Penfolds

Het Australische wijnmakers team van Penfolds is letterlijk en figuurlijk uitgevlogen over de wereld. Peter Gago doet o.a. London aan en Andrew Baldwin komt via Copenhagen naar Amsterdam. ‘It is a hell of a job, but somebody has to do it.’ Daar arriveert hij samen met Maren Jongenelen van Meraki PR voor een lunch met journalisten. Nico Maas van de Benelux vestiging van het overkoepelende Treasury Wine Estates prikt een vorkje mee.

Penfolds produceert al sinds 1844 wijnen en heeft Australië als wijnland internationaal naam en faam gegeven. ‘In de buurt van het eerste Estate plantten de oprichters stekken uit Zuid-Frankrijk. Dit is later Grange geworden’.

Deze Grange is inmiddels Penfolds icoon-wijn. Dat geldt ook voor de witte Yattarna die is gemaakt van chardonnay druiven die voor 90% uit Tasmanië komen. Naast deze toppers maakt Penfolds wijn onder verschillende ‘labels’ of ranges. : ‘Het is ingericht als een pyramide. Aan de top staan Grange en Yattarna, daaronder de Luxury Wines – klassiekers in verschillende tradities-, weer daaronder de Bin wijnen – kwaliteitswijnen waarbij het nummer verwijst naar de run– gevolgd door Thomas Hyland en Koonunga Hill. ’ Penfolds doet het al jaren buitengewoon goed. In 2014 heeft Penfolds bijvoorbeeld de IWSC Australische Wijnproducent van het Jaar Award gewonnen.  

Tasting

Voor vandaag heeft Baldwin een aardige selectie samengesteld die we zullen proeven bij gerechtjes van de Eye witte brigade.

·         Om te beginnen Bin 311 chardonnay uit Tumbarumba en de Reserve Bin A Adelaide hills. De eerste is met gebruikt hout lichter, de tweede voller.

·         Bin 138 GSM waarbij de M voor mataro = mourvèdre staat en de Bin 2 shiraz mourvèdre

·         De Bin 128 Shiraz 20013 uit Coonawarra en de Bin 28 2013 Kalimna Shiraz. De laatste is een multi-district wijn vnl. van druiven uit Barossa Valley, McLaren Vale, Clare Valley en Langhorne Creek. De eerst is opgevoed op frans hout, de tweede op Amerikaans.

·         Bin 150 Marananga Shiraz 2013 uit Barossa valley, oud en nieuw hout en de Bin 389 multi-district cabernet shiraz en de Bin 407 multi-district cabernet sauvignon

·         Tot slot de Grange 2011. Balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Een absolute topper. Eerder al bij ORB 2008 en 2010 geproefd. Het zijn wijnen die jaren kunnen rijpen, nu zijn ze ook al fantastisch.

Baldwin licht nog toe dat Bin van meerdere gebieden kan komen, maar altijd de betere druiven heeft, de allerbeste druiven gaan natuurlijk naar de icoonwijnen. Persoonlijke favoriet is Bin 150 Marananga shiraz. Baldwin legt uit de Cooonawarra echt een cool climate heeft en dat geeft mint en kruidigheid aan de wijnen. Favorieten of niet, er zit geen slechte wijn bij. Een enorm bedrijf ook met duizenden hectares in verschillende gebieden en alleen al 5 wijnmakers voor de rode wijn, daarnaast één voor de witte wijn en één voor de fortified. ‘Fortified is nu nog maar 3% van de productie, maar tot 1940 deden we voornamelijk versterkte wijnen.’.

Never a dull moment met Penfolds dus, een winery om te blijven volgen.

Charlotte van Zummeren

De prijzen van de diverse wijnen van Penfolds variëren tussen 14,99 euro voor Koonunga Hill tot een honderdvoud daarvan voor de Grange. Meer info over de prijzen op ah.nl of gall.nl


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl