted untraditional grapes for the area, but I wanted high quality wines and that succeeded. So I went on with it’.

 

Pionier in Alto Adige

Alto Adige ligt ten zuiden van Tirol en grenst aan Oostenrijk. Er heerst een Alpenklimaat met zeer warme zomers en zeer koude winters, wat het aromatische karakter van de wijnen ten goede komt. De streek hoort pas een kleine eeuw bij Italië en dat valt te merken aan de Oostenrijkse stijl van de panden en de taal natuurlijk. De druivensoorten heten hier lagrein, traminer en schiava bijvoorbeeld. Franz Haas is vigneron in Alto Adige, hij is de zevende generatie Haas.

haas

Al sinds 1880 maakt de Haas familie wijnen. Generatie na generatie ging het bedrijf over van vader op zoon en ze heten allemaal Franz. Deze Franz Haas beheert 50 hectares wijngaarden, 28 ha is eigen bezit. De overigen zijn van druiventelers die een specifiek micro-klimaat hebben. Haas legt de lat hoog. Hij houdt niet van te hoge alcoholpercentages en let ook op een bepaald homeopathisch evenwicht in de wijn. Haas heeft zowel de lokale als Europese rassen op zijn wijngaarden staan. ‘One day my wife and I drank seven bottles of wine, that is when I decided to make easy drinking red wines like lagrein’. Daar heeft Haas een punt, want zijn wijnen hebben beschaafde alcoholpercentages van 12,5 tot 13%. Aangezien we tegenwoordig meer en meer gewend raken aan nieuwe wereld alcoholpercentages, lijken wijnen met een lager percentage weleens flets. Daar is bij Haas geen sprake van. Haas is een topproducent en zijn wijnen zijn ontzettend zuiver. Hij is beroemd geworden met z’n zoete Moscato rosa en pinot nero, maar de faam van de witte wijnen stijgt. En terecht.

 

De wijnen van Franz Haas

franzhaas-istante1De labels van Haas zijn blikvangers. Ontwerper Ricardo Schweizer heeft de naam Franz Haas in (mooie) gouden letters op de voorgrond gezet en schilderijen of tekeningen van hemzelf op de achtergrond. De labels weerspiegelen de zuiverheid van de wijnen van de producent. Haas maakt meer dan tien wijnen. Sommigen zijn mono-cepages zoals de pinot bianco, pinot grigio, lagrein, schiava gentile en pinot nero, anderen blends zoals de manna – riesling, traminer, chardonnay en sauvignon – en de Instante  – cabernet sauvignon, merlot en petit verdot. De precieze inhoud van de blend wordt pas op het laatste moment bepaald, vandaar de naam. Alsof de berghellingen in het glas lopen, zo laat de stijl van Haas zich het beste samenvatten. Een zuiverheid die zijn weerga niet kent, gedragen door een body van aangename tannines en mandjes fruit. De pinot bianco is van wereldklasse, zelden zo’n aromatische pinot bianco geproefd. De lagrein is verslavend lekker met een alcoholpercentage van 12,5%, zijdezachte tannines en een bommetje zwart fruit. Naar verluidt heeft labelontwerper Ricardo Schweizer zich voor zijn verdiensten laten betalen met een paar kistjes wijn. Dat is goed voor te stellen, waarom zou je geld willen als je dit vloeibare goud aangeboden krijgt? De horecaprijzen van de wijnen liggen rond de vijftien Euro met een kleine uitloop naar boven en beneden. Geen cent teveel met dit arbeidsintensieve bergachtige wijnbouwgebied. Toch wilde Haas ook goedkopere wijn maken. Op de rand van Friuli en Veneto koopt Haas bij een druiventeler voor een mooie prijs druiven en daar maakt hij de Kris lijn van,  IGT wijnen uit de Dolomieten en Venetië. De rode wijn is een kersenachtige sappige merlot en de witte een bloemige pinot grigio met honing en amandelen in het palatum. Haas schuwt matig houtgebruik niet bij zijn pinot grigio’s en dat geeft een aangename diepgang. De Kris wijnen kosten rond de 7,5 Euro.

 

Perfectionist

Franz Haas VII is een perfectionist. Zijn winery is top op the art en schitterend ingericht. Aan ieder design detail, van place mats tot en met het theelepeltje is gedacht. Zijn wijnen zijn premium, zo niet top. Het homeopathische werken is lastig om uit te leggen, maar komt er in het kort op neer dat de wijnen zo schoon mogelijk moeten zijn en vrij moeten zijn van anti- energetische deeltjes. Bij wijn wordt bij de consumptie nogal eens de nadruk gelegd op gezelligheid en het ‘delen’ met anderen. De wijnen van Haas wil je helemaal in je eentje opdrinken, zo lekker zijn ze. Importeur Hans Bijvoets heeft met deze producent goud in zijn portfolio.

 

Charlotte van Zummeren

www.anfors.com


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl