Selezione

Selezione di Toscane

 

selezione 003Competities zijn er het hele jaar door en over de hele wereld. Mondial de pinot noir en merlot, Mundus Vini en Mundus Vini biologisch, Concours Mondial om er maar een paar te noemen. Deze competities hebben gemeen dat de wijnen van over de hele wereld worden ingestuurd. In Toscane was er in de derde week van november de Selezione: alléén wijnen van Toscane zijn toegestaan. Een soort van intra-competitie dus. 1364 flessen zijn ingestuurd, 960  labels zijn door de selectie van de jury  gekomen, zo’n 70 %. De jury is internationaal en gebruikt de zelfde methode als alle anderen: de Union International des Oenologues.

 

Het doel van de Selezione is promotie. In het prachtige gerenoveerde, oude Stazione Leopolde in Florence wordt een week na de competitie een B2B event gehouden voor importeurs. Ook journalisten worden uitgenodigd. Daarna gaat de Selezione op reis naar New York en London. Het promoten van Toscaanse wijn in de meest brede zin van het woord is het belangrijkste oogpunt van de organisatie.

 

Toscane

De organisatie heeft hier een punt, want wijnbouw is van groot belang voor de regio. Het is een wijnstreek van uitersten. Topkwaliteit versus massaproductie. Een paar cijfers van de wijnstreek. Toscane heeft ruim 60.000 hectare, waarvan 71% onder een beschermd herkomstgebied valt. Sangiovese is de belangrijkste druivensoort, gevolgd door trebbiano, merlot, cabernet, canaiolo, syrah, vermentino, malvasia en vernaccia.

 

Bijna 28.000 bedrijven opereren in de wine business, ruim 6200 bedrijven produceren wijn binnen de ‘designation of origin’. Sienna, Florence, Grosseto en Arezzo zijn de provincies met de meeste wijnbouw. Totale wijnproductie in 2009 2,9 miljoen hectare, 60% komt van de 36 DOC.’s en 6 DOCG’s. Binnen die 60% is Chianti (+ Classico) verantwoordelijk voor 65% (47,5 % en 17,4%). De tweede plaats is voor Vine Nobile de Montepulciano gevolgd door Brunello, Morellino, Bolgheri en Vernacchia. Tenslotte valt 28% van de totale regionale productie onder de 6 IGT gebieden. Wijnbouw heeft dus een belangrijke rol in de Toscaanse landbouw, de totale export in 2009 was 539 mln Euro.

 

Persoonlijkheden: Elisabetta Fagiuoli van Montenidoli

elizabethWijnbeurzen.. ‘Did you see one, you have seen them all’, is een veel gehoorde uitspraak. Mannen achter tafels en dat zalen achter elkaar. In ieder land en in iedere stad is het zo georganiseerd. Hier in Florence hebben ze het gerestaureerde Stazione Leopolde afgehuurd. Een chique, ruime ambiance met recht voor de ingang de tafels met de 85 bekroonde wijnen van de Selezione. Het zijn niet mannen van de wineries die achter de tafels staan, maar echte sommeliers in werkkledij met een tastevin om de nek. Een aparte zaal is ingericht voor de wineries. Achter ruim honderd bureaus met flessen zitten de vignerons. Aan de tafel zittend kan je dan met ze spreken en de wijnen proeven. Een heel goed idee, waar veel gebruik van wordt gemaakt. Bij de perfect verzorgde lunch komen pas de wijnpersoonlijkheden naar voren. ‘È libero questo posto?’ Een vrouw schuift aan met twinkelende ogen. Ze heet  Elisabetta Fagiuoli. Meteen begint ze een gesprek in het Engels, Frans en zelfs Duits. ‘that is not my best language’ Zodra ze in de gaten heeft dat ze met een groepje journalisten aan tafel zit, nodigt ze deze gelijk uit bij het B2B bureautje in de zaal ernaast. Ze heeft een mooie portfolio van wijnen, waarbij de vernaccia’s in het oog springen. ‘Ik heb geen oenoloog nodig’, zegt zij, ‘ik maak mijn eigen fouten wel’. Altijd bruisend van energie heeft zij recent een bijzonder stuk land tot wijngaard gemaakt. Geologen hebben uitgezocht dat dit tot de oerkorst van de planeet behoort en nimmer onder water heeft gestaan. De geschiedenis van het land gaat terug tot het pleistocene tijdperk. Hoog te midden van de adembenemende schoonheid in de heuvels boven het vestingstadje San Gimignano maakt Fagiuolo haar wijnen. ‘Our vineyards and territory are completely surrounded by woods, we are on our own in this part of San Gimignano’. Ze heeft liever niet dat er foto’s genomen worden. ‘I am a life long eightteen’. Zo is het maar net, die energie heeft ze in ieder geval wel. Fagiuoli maakt prachtige wijnen. Vooral prijswinnaar en houtgelagerde Montenidoli Carato is een wegdroomwijn. Ook de rode mogen er wezen. Ze heeft er drie: één met witte druiven ‘the old fashioned way’, één met canaiolo erbij en één honderd procent sangiovese. Prachtwijnen.

 

Sangiovese en vernaccia

Door het platgedraaide circus van de Chianti wordt weleens vergeten wat voor kwaliteitsdruif de sangiovese is. Kracht, lengte, diepgang en fruit. Een goede sangiovese is iets om bij stil te staan. Vernaccia is een druif die zowel met als zonder hout kan worden opgevoed en in beide gevallen levert het interessante producten op. Complimenten aan John Matta van Castello Vicchiomaggio. Matta maakt prachtige betaalbare Chanti Classico’s. Verheugend dat beide producten in Nederland te krijgen zijn.

 

Charlotte van Zummeren

 

Mointenidoli wordt geïmporteerd door Residence | de Gouden Ton

Wijnen van Castello Vicchiomaggio zijn verkrijgbaar bij Hanos.


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl