Gijs van Bilsen: Vin & Voyage

Wijnreizen… Voor wijnjournalisten vaak een zegen en soms een vloek. Je komt overal en ontmoet mensen van allerlei pluimage. Aan de andere kant zitten de dagen van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol en ben je de controle over de agenda kwijt.

Ter plekke valt op dat het enotoerisme enorm toeneemt, de regio Toscane maakt zelfs een ‘brand’ van wijn en gastvrijheid. Wijnreizen blijken ‘in’. In Nederland worden her en der wijnreizen aangeboden, vaak door specialisten van het wijngebied zoals Wine Matters voor Zuid Afrika. En daar is nu Van Bilsen bijgekomen.

Sinds kort is ons land een bureau rijker dat wijnreizen voor particulieren organiseert – over de hele wereld – en dit bureau is opgericht door Gijs van Bilsen. Reden om eens met Van Bilsen af te spreken.

High end
‘Ik heb al veel wijnreizen georganiseerd in het verleden, zo’n 125 stuks zelf. Nooit heb ik problemen gehad met de participatie. Ik vind het ook ontzettend leuk, vandaar dat ik nu besloten heb me er helemaal op te richten met Vin & Voyage’ (www.vinvoyage.nl ) Toverwoord is high end, zo blijkt al snel ‘Ik richt me op de beste hotels en restaurants en de mooiste wineries’. Dan moet je denken aan vijfsterren hotels en top wineries zoals Chateau Margaux, Ornellaia etc. etc. We spreken Van Bilsen in het Amstelveense restaurant Aan de Poel, dat met zijn 2 sterren ook niet zou misstaan op één van zijn wijnreizen.

De website van Vin & Voyage is net af en Van Bilsen vertelt over de vele keuzes die je moet maken voor zo’n website klaar en online is. Het resultaat mag er wezen, het is aantrekkelijke en overzichtelijke website waar reizen naar maar liefst 16 wijnregio’s zijn te boeken – het hele programma staat er ook al bij – en drie landen, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika. Dit is nog niet alles, tailormade reizen behoren ook tot de mogelijkheden, het huren van een chateau of maatreizen voor professionals en wijnfreaks ‘particulieren vinden een bezoek per dag plus een mooie lunch wel okay, voor freaks en professionals gaat dat niet op’.

Experience Travel
Van Bilsen is enorm blij dat hij onder de paraplu werkt van Experience Travel en daardoor ook bijvoorbeeld zijn wijnreizen via NRC Handelsblad kan aanbieden. ‘Mijn reizen bleken aan te sluiten bij het high end profiel van Experience Travel. Het is een win-win situatie. Ik kan me volledig richten op het wijnfacet van de reizen, terwijl zij de hotels en restaurants – waarin ze al een enorm portfolio hebben – voor hun rekening nemen.’ De eerste daadwerkelijke reis van Vin & Voyage is in het voorjaar en vanaf dan gaat de wijnreizentrein rijden. ‘Wat een explosie van smaken!’, Van Bilsen is zichtbaar vergenoegd met een van de voorgerechten van Aan de Poel, een ‘clubsandwich’ met kaviaar en gegrilde kabeljauw in dunne plakjes. Inderdaad weer een kunstwerkje van het team van Aan de Poel. Op zijn wijnreizen zal de inwendige mens ook werkelijk niets te kort komen en aan exquise wijnen zal het niet ontbreken.

vanbilsenTilburg
Van Bilsen, een geboren en getogen Tilburger, is de derde generatie van een slijters- en wijnhandel familie. Zijn opa richtte in 1923 Wijnhandel Van Bilsen op, die in de loop der jaren uitgroeide tot een bedrijf met vier winkels en diverse agentschappen. Na zijn rechtenstudie ging Gijs in de zaak werken en werd opgegeven moment eigenaar.

Vanaf halverwege de jaren negentig organiseerde hij daarnaast wijnreizen en dat ging steeds beter lopen totdat de beslissing moest worden gemaakt ‘waar kies ik voor’. De keuze viel op wijnreizen. De zaak op de Korvelseweg in Tilburg werd negen jaar geleden verkocht aan Jan en Petra Aartsen en maakt nu onderdeel uit van Les Genereux. Van Bilsen stoomde door met zijn wijnreizen, kende een korte dip door de crisis en keerde terug in de Nederlandse wijnwereld als directeur bij Wijn Verlinden. Na vierenhalf jaar kroop het bloed waar het niet kon gaan en voilá, Vin & Voyage is een feit.

Aan de Poel
‘Een Fitou, okay’. Van Bilsen laat zich in het restaurant graag verrassen door de keuze van sommelier Erica. ‘De wijnreizen beginnen pas in het voorjaar, maar ik ben er nu vol continu mee bezig’. In Toscane gaat hij samenwerken met Filippo Magnani die soortelijke reizen in Italië aanbiedt voor particulieren en professionals. Van Bilsen zal op vele reizen zelf meegaan om werkelijk niets aan het toeval over te laten. Vanuit hier legt hij via de importeurs contact met wineries ‘dat is wel zo netjes’.

Van Bilsen is enorm ervaren en straalt dat ook volledig uit. Lachend vertelt hij een wijnreis die hij ooit in Tanzania organiseerde voor de Amerikaanse top van een groot accountantskantoor. ‘De eisen die ze stelden op gebied van veiligheid – bij iedere stop helicopterlandplaatsen – en service waren zo hoog – zo moesten er kisten Haut Brion worden ingevlogen – dat de privacy die ze wilden toch wat minder werd. Heel Tanzania wist dat ze eraan kwamen!’. Dat komt wel goed met Vin & Voyage, bon chance!

Charlotte van Zummeren

www.vinvoyage.nl


Rubriek(en):
Interviews
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl