gastronoom-sommelier

Gastronoom-Sommelier officieel beroep

 

Door Prof. Dr. P. Klosse

 

peter-klosse-250x150Er is iets bijzonders gebeurd. De Academie voor Gastronomie heeft in 2000 het initiatief genomen voor de titel en de opleiding Gastronoom-Sommelier. Het is nu een officieel beroep in de horeca geworden. In de tijd dat er geen functies, opleidingen en beroepen bijkomen, heeft de Minister toch ‘onze’ kwalificatie goedgekeurd. Je zou denken: tijd voor een feestje.

Het is namelijk best bijzonder dat een dergelijk privé initiatief, landelijke erkenning krijgt. In Horecaland is het wellicht zelfs nog nooit eerder voorgekomen. Er is echter ook een keerzijde: elke ROC kan nu een opleiding gaan aanbieden en de titel afgeven. ROC zijn daarin autonoom en de kans is dan ook groot dat er forse verschillen gaan optreden in de opleiding. In de afgelopen tien jaar heeft de titel veel aanzien gekregen. Nu ligt diploma-erosie op de loer.

 

Een reden temeer voor de Academie om een tandje bij te schakelen en het niveau verder te verhogen. We willen de beste zijn en vooral ook blijven. De professionele Gastronoom-Sommelier van de Academie heeft straks de volgende niveaus en diploma’s gehaald:

 

– het wijnniveau wordt afgetoetst op level 3 van de WSET, het zgn. Advanced Certificate, dit diploma is internationaal erkend. De SVH diploma’s gastronomie en management van gastronomie dienen ook gehaald te worden. Eerstgenoemd diploma is een onderdeel van de SVH Meestertitels

 

– De opleiding van de Academie wordt ook erkend door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Het lesprogramma is in overleg samengesteld en de voorzitter van het Gilde, Edwin Raben, is zelf betrokken bij de Academie

 

De inspirerende lesdagen door topdocenten zijn een handelsmerk van de Academie geworden. Een veel gehoorde opmerking van oud-deelnemers is dat het een van de leukste en beste opleidingen is die ze ooit gevolgd hebben. Wat ons betreft zal dat ook altijd zo blijven, hoeveel opleiders er ook bijkomen.

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl