VINVINWines | haalt Tomás Postigo uit Ribera del Duero binnen

Het is in Midden-Spanje gelegen wijngebied Ribera del Duero is niet het meest makkelijkste wijngebied. Door de warmte in de zomer en de koude in de winter krijgen de druiven een dikke huid en dat geeft tannineuze wijnen die met aandacht opgevoed moeten worden. De topwineries als Vega Sicilia en Pingus slagen daar uiteraard goed in, maar dat gedlt niet voor iedereen. Een relatief nieuw bedrijf in Ribera doet het wel goed, en dit bedrijf heet naar de oprichter, de vermaarde wijnmaker Tomás Postigo. En zijn wijnen zijn nu in NL verkrijgbaar bij VINVINWines.nl

Tomás Postigo werkte eerst bij o.a. Pago de Carraovejas en besloot in 2009 om voor zichzelf te beginnen. Postigo is een voorvechter van blends, blends van wijngaarden en van druivenrassen. Druiven zijn afkomstig uit verschillende dorpen in Ribera del Duero met een voorliefde voor hooggelegen locaties. Hij blendt tempranillo graag met cabernet sauvignon, merlot en malbec, omdat ze zuren toevoegen die tempranillo vaak mist.

Postgo bezit momenteel 25 hectare verspreid over de dorpen Peñafiel, Curiel de Duero en Castrillo de Duero. In 2019 plantte Postigo een wijngaard van 14 hectare met cabernet, merlot en malbec op 850 meter boven zeeniveau.

In zijn goed uitgeruste winery in Peñafiel worden de druiven ontsteeld, onontbeerlijk in Ribera del Duero om minder tannines te krijgen, maar niet iedereen doet dat. Tomás Postigo wel. Postigo werkt met een eigen selectie van gisten om lagere pH-waarden te bereiken en daarmee toegankelijkere wijnen. Druivensoorten worden afzonderlijk gefermenteerd, maar het blenden wordt meestal gedaan voordat de wijnen worden op barrique gaan.

Wijnen

Postigo rijpt zijn rode wijnen rijpen in gloednieuwe vaten en is hij een groot voorstander van malolactische gisting op barrique. Volgens Postigo wordt hiermee de kleur gestabiliseerd en de complexiteit vergroot, resultaat zijn zachtere tannines en een langere levensduur.

Tomás Postigo maakt ongeveer 300.000 flessen per jaar. De belangrijkste wijn is de Tomás Postigo 3º Año en die wordt drie jaar na het oogstjaar uitgebracht. Dit is een andere manier van omschrijven en opvoeden dan crianza en reserva. De Tomás Postigo 5º Año wordt niet elk jaar geproduceerd en is dezelfde wijn maar mét 36 maanden flesrijping. Van oude wijnstokken verdejo in Segovia onder de appellation Vino de la Tierra de Castilla y Léon maakt Postigo de Tomás Postigo Fermentado in Barrica.

Ribera del Duero is in ruim 40 jaar enorm gegroeid van 4.000 naar pakweg 25.000 hectares. De kloof tussen goede en middelmatige wijnen wordt groter, een feit dat een directe impact heeft op de prijs van druiven en wijnen. Tomás Postigo maakt waanzinnige kwaliteits Ribera del Duero’s barstens van het fruit, met zachte tannines, lengte en complexiteit. Tomás Postigo 3º Año is een glas wat solo gedronken kan worden, geconcentreerd en sappig. Bij de dis laat de 3º Año zich van een nog vriendelijker kant zien. De Tomás Postigo 5º Año gaat nog een stapje verder in balans, lengte, complexiteit en intensiteit. Dit is een grote jongen voor speciale avonden. Tomás Postigo Fermentado in Barrica is een verdejo die je niet vaak zult zien, zacht, crèmig en verleidelijk met wit fruit met een vleugje vanille. Verslavend lekker.

VINVINWines.nl is de trotse importeur van deze prachtige wijnen:

Tomás Postige The Blanco ’18            €27,99

Tomás Postigo 3er Año ’18            €34,99

Tomás Postigo 5er Año ’17            €56,99

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl